logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Źółto mi" problem z monitorem belinea

tokario 02 Sie 2005 00:54 1323 7
  • #1 1699142
    tokario
    Poziom 11  
    mam problem z moim monitorkiem, przez wiele czasu dobrze pracowal a tu nagle trach zolty ekran sie zrobil i jak putnolem to sie naprawil ale na krotko. no i ten problem to moze czlowieka do nerwicy doprowadzic wiec prosze was o pomoc bo wieze ze w waszych szeregach(chodzi mi o elektronikow;) )znajdzie sie ktos kto mi powie co z tym zrobic. pokoleij co trzeba zrobic zeby to naprawic a nie mowic ze trzeba cos tam zrobic tym potem zmiezyc tym i wkoncu jak cos sie zjebie to do naprawy oddac. wiec prosilbym o konkretne porady krok po kroku jak dla "blondynki"
  • #2 1699222
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    rozkrec ten monitorek i delikatnie sprobuj poruszac plytka kineskopu, mozesz nawet uzyc malego srubokreta i opukac cala plytke, jesli zacznie mrugac to bedziesz mial pewnosc ze sa zimne luty lub zasniedziala podstawka. Mysle ze na poczatek to wystarczy.
  • Pomocny post
    #3 1699296
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Rozkręć - owszem - ale w pierwszej kolejności Popraw luty na PK bo to pewnie przyczyna. Jak nie pomoże Sprawdź napięcia na katodach RGB - powinny być porównywalne.
    Pozatym Podajesz za mało danych, Napisałeś że: "wiec prosilbym o konkretne porady krok po kroku jak dla "blondynki"", a jaki to monitor? - typ, model, chassis, itp.
    Pozdrawiam.
  • #4 1699446
    tokario
    Poziom 11  
    nmo wiec moj monitor to belinea model 105080 a wlasnie jak go rozkrecilem i puknolem w plytke to zaczelo migac i obraz sie na chwile robil normalny,i jeszcze raz co z tym trzeba zrobic
  • #5 1699462
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6853
    zrób tak jak napisał dariuszm2
    Cytat:
    Popraw luty na PK bo to pewnie przyczyna.

czyli lutownica w dłonie , dużo kalafonii i ...... do dzieła
  • #6 1699473
    kiper
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    docisnij kabel od karty graf do monitora u mnie tak było
  • #7 1700942
    tokario
    Poziom 11  
    no poprawilem te lutowania na Kp ake to chyba jeszcze nie to obraz owszem czescie jest juz normalny ale jakby"przeswituje' tez zolty widac to tylk0o na jasnych tlachhmn a gdzie sa te katody RBG?? i czy moga byc jeszcze jakies inne przyczyny tego zolkniecia??
  • #8 1702126
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Właśnie na PK - nogi od podstawki kineskopu - tak można najprościej.
    Powinny być opisane w stylu R, G, B, lub RK, GK, BK.
    Jeśli jednak żółty "jakby"przeswituje' tez zolty widac to tylk0o na jasnych tlachhmn" - może być konieczna wymiana kondensatorów sprzęgających (na PK powinny być 3 jednakowe rzędu 1uF na 160-250V).
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z monitorem Belinea model 105080 polega na pojawieniu się żółtego ekranu, który chwilowo znika po stuknięciu w płytkę kineskopu. Przyczyną mogą być zimne luty lub zasniedziała podstawka kineskopu (PK). Zaleca się rozkręcenie monitora i poprawę lutów na podstawce kineskopu, używając lutownicy i kalafonii. Należy sprawdzić napięcia na katodach RGB, które powinny być porównywalne i opisane jako R, G, B lub RK, GK, BK. Jeśli problem żółtego przeswitu na jasnych tłach utrzymuje się, możliwa jest konieczność wymiany kondensatorów sprzęgających (około 1uF, 160-250V) na podstawce kineskopu. Dodatkowo warto sprawdzić połączenie kabla od karty graficznej do monitora.
REKLAMA