logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC C-210 - Utrata pamięci kanałów po wyłączeniu z sieci

klarens1981 31 Lip 2005 12:59 1272 7
REKLAMA
  • #1 1694946
    klarens1981
    Poziom 11  
    Mam taki problem. Po każdym wyłączeniu odbiornika z sieci nie trzyma mi pamięć tzn musze go ponownie zaprogramowywać (ustawiać kanały). Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1694976
    diodakos
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam, prawdopodobnie siadła Ci pamięć EEPROM ktora jest odpowiedzialna za przechowywanie tych danych. Może też być proble z programowaniem jej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1695016
    colur
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    w tym modelu siada najczęściej elektrolit 0,47uF wlutowany powierzchniowo na module sterowania SBX.objaw:stacje wskakują po nagrzaniu tv.
  • Pomocny post
    #4 1695247
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Kolega Colur ma racje za odstrajanie czy jak kto woli nie pamietanie stacji odpowiedżialny jest 0,47UF niezaszkodżi wymienić wszystkie kondziorki smd na module SBX.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 1697517
    markus4
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam podobny problem ale w jvc avs250 i tam nie ma takiej plytki wszystkie zaczynaja sie na sby ?? pozdrawiam
  • #7 1697617
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Osobiśćie nie miałem takiego przypadku w tym modelu ale o ile pamiętam jest tam moduł z elektrolitami smd (chodzi o płytke procesora) Zacznij od wymiany tych kondensatorów moduły są w miare podobne tyle tylko żed inne scalaki.
    Pozdrawiam.
  • #8 1706516
    markus4
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    serdeczne dzieki ale w moim to modul sby tez z procesorem po wymianie elek. wszystko ok.pozdrowionka

Podsumowanie tematu

✨ Problem z utratą pamięci kanałów w odbiorniku JVC C-210 po wyłączeniu z sieci jest najczęściej spowodowany uszkodzeniem pamięci EEPROM odpowiedzialnej za przechowywanie ustawień. W modelu tym typową usterką jest również awaria kondensatora elektrolitycznego 0,47 µF wlutowanego powierzchniowo na module sterowania SBX, co powoduje, że stacje pojawiają się dopiero po nagrzaniu telewizora. Zaleca się wymianę wszystkich kondensatorów SMD na module SBX, co często rozwiązuje problem. W podobnych modelach, takich jak JVC AVS250, problem może mieć inne podłoże, jednak również warto zacząć od wymiany kondensatorów elektrolitycznych na płytce procesora. Wymiana tych elementów w module SBY z procesorem przynosi pozytywne efekty i przywraca prawidłowe działanie pamięci kanałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA