logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór multimetru do 250 zł z pomiarem temperatury i częstotliwości

macgyver96 14 Cze 2017 21:58 3414 9
REKLAMA
  • #1 16530288
    macgyver96
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Do tej pory posiadałem UT33A, na pewno musi mieć manualnie przełączane zakresy, pomiar temperatury, częstotliwości i miło by było gdyby miał pomiar prądu do 20A lecz nie jest to warunkiem koniecznym, można zastosować bocznik.

Dobrze by było gdyby miał czytelny wyświetlacz, najlepiej z podświetleniem. Ważnym dodatkiem byłby holster z uchwytami na sondy - parę przewodów w karierze się przełamało przez owijanie przewodów wokół miernika.

Najważniejszym kryterium jest to aby był pewny - budżetowy uni-t po jakichś 5 latach nijak nie wzbudza mojego zaufania.

Do tej pory na oku mam uni-t 139C
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16530999
    plm2052
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Ronin64 napisał:
    Do tej pory na oku mam uni-t 139C

Sam używam i jak dotąd mogę polecić, aczkolwiek jestem początkującym więc nie wiem jak będzie spełniał swoją rolą w rękach bardziej doświadczonego elektronika.
  • #4 16531478
    macgyver96
    Poziom 17  
    Ile masz tego uni-t'a 139C? Szybko przełącza się między zakresami i pokazuje odpowiedni pomiar? Jak to jest z jego zakresami, z różnych źródeł docierają sprzeczne informacje że wyświetla maksymalnie 1999 czy może 5999?
  • Pomocny post
    #5 16531848
    himan
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    macgyver96 napisał:
    Ile masz tego uni-t'a 139C? Szybko przełącza się między zakresami i pokazuje odpowiedni pomiar? Jak to jest z jego zakresami, z różnych źródeł docierają sprzeczne informacje że wyświetla maksymalnie 1999 czy może 5999?

UT139c wyświetla wskazania do 5999.
    Jeżeli chodzi o dokładność pomiaru A/V DC to nie mam zastrzeżeń, zmiana zakresów odbywa się dostatecznie szybko w moim odczuciu. Jest to dosyć ciekawa propozycja w kwocie do 200zł.

Na szybko nagrane porównanie z innymi multimetrami:

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16531885
    plm2052
    Poziom 10  
    macgyver96 napisał:
    Ile masz tego uni-t'a 139C?

Co prawda nie zbyt długo bo jakieś ponad pół roku. Nie miałem z nim jeszcze żadnych problemów, ale jak będzie później tego nie wiem.
    macgyver96 napisał:
    Szybko przełącza się między zakresami

Samo uruchomieni trwa około 2 sekundy, ale jeżeli chodzi o samo przełączanie to trwa ono bardzo krótko, nie idzie mi zmierzyć czasu.
    macgyver96 napisał:
    pokazuje odpowiedni pomiar?

Ciężko powiedzieć jeżeli, chodzi o pomiary, które ja wykonuje to nie zauważyłem jakiś nieprawidłowych wskazań. (oczywiście każdy multimetr ma swoją tolerancję)
    macgyver96 napisał:
    Jak to jest z jego zakresami, z różnych źródeł docierają sprzeczne informacje że wyświetla maksymalnie 1999 czy może 5999?

5999
  • #7 16533637
    macgyver96
    Poziom 17  
    Wielkie dzięki za pomoc, imponująco szybko przełącza zakresy jak na dosyć tani miernik, z tego co widzę to za taką cenę trudno jest znaleźć mu konkurenta. Zamawiam go, myślę że to dobry wybór.

Mam jeszcze jedno pytanie, jakie sondy moglibyście polecić co by długo pożyły oraz miały takie specyficzne końcówki z bananem i szpicem?
  • Pomocny post
    #8 16533734
    plm2052
    Poziom 10  
    macgyver96 napisał:
    Mam jeszcze jedno pytanie, jakie sondy moglibyście polecić co by długo pożyły oraz miały takie specyficzne końcówki z bananem i szpicem?

Przede wszystkim muszą mieć rezystancję bliską 0. Ja używam te z zestawu mają jakieś 0,1/0 Ω czyli można powiedzieć, że pod tym kontem są w miarę dobre. Jednak gdy oglądałem recenzję miernika na kanale "Piotr Godzik" to np. brzęczy (na sądach z zestawu) działa dużo gorzej niż u mnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16534086
    himan
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Od siebie mogę polecić przewody pomiarowe producenta Brymen w izolacji silikonowej.
    Przewody są bardzo elastyczne, natomiast same igły pokryte warstwą złota. W zestawie dołączone są nakładki które umożliwiają podłączenie sond do gniazda bananowego 4mm po ich wcześniejszym nakręceniu.
    Wybór multimetru do 250 zł z pomiarem temperatury i częstotliwości
  • #10 16534644
    macgyver96
    Poziom 17  
    O to mi właśnie chodziło, wielkie dzięki panowie za szybkie i konkretne odpowiedzi, temat zamykam bo został rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje multimetru do 250 zł, który powinien mieć manualnie przełączane zakresy, pomiar temperatury, częstotliwości oraz preferowany pomiar prądu do 20A. Ważne są również czytelny wyświetlacz z podświetleniem oraz holster z uchwytami na sondy. W dyskusji polecany jest model Uni-T UT139C, który wyświetla do 5999, szybko przełącza zakresy i ma dobrą dokładność pomiaru. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z tym modelem, podkreślając jego niezawodność oraz krótki czas uruchamiania. Rekomendowane są również przewody pomiarowe producenta Brymen, charakteryzujące się niską rezystancją i elastycznością.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA