logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS R700V - Rozładowana bateria CMOS i czarny ekran

adamEIT 06 Cze 2017 22:24 4518 11
  • #1 16516305
    adamEIT
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z laptopem ASUS R700V. Po naciśnięciu przycisku POWER wentylator zaczyna chodzić (dioda dysku nie świeci) i tak chodzi przez 4-5minut(przez ten czas świeci się tylko dioda POWER) aż nagle system się ładuje. Jak system jest załadowany i kliknę "uruchom ponownie" to laptop wstaje od razu bez problemu. Ale jak tylko go wyłączę i chce ponownie włączyć to objaw ten sam, czyli kilka minut trzeba poczekać.

Okazał się, że całkowicie jest rozładowana bateria CMOS(ma 0.4 V), wymieniłem dzisiaj na nową ale bez zmian tylko teraz system w ogóle się nie ładuje nawet po 30 min od załączenia. Klikam POWER, wentylator leci, dioda power się świeci ale ekran czarny. Czasami dioda power na wyłączonym laptopie szybko mruga.
    ma ktoś jakąś radę ? wgranie wsadu biosu przez programator może pomóc ? czy to w ogóle nie ma nic wspólnego.

dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • #2 16516397
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    Asus K75V K75VJ K75VM motherboard R700VJ, platforma QCL70 LA-8222P
    -gpu disc.GT 635М
    - i7-3610QM (Ivy Bridge)
    * platforma Intel Chief River, chipset HM76

Do sprawdzenia
    - generator 32KHz
    - nowy ukad Bios (ze sklepu) i wgrany Bios (zazwyczaj 208 Ami)
    * na slocie RAM masz napisane jaka wer. Bios
    - podmień cpu

Przelutowanie North, South,

Reszta w napisanych na tym forum tematach o serii R700V
    - na MB powinnopisac coś w stylu : K75V K75VJ K75VM rev.?
  • #3 16516968
    Type5
    Poziom 15  
    Wyciągnij bateryjkę CMOS i sprawdź, czy się uruchomi, sprawdzaj tylko na jednej kości pamięci 1GB.
    Jeśli ruszy - zaktualizuj bios od producenta przez Start Easy Flash (funkcja dostępna po wejściu do bios F2).
  • #4 16521668
    adamEIT
    Poziom 6  
    Jest to ASUS K75VM rev 1A.
    Wyciągnąłem bateryjkę i uruchomiłem na kości ram 2GB(taką miałem najmniejszą dostępną) i praktycznie po 20-30sekund wskoczył mi okienko z BIOS'u. Chciałbym zaktualizować BIOS przez Start Easy Flash, tylko nie wiem skąd pobrać aktualizacje, poniżej przesyłam zdjęcia z biosu i płyty głównej.

Co do wlutowania nowego układu BIOS, skąd mógłbym pobrać pewny wsad ?
    ASUS R700V - Rozładowana bateria CMOS i czarny ekran
    ASUS R700V - Rozładowana bateria CMOS i czarny ekran ASUS R700V - Rozładowana bateria CMOS i czarny ekran ASUS R700V - Rozładowana bateria CMOS i czarny ekran
  • Pomocny post
    #5 16521691
    Type5
    Poziom 15  
    adamEIT napisał:
    tylko nie wiem skąd pobrać aktualizacje

Ze strony Asusa, jest między sterownikami, najnowsza wersja bios 234.
    Pobierz, wypakuj rarem, przekopiuj na dysk (lub pendrive), włóż do laptopa Asus dysk (lub pendrive),
    uruchom laptop Asus, uruchom Start Easy Flash i wskaż mu ten plik K45VMAS.234 na dysku (lub pendrive).
    Musisz mieć podłączony zasilacz i naładowaną baterię.
    adamEIT napisał:
    Co do wlutowania nowego układu BIOS, skąd mógłbym pobrać pewny wsad ?

Jeśli będzie działać, to nie będzie takiej potrzeby.
  • #6 16525486
    adamEIT
    Poziom 6  
    wgranie najnowszej wersji biosu pomogło. Laptop uruchamia się jak powinien.
    Dziękuję bardzo za pomoc
  • #7 16646229
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Temat odblokowany na prośbę autora.
  • #8 16646283
    adamEIT
    Poziom 6  
    Witam
    niestety problem znowu się pojawił.
    Laptop znowu potrzebuje kilku minut żeby się uruchomić.
    Bateria cmos >3V.

Laptop na włożonej pamięci RAM 12GB (8gb GB + 4gb GB). Włącza się kilkanaście minut (o ile w ogóle czasami się włączy).
    Laptop na włożonej pamięci RAM 1GB uruchamia się w kilkanaście sekund
    (na początku czarny ekran, słychać wiatraczek wentylator, po kilka sekundach na wyświetlaczu pojawia się obraz i laptop się włącza).

Próbowałem zaktualizować Bios ale jest najnowsza wersja, drugi raz tej samej nie mogę wgrać bo pojawia się komunikat, że wersja biosa którą chcę zainstalować nie jest nowsza.
  • Pomocny post
    #9 16646310
    Type5
    Poziom 15  
    Trzeba wgrać bios przez programator, jeśli to nie pomoże wymienić kość bios i zaprogramować, jeśli to nie pomoże - może to oznaczać problemy z mostem.
    Naprawa bez narzędzi i wiedzy niemożliwa.
  • #10 16667260
    adamEIT
    Poziom 6  
    Mam pytanie, gdzie znajdę wsad biosu do tego modelu, który mógłbym wgrać przez programator ?
    Spróbuje pierwszej opcji czyli wgranie wgranie biosu przez programator, ewentualnie jak nie pomoże, będę próbował kolejnych rad.
  • Pomocny post
    #11 16667312
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    Wgraj wsad z załącznika.
    Załączniki:
    • K75VJ.BIN (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 16675698
    adamEIT
    Poziom 6  
    kupiłem nowy układ, wgrałem powyższy wsad i wszystko super działa.

Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z laptopem ASUS R700V, który po włączeniu wymaga długiego czasu na uruchomienie, a po wymianie baterii CMOS na nową problem nie ustąpił. Po kilku próbach z różnymi kościami RAM, laptop uruchomił się po aktualizacji BIOS-u, jednak problem powrócił. Użytkownik zaktualizował BIOS, ale po pewnym czasie laptop znowu potrzebował długiego czasu na uruchomienie. Wskazano, że konieczne może być wgranie BIOS-u przez programator lub wymiana układu BIOS, a także sprawdzenie mostu. Ostatecznie, po zakupie nowego układu i wgraniu odpowiedniego wsadu, laptop zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA