logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus R700vj - Aktualizacja BIOS i wymiana procesora - komputer się włącza, czarn

zuroslawski 01 Sie 2018 14:04 1584 4
REKLAMA
  • #1 17361093
    zuroslawski
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam

Ostatnio postanowiłem wymienić w swoim laptopie Asus R700VJ procesor z i3 na i5. Opiszę w paru ppkt cała procedurę jaką zrobiłem.

1. Aktualizacja BIOSu do najnowszej wersji na starym procesorze.
    2. Pojawia się pierwszy problem ze zbootowaniem Win10.

Asus R700vj - Aktualizacja BIOS i wymiana procesora - komputer się włącza, czarn

Od tego czasu nie mogę uruchomić normalnie Windows, ale i tak na drugi dzień miałem zainstalować świeżego Windows na nowym dysku SSD.

Komputer jeszcze się włącza chociaż czasem tylko sam czarny ekran się pokazuje bez BIOS.

3. Na drugi dzień opalam komputer i coraz częściej uruchamia się tylko sam czarny ekran. Następnie wymieniam procesor, BIOS wykrywa nowy procesor bo uruchamia się normalnie. Instaluje Windows 10, uruchamiam ponownie komputer i od tego czasu BIOSu już nie widziałem. Komputer się włącza ale widzę tylko czarny ekran.

4. Wymieniam spowrotem nowy na stary działający procesor ale problem pozostaje ten sam. Komputer się włącza ale czarny ekran.

5. Resetuje BIOS, uruchamiam komputer bez RAM CD-ROM i dysków. Dalej to samo.

6. Podpinam wszystko i dalej tylko czarny ekran.

A tak to wygląda na żywo. Komputer po wyłączeniu sam się włącza.

Tutaj akurat uchwyciłem moment jak całkiem się wyłączył i nie było żadnej reakcji. Odpiąłem zasilanie i na samej baterii się włączył.

Jest ktoś w stanie mi doradzić co się stało?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17361187
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    W pierwszej kolejności trzeba przeprogramować kość BIOS w programatorze. Prawdopodobnie aktualizacja BIOS przebiegła nie do końca pomyślnie.
  • REKLAMA
  • #3 17361293
    zuroslawski
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Aha, czyli jednak ja już nic sam nie wskóram. Bo to raczej nie jest łatwa sprawa.
    To może rozwiązać problem?

Jeszcze pytanie? Co się mogło stać? Wszystko pięknie chodziło aż do aktualizacji.
    Czy aktualizacja mogła pójść nie tak jeśli na pendrive oprócz samej aktualizacji BIOS miałem Windowsa 10 do instalacji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17361317
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    zuroslawski napisał:
    Czy aktualizacja mogła pójść nie tak jeśli na pendrive oprócz samej aktualizacji BIOS miałem Windowsa 10 do instalacji?

Nie, to nie ma nic do rzeczy. Możliwe, że plik wsadowy uległ uszkodzeniu podczas wgrywania na pendrive lub po prostu przy samej aktualizacji wystąpił jakiś problem.
REKLAMA