logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okno plastikowe wieje przy zawiasie

tomcio94 08 Cze 2017 19:34 44820 21
REKLAMA
  • #1 16519516
    tomcio94
    Poziom 8  
    Ocena: 42
    Witam mam problem z oknem plastikowym dwuskrzydłowym z ruchomym słupkiem, prawe skrzydło jest uchylno rozwierane, a lewe tylko rozwieralne ,problem polega na tym że podczas silnego wiatru w lewym górnym rogu przy zawiasie skrzydła słychać lekki świst wiatru i czuć ze wieje. Wygląda na mały docisk lewego górnego rogu, bo okno da się delikatnie odchylić gdy jest zamknięte. Mam tez taki sam problem z oknem rozwierno uchylnym, wieje w lewym górnym rogu, gdy okno jest zamknięte tez da się lekko odchylić lewy górny róg okna. W pozostałych oknach nic nie wieje i jest mocny docisk całego okna. Czy możecie powiedzieć jak zwiększyć dociska tego miejsca i czy jest to możliwe? Okno ma 7 miesięcy, w najbliższym czasie postaram się zrobić i wysłać zdjęcia.
    tutaj przedstawiam zdjęcia niestety lepszej jakości nie udało mi się osiągnąć.
    Lewe skrzydło okna rozwieralnego, w tym rogu można lekko odciągnąć okno, w tym miejscu przy zawiasie wieje i jest śwista wiatru
    tutaj przedstawiam dwa zdjęcia tego samego okna tylko otwartego
    Okno plastikowe wieje przy zawiasie Okno plastikowe wieje przy zawiasie
    tutaj przedstawiam zdjęcie drugiego okna rozwieralno uchylnego w którym tez lekko wieje przy zawiasie i jest mały docisk górnego lewego rogu.
  • REKLAMA
  • #2 16521513
    WojtekB1
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Na okuciach powinno być gdzieś logo producenta. Wg mnie wygląda to na MACO, ale mogę się mylić. Praktycznie każdy producent ma na swojej stronie do pobrania instrukcję regulacji poszczególnych rodzajów okuć. Myślę, że jak okno ma 7 miesięcy to ma jeszcze gwarancję kogoś kto je montował. Porządny zakład powinien w ramach usługi przeprowadzić prawidłową regulację.
  • #3 16522648
    tomcio94
    Poziom 8  
    Producent okien to drutex niestety nie znalazłem na ich stronie instrukcji regulacje okien. Słyszałem ze docisk lewego górnego rogu można dokonać przez śrubkę ale nie wiem którą. Zadzwonię tez do tej firmy.
  • #4 16522756
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3762
    W skrzydle rozwiernym jest regulacja docisku od góry zawiasu. Daj zdjęcie tego zawiasu (z drugiego obrazka) od góry. W skrzydle rozwierno-uchylnym regulacja jest najprawdopodobniej od spodu ramienia. Daj zdjęcie tegoż ramienia (ostatni obrazek) właśnie od spodu.

Ewentualnie może być regulacja od boku - potrzebne zdjęcie właśnie od boku (trzeci obrazek) - od prawej strony.
  • REKLAMA
  • #6 16527149
    tomcio94
    Poziom 8  
    Proszę to jest zdjęcie od góry z drugiego obrazka, tam jest tylko jedna śrubka ta co widać na zdjęciu, przepraszam za jakość ale niestety taki aparat w telefonie ale coś tam widać

tutaj zdjęcie do ostatniego obrazka od spodu w skrzydle rozwierno-uchylnym

zdjęcie od boku trzeci obrazek (niestety ciężko jest zrobić zdjęcie bo jest mało miejsca i niestety zamazane)

Okno plastikowe wieje przy zawiasie ta śrubka wygląda identycznie jak ta Okno plastikowe wieje przy zawiasie

skorzystam tez z plików wysłanych przez alekt77
  • #7 16527880
    WojtekB1
    Poziom 14  
    W zasadzie wszystko w tym temacie zostało już powiedziane. Kol. alekt77 potwierdził moje domysły co do producenta okuć.
    Informacja dla chcących skorzystać z tego wątku:
    Producent okien / drzwi to jedno.
    Producent okuć to drugie i może występować u wielu producentów okien i drzwi. Instrukcji regulacji oraz informacji o konserwacji (smarowaniu) a także o częściach zamiennych należy szukać u producenta okuć.
  • REKLAMA
  • #8 16527996
    balonika3
    Poziom 43  
    WojtekB1 napisał:
    W zasadzie wszystko w tym temacie zostało już powiedziane.
    Ale nic nie wyjaśnione. Regulację docisku widać na zdjęciach w poście nr 6. Na pierwszym zdjęciu rolka po lewej stronie, na drugim jest to prawdopodobnie ta na środku (słabo widać). Te rolki to mimośrody. Należy je przekręcić (imbus lub torx) tak, aby zawias docisnął się mocniej do uszczelki. Pod żadnym pozorem nie kręć blokadą z trzeciego zdjęcia, bo może spaść skrzydło!
  • #9 16528176
    tomcio94
    Poziom 8  
    W piątek będę ustawiał docisk, z postu nr 6 z pierwszego i drugiego zdjęcia śrubkę trzeba wykręcić czy wkręcić? Ile mogę razy je wykręcać i wkręcać ? Kręcić nimi do tego stopnia jak zostanie ustawiony docisk?
  • #10 16528239
    balonika3
    Poziom 43  
    Pisałem, że są to mimośrody, więc co chcesz wkręcać?
  • #11 16528257
    tomcio94
    Poziom 8  
    A no racja :) a gdy nadal nie będzie docisku to co wtedy ? Dam znać w piątek lub sobotę czy się udało. Dziękuje pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 16533153
    tomcio94
    Poziom 8  
    Witam udało mi się odpowiednio docisnąć róg okna rozwieranego, w oknie rozwierno-uchylnym ustawiłem maksymalny docisk rogu ale niestety nadal jest za mały czy można docisnąć w jakiś inny sposob rog okna rozwierno uchylnego ?
  • #14 16533201
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1341
    Może były błędy w montażu i teraz taka regulacja nic nie pomoże. Proponuję skorzystać z gwarancji dawanej przez firmę montującą okna, chyba że montaż był "metodą gospodarczą" lub przez znajomą "złotą rączkę".
  • #15 16533334
    tomcio94
    Poziom 8  
    Okna montowała firma, może lekko podnieść na śrubie skrzydło lub przesuwać w prawo lub lewo ? Czy może spróbować zwiększyć tez docisk na dolnej śrubie w dolnym rogu lub wierszyczek docisk na rolkach ? Czy to i tak nic nie da ?
  • #16 16534021
    WojtekB1
    Poziom 14  
    W/g mnie sytuację może uratować tylko skorzystanie z gwarancji. Na moje oko jest to błąd montażu całego zespołu framuga-okno. Regulacja nic tutaj nie da, wręcz można coś uszkodzić i stracić gwarancję.
  • #17 16534266
    tomcio94
    Poziom 8  
    Rozumiem będę dzwonił do firmy. W jednym oknie udało mi się zrobić mocny docisk wcześniej wiatr wiał przy zawiasie, dzisiaj mogłem przetestować bo był mocny wiatr i już przy zawiasie nie wieje. Dziękuje wszystkim za pomoc. Mam tez takie jedno pytanie związane z ociepleniem domu, w domu mam ściany z kamienia grubości od 50 do prawie 80cm czy opłaca się ocieplić taki dom i czy to coś da ?
  • #18 16535775
    balonika3
    Poziom 43  
    Reklamację oczywiście można złożyć. Ale serwisant raczej wiele nie pomoże. Jeżeli docisk jest rzeczywiście ustawiony na maksimum, to można jedynie doszukiwać się jeszcze zbyt małej tzw. przylgi. To znaczy, że zbyt mało skrzydło zachodzi na ramę. Zazwyczaj jest to 8 mm. Jeśli to nie to, to w sumie nic tu nie pomoże. Taki urok okna. A opowieści o złym montażu włóż między bajki.

PS. Pytanie do WojtekB1 - co to jest "zespół framuga-okno"?
  • #19 16540373
    tomcio94
    Poziom 8  
    Właśnie w najbliższym czasie zaznaczę ile skrzydło zachodzi na ramę i sprawdzę ile mm, jak przy zawiasie okaże się ze mało zachodzi to przestawię na około 8mm. Dodam ze to okno lżej się zamyka jak takie same pozostałe.
  • #20 16544764
    tomcio94
    Poziom 8  
    Witam dzisiaj zobaczyłem ciekawą rzecz w oknie co nie mogę ustawić większego docisk, dokładniej chodzi o to że nacięcie na skrzydle okna nie jest równo z nacięciem w ramie okna, na zdjęciu niżej to widać . W pozostałych oknach nacięcie na skrzydle jest równe z nacięciem w ramie. Pobawię się z przesunięciem skrzydła w prawo tak żeby nacięcia się zgadzały. Chyba że macie inne pomysły?
  • #21 16545228
    balonika3
    Poziom 43  
    Raczej do góry podnieś na dolnym zawiasie.
  • #22 16545516
    tomcio94
    Poziom 8  
    Do góry podniosę i lekko w prawą stronę bo nawet widzę ze góra skrzydła jest bardziej przesunięta w stronę ściany. Jak ustawie będę informował bo może z tego powodu nie da się ustawić odpowiedniego docisku.

Dodano po 16 [godziny] 26 [minuty]:

Dzisiaj podniosłem skrzydło trochę do góry i przesunąłem lekko w prawo, po tych ustawieniach docisk lewego górnego rogu jest mocny taki jak powinien być. Dziękuje wszystkim za pomoc pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z oknem plastikowym dwuskrzydłowym, które nie zapewnia odpowiedniego docisku w lewym górnym rogu, co skutkuje wiatrem dostającym się do wnętrza. Okno ma 7 miesięcy i zostało zamontowane przez firmę. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić regulację docisku, która może być dokonana za pomocą mimośrodów w zawiasach. Użytkownik zdołał poprawić docisk w jednym z okien, ale w drugim nadal występuje problem. Wskazano również na możliwość błędów montażowych oraz konieczność skorzystania z gwarancji. Ostatecznie użytkownik dostosował położenie skrzydła, co poprawiło docisk.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA