logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opticum 9600 TS - migające MENU naprzemiennie z obrazem TV

Olgierd_73 01 Lip 2017 21:31 2031 2
REKLAMA
  • #1 16563298
    Olgierd_73
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Podczas odbioru TV naziemnej samoistnie i niespodziewanie pojawia się obraz menu ustawień po czym obraz programu TV. Po sekundzie obraz menu ustawień po czym obraz programu. Wyjęcie baterii z pilota nic nie daje. Odbiornik reaguje na pilota( można w ciągu tej jednej sekundy przesunąć się po pozycjach ustawień w MENU lub podgłośnić w ciągu jednej sekundy "obrazu z anteny").
    Wciśnięcie i przytrzymanie strzałki w prawo (na przednim panelu) powoduję podgłośnienie, przy czym, do moment puszczenia przycisku, wyświetla się cały czas obraz programu TV. Podgłaśnianie "z pilota" nie zatrzymuje wątku "migania MENU"
    Restart nie pomaga. Dodam, że po restarcie odbiornik często zacina się na BOOT' cie. Raz na ,dajmy, 20 razy załaduje się poprawnie i działa przez jakiś czas. Niestety problem powraca. Prze lutowanie płyty zasilacza nie przyniosło żadnych zmian. Czy aktualizacja softu przez USB (wtedy gdy odbiornik włączy się poprawnie) to dobry pomysł w tym przypadku? Przyznam się, że w sytuacji gdy kilkanaście rebotów nie uruchomiło odbiornika próbowałem wgrać wersje 3.36 przez RS232 (botloader 4.03). Niestety w trakcie tej operacji odbiornik nie pokazuje czterech zer (włączając urządzenie tylnym przełącznikiem przy uprzednio wciśniętym przycisku ON/OF na przodzie i wysyłanym pliku). Na wyświetlaczu Pokazuje się jedynie BOOT; dwa razy mrugnie "fioletowe tło" z białym napisem "bootloader"+" 4.03" i wszystko zastyga. TV podłączony jest złączem EURO(SCART). Bardzo proszę o życzliwą sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 16563342
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 273
    Olgierd_73 napisał:
    Wciśnięcie i przytrzymanie strzałki w prawo (na przednim panelu)

Demontowałeś i czyściłeś (przyciski panelu przedniego)?
    Ja bym to sprawdził.
  • #3 16647263
    Olgierd_73
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dziękuję serdecznie za podpowiedź.
    Dziś ponownie powróciły "objawy chronicznej choroby", na którą zapadł mój RX. Bez wyraźnej przyczyny zaczął "wesoło mrygać" obraz i Menu naprzemiennie. Była to dobra okazja, by zbadać ponownie "chorego". Przyznaję, że rada brzmi rozsądnie. Przedni panel, po ostrożnym demontażu, niestety nie wzbudzał podejrzeń. Luty przelutowałem profilaktycznie, przyciski zwierają poprawnie. Faktycznie pod wyświetaczem jest scalak, zanieczyszczeń też nie było. Po złożeniu niestety to samo. Raz na kilkanaście prób uruchomień RX nie zacina się na BOOT'cie i ładuje - LOAD; potem, jak się uda, jest obraz programu TV lub pojawia się menu, uniemożliwiając normalne oglądanie programów . Próby programowania via RS232 zupełnie nieskuteczne. Czterech "0" jak dotąd na tym odbiorniku nie zobaczyłem (zacina na BOTT).
    Ponawiam moją prośbę o pomoc. Rozważam też oddanie odbiornika we właściwe ręce do naprawy. Czy ktoś - Ekspert podejmie się skutecznej naprawy? Na co powinienem jeszcze skierować swoją uwagę?
REKLAMA