logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera TP-Link dla Orange 20 Mb/s (ADSL2+) - VR400, D2 czy TD-W8970?

Tonino 06 Lip 2017 10:12 1755 11
  • #1 16571457
    Tonino
    Poziom 9  
    Witam, potrzebuje kupić router dla internetu Orange 20 Mb/s (ADSL2+)
    Wybrałem 3 modele TP-Linka który odpowiada mi cenowo :

TP-Link Archer VR400
    Spoiler:
    http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-15_Archer-VR400.html#overview

TP-Link Archer D2
    Spoiler:
    http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-15_Archer-D2.html

TP-Link TD-W8970
    Spoiler:
    http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-15_TD-W8970.html

Który z wymienionych zapewni najlepszą stabilność łącza Ethernet i ogólnie będzie lepszy?
    Mój obecny router to TP-Link TD-W8960N
  • #2 16571523
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Ja posiadam TP-Link TD-W8970 V1 z OpenWRT/LeDe i jestem z niego mega zadowolony. Router jest ze mną już od bardzo dawna-miałem Neostardę ADSL: 10Mb/s, później 20Mb/s i teraz jest VDSL 80Mb/s
    Mieszkam w starej kamienicy (grube ściany nośne) na pierwszym piętrze, a zasięg WiFi mam praktycznie wszędzie: całe mieszkanie, podwórko ;)
  • #3 16571817
    Tonino
    Poziom 9  
    A jak wygląda stabilność połączenia z routerem? Nie skacze ping przy próbie cmd "ping adres ip routera -t" ?
    W8970 wygląda przekonująco, czy coś zyskam jeżeli dołożę do D2 lub VR400?
  • #4 16571873
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    W8970 jest OK jednak nie posiada modemu VDSL ( nowy jest tylko w wersji 3, a starszy w wersji 1 obsługuje VDSL tylko pod openwrt)
    Brakuje mu WiFi w 5GHz

D2 ADSL z WiFi AC.

Archer VR400 ma WiFI z AC i modem VDSL. Jest to najnowsza konstrukcja z tych 3 podanych i jakoś najbardziej bym Ci go polecił.
  • #5 16572025
    Tonino
    Poziom 9  
    Heinzek napisał:
    Spoiler:
    W8970 jest OK jednak nie posiada modemu VDSL ( nowy jest tylko w wersji 3, a starszy w wersji 1 obsługuje VDSL tylko pod openwrt)
    Brakuje mu WiFi w 5GHz

D2 ADSL z WiFi AC.

Archer VR400 ma WiFI z AC i modem VDSL. Jest to najnowsza konstrukcja z tych 3 podanych i jakoś najbardziej bym Ci go polecił.

Dziękuje za odpowiedz.
    1. Chciałbym dopytać o VDSL, czy to jest mi potrzebne skoro łącze mam ADSL2+?
    2. Czy stabilność łącza wszystkich routerów będzie taka sama? w w8960n jak pinguje router przez kabel ethernet to zdarzają się skoki ping powyżej 1ms co jakiś czas, zależy mi na bardzo dobrej stabilności łącza na kablu
  • #6 16572066
    KOCUREK1970
    Ocena: 5328
    Tonino napisał:
    Chciałbym dopytać o VDSL, czy to jest mi potrzebne skoro łącze mam ADSL2+?

Jeśli nigdy nie będziesz miał/chciał VDSL, to zbędna funkcjonalność.
    Tonino napisał:
    Czy stabilność łącza wszystkich routerów będzie taka sama? w w8960n jak pinguje router przez kabel ethernet to zdarzają się skoki ping powyżej 1ms co jakiś czas, zależy mi na bardzo dobrej stabilności łącza na kablu

Na kablu 99,99% routerów zachowuje się tak samo.
    Co do skoku pingów - pamiętaj, że te 10 czy tam 20 Mb masz DO CIEBIE z internetu, DO INTERNETU masz wysyłanie TYLKO 1 Mb - to powoduje skoki pingu, bo zapycha się wysyłanie do internetu.
  • #7 16572088
    Heinzek
    Ocena: 493
    Tonino napisał:
    1. Chciałbym dopytać o VDSL, czy to jest mi potrzebne skoro łącze mam ADSL2+?

j/w na razie jest Ci zbędne ale może w przyszłości...

Tonino napisał:
    Czy stabilność łącza wszystkich routerów będzie taka sama? w w8960n ....

Stabilność powinna być lepsza od tego routera.
    Jakie masz parametry synchronizacji?
  • #8 16572089
    Tonino
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    Na kablu 99,99% routerów zachowuje się tak samo.
    Co do skoku pingów - pamiętaj, że te 10 czy tam 20 Mb masz DO CIEBIE z internetu, DO INTERNETU masz wysyłanie TYLKO 1 Mb - to powoduje skoki pingu, bo zapycha się wysyłanie do internetu.

Czyli nic z tym nie zrobie poza zmianą dostawcy internetowego lub pakietu? (co jest niemożliwe bo u mnie swoje połączenia ma tylko orange-neostrada do 20mb/s)

To w takim razie co brać bo już zgłupiałem? VR400 to dobry wybór? Proszę o podjęcie za mnie wyboru, cena nie gra roli jeśli chodzi o te 3 routery (zresztą są to zbliżone kwoty)
    Dodano po 57 [sekundy]:
    Heinzek napisał:
    Stabilność powinna być lepsza od tego routera.
    Jakie masz parametry synchronizacji?

Gdzie to sprawdzę?
    Wybór routera TP-Link dla Orange 20 Mb/s (ADSL2+) - VR400, D2 czy TD-W8970?
  • #9 16572257
    KOCUREK1970
    Tonino napisał:
    Czyli nic z tym nie zrobie poza zmianą dostawcy internetowego lub pakietu? (co jest niemożliwe bo u mnie swoje połączenia ma tylko orange-neostrada do 20mb/s)

Chyba dopiero oferta VDSL DO 80 Mb ma opcję wysyłania do internetu 8 Mb (chyba, że się mylę, to proszę mnie poprawić).
    Inny lokalny dostawca - to praktycznie tylko net radiowy (jeśli u Ciebie to wioska a po zaznaczeniu, że masz tam tylko Orange właśnie to wnioskuję) a tam z małym pakietem też jest nędza na wysyłaniu.
    Tonino napisał:
    To w takim razie co brać bo już zgłupiałem? VR400 to dobry wybór?

A może nie TP Linki a Kolega zerknie na Netgeara - ma bardzo dobre opinie, jeśli idzie o Orange i jego słabe nie ukrywajmy linie.
    http://www.netgear.pl/home/products/networking/dsl-modems-routers/D6000.aspx
  • #10 16572290
    leotdipl
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    KOCUREK1970 napisał:
    A może nie TP Linki a Kolega zerknie na Netgeara - ma bardzo dobre opinie, jeśli idzie o Orange i jego słabe nie ukrywajmy linie.
    http://www.netgear.pl/home/products/networking/dsl-modems-routers/D6000.aspx

mam taki model dokładnie, i jestem bardzo zadowolony
    (przed nim miałem Netgeara DGN2200 - tylko 2.4GHz).

Przydaje się 5GHz i pasmo 300Mb/s - zwłaszcza kiedy oglądam HBO GO
    (w FullHD) z mojego ultrabooka na i5 (posiada też kartę na 5GHz).

Polecam, bo Netgear D6000 pracuje naprawdę pewnie i sprawnie, a cena jest przystępna.

ps.
    mam Orange Max. 10Mb/s - więcej nie dało się, gdyż jest słaba linia = silne tłumienie.
  • #11 16572663
    Tonino
    Poziom 9  
    Nie znalazłem routera Netgear D6000 w żadnym sklepie, na allegro również nie znalazłem. Czy to jakoś inaczej się pisze?
    Nie mniej, chyba wolał bym TP-Linka gdyż wszystkie poprzednie routery miałem z tej firmy.
    W8970, D2 czy VR400?
  • #12 16572705
    KOCUREK1970
    Tonino napisał:
    Nie znalazłem routera Netgear D6000 w żadnym sklepie, na allegro również nie znalazłem.

Trochę słabszy model, ale z Twoim netem też spokojnie da radę: Netgear D1500.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera TP-Link do internetu ADSL2+ od Orange o prędkości 20 Mb/s, rozważając modele TP-Link Archer VR400, D2 oraz TD-W8970. Odpowiedzi wskazują, że TD-W8970 jest stabilny, ale nie obsługuje VDSL w wersji 1, a jego WiFi działa tylko w paśmie 2.4 GHz. Archer D2 oferuje WiFi AC, natomiast VR400 to najnowszy model z modemem VDSL i WiFi AC, co czyni go najlepszym wyborem na przyszłość. Użytkownik zastanawia się nad stabilnością połączenia, a eksperci sugerują, że wszystkie routery powinny zapewniać podobną stabilność na kablu, a skoki ping mogą być spowodowane ograniczeniami łącza. Pojawiła się także sugestia rozważenia routerów Netgear, które mają dobre opinie w kontekście Orange.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA