logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung PS50A410C1 - Prośba o potwierdzenie diagnozy.

qbis19 12 Lip 2017 20:34 1758 2
REKLAMA
  • #1 16583960
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Telewizor zakupiłem jako uszkodzony . Nie znam genezy powstanie usterki . Poprzedni właściciel oddał go do serwisu , ale jakiś " naprawiacz " , wręcz usmażył , albo podmienił na uszkodzony , moduł LOGIC .
    Po założeniu sprawnego modułu , na ekranie jest więcej czarnych pionowych pasów niż treści obrazu .
    Main board na 100% sprawny , to samo Logic. Wszystkie napięcia prawidłowe.
    Bufory E-F raczej odpadają bo oprócz gniazd i kilku elementów nic na nich nie ma .
    Moim zdaniem odklejone są taśmy na matrycy , albo uszkodzone na nich układy COF .
    Zastanawia mnie jednak czemu uszkodzenie jest tak duże i niemal na całej szerokości ekranu ??
    Jeśli moja diagnoza jest trafna to czy któryś z kolegów posiada maszynę do klejenia ACF i ile kosztuje przyklejenie jednej taśmy ( jednostronnie do szkła ) .
    Dorzucam marne zdjęcie ekranu , ale widać w czym rzecz . Samsung PS50A410C1 - Prośba o potwierdzenie diagnozy.
    Wiem że telewizor stary i nie posiada nawet FullHD , ale szkoda takiej powierzchni no i co plazma to plazma .
    Pozdrawiam serdecznie .

Pozostają chyba ostatnie pytanie tylko. Po rozebraniu matrycy i włączeniu . Po kilku minutach nastąpiło ciche " pyk " z okolicy jednej z taśm , i zgasł kolejny pasek obrazu :/ .
  • REKLAMA
  • #2 16584965
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6534
    qbis19 napisał:
    ...
    Moim zdaniem odklejone są taśmy na matrycy , albo uszkodzone na nich układy COF
    ...

Diagnoza słuszna.
    qbis19 napisał:

... co plazma to plazma .
    ...

Jak chce się mieć dodatkowy grzejnik w pokoju to tak. 50" Plazma pobiera stndardowo ok.300W jak nie więcej.
  • #3 16588484
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Dokładnie pobiera lekko ponad 400W przy jasnym obrazie . oczywiście pobór dynamiczny. Na co dzień używam Panasonica TX42xxxx więc sprawa grzejnika jest mi znana :), ale jakość obrazu to wynagradza.
REKLAMA