logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS x200ma - Wyłączanie się (nawet pod zasilaczem)

Verite 14 Lip 2017 11:55 657 3
  • #1 16587167
    Verite
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

mój problem wygląda tak: mam dwuletniego Asusa x200ma bez żadnych zmian względem stanu pierwotnego (fabryczny zasilacz, brak modyfikacji i większych napraw w środku), fabryczny win 8.1 64bit. Od trzech dni w laptopie nie ładuje się bateria - pokazuje w zasobniku "Pozostało: 0% (podłączony, ładuje)", ale faktycznie nic się nie dzieje. Założyłam, że po prostu bateria się zużyła, więc przywykłam do myśli o tymczasowej pracy wyłącznie pod kablem (po odłączeniu wtyczki natychmiast następuje wyłączenie komputera). Niestety w tym momencie okazuje się, że pod zasilaczem też pojawiają się problemy - laptop wyłącza się w losowych momentach, czasem podczas ładowania systemu, czasem w trakcie pracy, czasem kiedy podłączy się coś pod usb (nie za każdym razem). Nie jest to w żaden sposób zależne od zmian położenia itd., laptop stoi na blacie bez ruchu, bo np. odtwarza się na nim filmik, i nagle pyk, wyłącza się. Sterowniki baterii w menedżerze urządzeń przeinstalowane, machinacje z wyjmowaniem i wkładaniem baterii wykonane (chociaż nie bez trudu, ten nieszczęsny sprzęt wymaga rozkręcenia, żeby wyjąć baterię).
    Nie mam w tym momencie możliwości podłączenia innej baterii ani innego zasilacza - wtyczka zasilacza jest z tych mniejszych (4x1,5 mm bodajże), a jak na złość nikt w pobliżu nie ma niczego takiego, nie mam też jak sprawdzić napięcia. Stąd moje pytanie: w co celować najbardziej w kwestii zamówienia czegoś nowego? Zasilacz czy bateria? Czy może w ogóle to kwestia czegoś innego? Nie chciałabym wydawać pieniędzy w ciemno i np. kupić baterii, gdyby okazało się, że to nie z nią problem, tym bardziej, że ten asusek do tytanów nie należy i i tak rozważam zmianę go za jakiś czas na coś innego. Co myślicie?
    Z góry dzięki za wszelkie wskazówki!
  • #2 16588223
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Verite napisał:
    Nie chciałabym wydawać pieniędzy w ciemno
    - więc przeprowadź diagnostykę. Uszkodzenie może być też na płycie głównej.
    Możesz sprawdzić co na temat baterii pokaże batterymon.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16589553
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Istnieje możliwość uszkodzenia zasilacza (po prostu nie wyrabia prądowo).
    Najpierw podstaw sprawny zasilacz i zobacz efekt.
  • #4 16589924
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Up. Zasilacze np. z przegrzania się degradują, wysychają kondensatory.
    Tu na forum mamy mierniki - przydają się.
    Oprócz usterki płyty gł. podejrzewam to, z czym sam się borykam - uszkodzenie gniazda zasilania na płycie gł.
REKLAMA