Mam taki problem. Po każdym wyłączeniu odbiornika z sieci nie trzyma mi pamięć tzn musze go ponownie zaprogramowywać (ustawiać kanały). Z góry dzięki za pomoc.
Witam!
Kolega Colur ma racje za odstrajanie czy jak kto woli nie pamietanie stacji odpowiedżialny jest 0,47UF niezaszkodżi wymienić wszystkie kondziorki smd na module SBX.
Pozdrawiam.
Witam!
Osobiśćie nie miałem takiego przypadku w tym modelu ale o ile pamiętam jest tam moduł z elektrolitami smd (chodzi o płytke procesora) Zacznij od wymiany tych kondensatorów moduły są w miare podobne tyle tylko żed inne scalaki.
Pozdrawiam.
✨ Problem z utratą pamięci kanałów w odbiorniku JVC C-210 po wyłączeniu z sieci jest najczęściej spowodowany uszkodzeniem pamięci EEPROM odpowiedzialnej za przechowywanie ustawień. W modelu tym typową usterką jest również awaria kondensatora elektrolitycznego 0,47 µF wlutowanego powierzchniowo na module sterowania SBX, co powoduje, że stacje pojawiają się dopiero po nagrzaniu telewizora. Zaleca się wymianę wszystkich kondensatorów SMD na module SBX, co często rozwiązuje problem. W podobnych modelach, takich jak JVC AVS250, problem może mieć inne podłoże, jednak również warto zacząć od wymiany kondensatorów elektrolitycznych na płytce procesora. Wymiana tych elementów w module SBY z procesorem przynosi pozytywne efekty i przywraca prawidłowe działanie pamięci kanałów. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.