logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KODA/SW3500/subwoofer aktywny - przepalone bezpieczniki

keikan 11 Cze 2017 19:12 1392 5
REKLAMA
  • #1 16524383
    keikan
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Szanowni koledzy
    Dwa dni temu mój aktwyny subwoofer kina domowego Koda SW3500 przestał działać.
    Nie włącza się.
    Moje działania:
    1/ nowy kabel zasilający- brak efektu
    2/ wymiana bezpiecznika 2,5A anpera w obudowie- brak efektu a bezpiecznik nie orzepalony
    3/ po rozkręceniu obudowy okazało się, że dwa bezpieczniki na płycie 4A są przepalone
    ich wymiana na nowe spowodowała ich ponowne przepalenie w ciągu pół sekundy
    4/ zauważyłem na płycie osmolenie w okolicy jakiegoś czegoś ( nie jestem elektronikiem - nie potrafię tego nazwać)
    i tu prośba do Was- jak nazywa się ta część? Może uda mi się ją kupić i przelutować (tyle chyba potrafię) i ile może kosztować taka część?
    proszę o pomoc
    pozdrawiam

chodzi o takie małe pomarańczowe coś okrągłego w centralnej części zdjęcia obok napisu "c23" z opisem "104m"
    Załączniki:
    • KODA/SW3500/subwoofer aktywny - przepalone bezpieczniki image.jpg (893.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16524416
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    Jest to kondensator 100nF.
    Uszkodzone są dwa (to co widać optycznie), ten kolejny jest trochę niżej. Dla pewności wymień wszystkie cztery. Wymontuj jeden z ocalałych i udaj się z nim do sklepu, tam otrzymasz właściwe. Do sprawdzenia również mostek prostowniczy (taka czarna kostka obok tych kondensatorów i bezpieczników)
  • REKLAMA
  • #3 16524482
    keikan
    Poziom 12  
    Dziękuję serdecznie za pomoc. Czy dam sobie z tym radę sam? Czy lepiej zanieść do jakiegoś serwisu RTV? Jakie mogą być koszty samych kondensatorów, a jaka mniej więcej cena usługi?

p.s.
    czemu cztery? ja tam widzę tylko trzy. Ten osmolony, poniżej wyglądający na ok i trzeci odłamany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16524509
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    keikan napisał:
    ja tam widzę tylko trzy.

Trzy w jednym rzędzie i czwarty nad gniazdem bezpiecznika.
    Koszt ich to przysłowiowe grosze, być może ich wymiana da pozytywne efekty.
  • REKLAMA
  • #5 16525308
    keikan
    Poziom 12  
    Ostatnie pytanie:

Jaki "raster" mają te kondensatory? W sprzedaży widzę "2,5" oraz "5"
  • #6 16527765
    keikan
    Poziom 12  
    Oddałem do serwisu RTV. Diagnoza z forum potwierdzona ;) 4 kondensatory nf100 przelutowane. Na szczęście mostek był ok.
    Koszt usługi = 1/10 ceny nowego subwoofera, więc jestem zadowolony.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
REKLAMA