logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dorobić wyjście line out we wzmacniaczu VOX VT20X?

yozka1 02 Lip 2017 21:35 2760 4
REKLAMA
  • #1 16565318
    yozka1
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam szanowne grono fachowców. Jakiś czas temu zacząłem się bawic w gitary itd. Ostatnio kupiłem fajny wzmacniacz VOX VT20X , który nie posiada wyjścia line out jedynym wyjsciem jest gniazdo słuchawkowe, pomyślałem o dorobieniu takowego.
    Pytanie czy można podłaczyć gniazdo Line in pod wyjście z płyty na głośnik czy trzeba się wlutować gdzie indziej?
    Niestety nie posiadam schematu w/w wzmacniacza. Jak zwykle z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16565410
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Wyjście słuchawkowe może być dobrym wyjściem liniowym, byle nie wkładać tam kabla symetrycznego ;)
    Na głośniku jest 10V, "dobry" liniowy poziom, aczkolwiek tłumik 20dB by nie zaszkodził ;)
  • REKLAMA
  • #3 16565650
    yozka1
    Poziom 16  
    Dzięki za podpowiedź. Wyjscie słuchawkowe jest na mały jack i jakoś wogóle jakość wykonania tego piecyka pozostawia wiele do życzenia (jakiś taki delikatny). Wolę wyprowadzić nowe gniazdo Line In z wyjśćia na głośnik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16565682
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Też można. W takim razie przez dzielnik 10k/1k byłoby rozsądniej.
    Wydaje mi się jednak, że w takich piecach wyjście słuchawkowe może być kompensowane, wyjście liniowe z głośnika (i w sumie jakiekolwiek inne) będzie wymagało symulacji głośnika.
    W obu przypadkach (głośnik czy słuchawki) może być niezbędny dibox z odcięciem masy.

Dodano po 3 [minuty]:

A jak ma być regulacja poziomu, to potencjometr 10k i zrobione ;)
  • #5 16571488
    yozka1
    Poziom 16  
    No to wyjaśnione. Dzieki.

Btw przed chwila dostalem instrukcje obslugi wiec......

h.Gniazdo słuchawkowe(Headphones)

Użyj tego wyjścia jeśli chcesz posłać sygnał do miksera, urządzenia nagrywającego lub jeśli chcesz użyć słuchawek. Sygnał jest wysyłany z układu przed końcówką mocy.
REKLAMA