1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
- 5,5x6m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
- ok 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
- do 5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
- Również bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
- Ma stać
6. Jak słońce świeci w pokoju?
- rano z lewej strony odbiornika, reszta dnia bez słońca ale naprzeciwko telewizora drugie okno, najczęściej zasłonięte roleta
7. Jaki masz obecnie telewizor?
- plazma Panasonic 42cale
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
- Poprawne odwzorowanie kolorów, tuner sat. do programów FTA
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
- Telewizja naziemna i sat
10 .Jakie urządzenia?
- pendrive, ewentualnie kiedyś jakaś konsola, jeśli nie da rady sam poradzić sobie z IPLA to komputer
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
- 14 godz
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
- nie ważne
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
- film, sport, wiadomości...
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
- Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
- może kiedyś, sporadycznie
16. Preferencje co do marki?
- Brak
17. Preferencje co do wielkości?
- 40-43 cala
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
- ustawienia zimne , ciepłe, film etc. a żadne nie posiada dobrego ustawienia kolorów
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
- i tak , i tak
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
- 1800- 2200 zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
- Nie
Potrzebuję wybrać jakiś telewizor w tym przedziale cenowym. Wydaje mi się, że te 43 cale najlepiej radzą sobie z materiałami nadawanymi obecnie, powyżej już obraz się często rozmazuje. W tej chwili użytkuję plazmę 42", philips 32"CRT i samsunga LCD 32". Mój ulubiony kineskop ma już 11 lat a chodzi dziennie po 16 godzin, więc boję się , że kiedyś przyjdzie na niego kres, zaś na plazmę córka ostrzy sobie zęby, tak więc trzeba mi coś kupić.
Oglądam często telewizję w ruchu, np. leci wyścig kolarski 4 godziny, a ja coś tam robię i ukradkiem zerkam co tam się dzieje, pod różnymi kątami tak więc chyba IPS, podświetlenie jakie już taki pewien nie jestem. Oglądałem Philipsy 6201, 6401, z serii 53 2017, Sony 40WD655, Hitachi ( sentyment, ale to już chyba nie te czasy) No nie ma sensu wymieniać wszystkich.
Można znaleźć sporo opisów w necie, trudniej to zebrać w jakąś całość. Zresztą sporo jest o matrycach, ale już o architekturze dekoderów kolorów poszczególnych producentów, jak radzą sobie ze skalą szarości, przestrzenią kolorów itd. już prawie nic. A przecież od tego zależy ta subiektywna ocena obrazu przez ludzkie oko. W sklepie nie ma szans dobrze ocenić telewizora, bo człowiek oczopląsu po 5 minutach dostaje.
Jak każdy życzyłbym sobie poprawnych kolorów, płynnego ruchu, równomiernego podświetlenia. Z góry dziękuję za rady.
- 5,5x6m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
- ok 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
- do 5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
- Również bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
- Ma stać
6. Jak słońce świeci w pokoju?
- rano z lewej strony odbiornika, reszta dnia bez słońca ale naprzeciwko telewizora drugie okno, najczęściej zasłonięte roleta
7. Jaki masz obecnie telewizor?
- plazma Panasonic 42cale
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
- Poprawne odwzorowanie kolorów, tuner sat. do programów FTA
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
- Telewizja naziemna i sat
10 .Jakie urządzenia?
- pendrive, ewentualnie kiedyś jakaś konsola, jeśli nie da rady sam poradzić sobie z IPLA to komputer
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
- 14 godz
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
- nie ważne
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
- film, sport, wiadomości...
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
- Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
- może kiedyś, sporadycznie
16. Preferencje co do marki?
- Brak
17. Preferencje co do wielkości?
- 40-43 cala
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
- ustawienia zimne , ciepłe, film etc. a żadne nie posiada dobrego ustawienia kolorów
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
- i tak , i tak
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
- 1800- 2200 zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
- Nie
Potrzebuję wybrać jakiś telewizor w tym przedziale cenowym. Wydaje mi się, że te 43 cale najlepiej radzą sobie z materiałami nadawanymi obecnie, powyżej już obraz się często rozmazuje. W tej chwili użytkuję plazmę 42", philips 32"CRT i samsunga LCD 32". Mój ulubiony kineskop ma już 11 lat a chodzi dziennie po 16 godzin, więc boję się , że kiedyś przyjdzie na niego kres, zaś na plazmę córka ostrzy sobie zęby, tak więc trzeba mi coś kupić.
Oglądam często telewizję w ruchu, np. leci wyścig kolarski 4 godziny, a ja coś tam robię i ukradkiem zerkam co tam się dzieje, pod różnymi kątami tak więc chyba IPS, podświetlenie jakie już taki pewien nie jestem. Oglądałem Philipsy 6201, 6401, z serii 53 2017, Sony 40WD655, Hitachi ( sentyment, ale to już chyba nie te czasy) No nie ma sensu wymieniać wszystkich.
Można znaleźć sporo opisów w necie, trudniej to zebrać w jakąś całość. Zresztą sporo jest o matrycach, ale już o architekturze dekoderów kolorów poszczególnych producentów, jak radzą sobie ze skalą szarości, przestrzenią kolorów itd. już prawie nic. A przecież od tego zależy ta subiektywna ocena obrazu przez ludzkie oko. W sklepie nie ma szans dobrze ocenić telewizora, bo człowiek oczopląsu po 5 minutach dostaje.
Jak każdy życzyłbym sobie poprawnych kolorów, płynnego ruchu, równomiernego podświetlenia. Z góry dziękuję za rady.