logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel 2007 - automatyczne przeniesienie wartości klikniętej komórki w inne pole

mar-ilo 12 Lip 2017 12:32 1254 5
REKLAMA
  • #1 16582975
    mar-ilo
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Witam!
    Jestem początkowym użytkownikiem Excel. Mam pytanie czy możliwe jest zaprogramowanie załączonego pliku w taki sposób, aby samo kliknięcie komórki w kolumnie L powodowało automatyczne przeniesienie wartości "klikniętej" komórki w komórkę A7?
    Chodzi o to żeby automatyczne przenoszenie dotyczyło tylko kolumny L w przedziale wierszy 1:55, a żeby klikanie w pozostałych polach arkusza działało normalnie. Obecnie wstawiona jest lista rozwijana jednak przy 50 (a w perspektywie czasu dojdzie jeszcze ok 35) pozycjach szybsze i prostsze byłoby rozwiązanie z automatycznym przenoszeniem wartości.

Przeszukałem sporo Internetu, ale nie znalazłem satysfakcjonującego rozwiązania - nie wiem czy wynika to typowo z tego, że nie do końca wiem jak sprecyzować pytanie, czy po prostu nikt podobnego rozwiązania nie szukał...

Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • problem.zip (21.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16582993
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 455
    w kodzie arkusza 'Karta wadliwe'
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #3 16583005
    mar-ilo
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki, właśnie o to chodziło :D
  • REKLAMA
  • #4 16585024
    mar-ilo
    Poziom 12  
    Jeszcze jedno pytanie:
    gdybym jeszcze we wcześniej dodanym pliku w kolumnie K dodał wartości od 1 do 15 (k1=1, k2=2itd) i chciałbym dodatkowo aby również za pomocą kliknięcia wartości znajdującej się w kolumnie K przenosiło jej wartość do komórki C27 to jak mogę to zrobić?

Próbowałem skopiować wcześniej dodany kod zmieniając tylko jego nazwę i podmieniając adresy wskazanych komórek jednak nie zadziałało.

Excel 2007 - automatyczne przeniesienie wartości klikniętej komórki w inne pole
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16585125
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 455
    Private Sub Worksheet_SelectionChange(... - jest reakcję na zmianę położenia kursora w arkuszu. (zdarzenie arkusz_ZmianaZaznaczenia)
    If Target.Column <> 12 Then Exit Sub- tylko dla kolumny L, w przeciwnym razie przerwać pracę.
    W Twojim przypadku
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #6 16754818
    mar-ilo
    Poziom 12  
    Dokładnie o to chodziło, wszystko działa jak należy - wielkie dzięki za pomoc :-)
REKLAMA