logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam komponentu RS232 kompatybilnego z Delphi 7 do komunikacji szeregowej

xPatryk 29 Lip 2005 15:01 3578 4
REKLAMA
  • #1 1691433
    xPatryk
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam,

poszukuje komponentu umożliwiającego komunikację po rs232, który będzie współpracował poprawnie z delphi w wersji 7.

Próby znalezienia takowego na googlach sie do tej pory nie powiodły, wszystkie które znalazłem były przeznaczone dla wcześniejszych wersji...

Pozdrawiam i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1691604
    SACZI
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Cytat:
    Próby znalezienia takowego na googlach się do tej pory nie powiodły, wszystkie które znalazłem były przeznaczone dla wcześniejszych wersji.

Kolega coś ściemnia! I pewnie chce gotowca lub nie potrzebuje komponentu aż tak bardzo.

Cytat:
    poszukuje komponentu umożliwiającego komunikację po rs232, który będzie współpracował poprawnie z delphi w wersji 7.

Praktycznie każdy komponent potrafi wsopółpracować z Delphi 7.
    Kilka przykładów:
    - wspomniany ComPortLibrary
    - nrComm (płatny)
    - MSComm32 z Visual Basic 6
    - CPort
    - TPort (to jest klasa c++)

Osobiście wypróbowałem MSComm32 i ComPortLibrary pod Delphi, C++ Builderem i Visual Basiciem (tutaj oczywiście tylko MSComm32). Działaja poprawnie. Najłatwiej moim zdaniem oprogramować MSComm32, zarówno pod VB jak i kompilatorami Borlanda.
    Masz jeszcze do dyspozycji API Win32.
  • REKLAMA
  • #4 1691648
    xPatryk
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Hmm...
    :arrow: SACZI:

CPort - nie współpracuje - wymaga bibliotek, które zostały usunięte przez producenta kompilatora
    nrComm - nie zamierzam stosować komercyjnych rozwiącań
  • #5 1691863
    SACZI
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Czyli jednak już cos szukałeś i próbowałeś wykorzystywać z ogólnie dostepnych kontrolek.
    Napisz może co Ci nie pasuje, co nie działa i czego oczekujesz od kontrolek.
    Inaczej nikt nic konkretnego Ci nie napisze.
REKLAMA