logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana nadłamanego elementu magnetycznego w silniku Supramatic P HORMANN

revolt2 19 Lip 2017 09:32 1425 6
REKLAMA
  • #1 16596025
    revolt2
    Poziom 17  
    Ocena: 115
    Witam, sprawa dotyczy silnika supramatic p przy próbie regeneracji szczotek, nadłamał się magnetyczny element powiązany z enkoderem na wirniku na samym końcu, mam pytanie czy takie coś można wymienić czy już strata ?
  • REKLAMA
  • #2 16609789
    revolt2
    Poziom 17  
    albo może gdzie można kupić magnes do enkodera, i czy można, sprawa wygląda tak , że nie do końca wiem jaki tu magnes pasuje, czy jak pierścionek lezy na stole płasko to jak torcik czy w poprzek N/S ???
  • REKLAMA
  • #3 16610695
    lz11980
    Poziom 19  
    Ocena: 203
    Niestety na 99 % nie dokupisz , w Hormannie występuje tylko silnik, chyba że znajdziesz uszkodzony silnik i magnes będzie ok.
  • REKLAMA
  • #4 16610703
    revolt2
    Poziom 17  
    a może jakiś magnes zastosować tam ? chodzi mi o polaryzacje ośkę można zawsze stoczyć lub napawać klejem, tylko jaka polaryzacja tego magnesu ?
  • REKLAMA
  • #5 16615575
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 220
    Magnes powinien być namagnesowany dwubiegunowo w sposób przedstawiony na załączonym rysunku.
    Jak sprawdzić gdzie i ile jest biegunów w magnesie?
    Ja mam taki sposób:
    biorę stalową namagnesowana igłę z cienką nicią i nad leżącym w różnych pozycjach magnesem obserwuję, gdzie wolno opuszczana z góry, z różnych kierunków, igła na nitce ma ochotę ukłuć magnes. Te miejsca (miejsce) to takie same bieguny magnesu.
    Jak namagnesować igłę - przesunąć dowolny biegun magnesu wzdłuż igły.
    Wymiana nadłamanego elementu magnetycznego w silniku Supramatic P HORMANN
    pozdrawiam
    PRXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #7 16868782
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 220
    Jeżeli wymiary dadzą się dopasować to powinno byc OK!
    pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Załączniki:
    • Wymiana nadłamanego elementu magnetycznego w silniku Supramatic P HORMANN magnes.jpg (659.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany nadłamanego elementu magnetycznego w silniku Supramatic P firmy HORMANN, który jest związany z enkoderem na wirniku. Użytkownik zapytał, czy możliwa jest wymiana uszkodzonego elementu, czy też silnik nadaje się już do wymiany. Odpowiedzi wskazują, że nie ma możliwości zakupu samego magnesu, a jedynie całego silnika. Uczestnicy dyskusji sugerują, że można spróbować zastosować inny magnes, pod warunkiem, że jego wymiary będą odpowiednie, oraz omawiają kwestie polaryzacji magnesu. Podano również metody sprawdzenia biegunów magnesu oraz link do potencjalnych zamienników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA