logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1.7 SDI 99r - trudności z odpaleniem, przepalony bezpiecznik 50 A

koto 01 Lip 2017 22:21 615 5
REKLAMA
  • #1 16563406
    koto
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Nie mogę odpalić samochodu za pierwszym razem jak dotychczas. Dopiero po kilkukrotnym zastartowaniu silnika zapala z hałasem i ciemnym dymem z rury wydechowej. Po zagrzaniu silnika pracuje normalnie. Spaliny w normie podczas jazdy. Sprawdziłem świece i są w dobrym stanie. Po głębszym przyjrzeniu się zauważyłem przepalony bezpiecznik 50 A. Co mogło przyczynić się do jego uszkodzenia. Czy jest możliwość jego wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 16563426
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Daj zdjęcie bezpiecznika. To ten w puszcze na akumulatorze? Świece trzeba sprawdzić pod napięciem. Jeśli są bardzo stare to lepiej wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 16563567
    TomiNowik
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Przepalić mogła go właśnie uszkodzona świeca, albo przewód plusowy podający prąd na świece gdzieś dotkną ( dotyka ) masę.

Rozumiem, że nie ma + na świece żarowe ?

Tak jak Kolega napisał musisz sprawdzić świece podając napięcie( czy faktycznie grzeje żarnik).
  • REKLAMA
  • #4 16563753
    koto
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź. Fakt, świece są prawdopodobnie od nowości i je wymienię dla pewności, chociaż samochód po odpaleniu chodził równo bez skutków ubocznych Czy można wymienić jakoś ten bezpiecznik?? VW Polo 1.7 SDI 99r - trudności z odpaleniem, przepalony bezpiecznik 50 A
  • REKLAMA
  • #5 16564390
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    koto napisał:
    chociaż samochód po odpaleniu chodził równo
    Po nagrzaniu chodzi równo ale rozruch jest utrudniony a zimą będzie jeszcze gorzej.
    Można wymienić numer części N 10424903.
  • #6 16706876
    koto
    Poziom 10  
    Minęło trochę czasu. Samochód trafił przez paru mechaników. Problem pozostał.
    Świece dobre, zmierzono ciśnienie sprężania, jedni twierdzą że jest dobre, inni zaś że za niskie. Poruszono temat pompy paliwowej. Po ustawieniu jakiś kątów zapłonu, silnik faktycznie przez tydzień odpala ekstra. Ma osiągi lepsze od momentu kiedy go zakupiłem. Po tygodniu problem powoli przychodzi ten sam-trudności z odpaleniem. Teraz dowiaduję się, czeka mnie remont silnika.Co mechanik to lepsza diagnoza. Macie jakieś pomysły? Porady z tutejszego forum też wykorzystane.
REKLAMA