logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP 1054 - zacięcie papieru i problemy z uruchomieniem urządzenia

bbrutus 02 Sie 2005 14:08 1576 9
REKLAMA
  • #1 1700201
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Witam. Dostałem do serwisu w/w maszynę. Pokazuje zacięcie papieru, pousówałem wszelkie znajdujące się w niej skrawki, ale nadal pokazuje zacięcie. Czy trzeba jakoś to kasować? Drugim problemem jest to, że niezawsze chce się uruchomić. Czasami zachowuje się tak jakby wogóle nie dostawała napięcia na zasilanie. Sprawdzałem włacznik główny i jest on o.k.
  • REKLAMA
  • #2 1700552
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 66
    zacięcia nie kasuje się mogę podpowiedzieć że częstawo urywa się chorągiewka czujnika papieru ta w okolicy pieca (odłamuje się i nie trafia w optyczny czujnik) a co do wyłączania to albo jakaś krańcówka albo oblutuj zasilacz bo może są zimne luty
  • REKLAMA
  • #3 1701341
    kamailro
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    myśle ze chodzi ci o to że świeci sie kontrolka na penelu na czerwono mozesz mieć kilka problemów czyli flaga na piecu jest ułamana lub cardrige jest wysuniety a jesli chodzi o nie włączenie się to masz problem z generatorem wysokiego napięcia , zawsze jest problem z naprawa maszyny na odległosc. [/code]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1712440
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Sprawdź wszystkie czujniki przejścia papieru to po pierwsze.
    Po drugie dokładnie wsuń modół obrazowy i sprawdź łoże elektrody dolnej
    wykręć zespół pobierania papieru i sprawdź czy nie ma tam uszkodzeń czujników ( prawa strona kopiarki za drzwiczkami podajnika ręcznego)
    Po trzecie taka jak mówią koledzy sprawdź czujnik wyjścia w piecu może być złamany ( najlepiej skleja go kropelka ), przekrzywiony lub spadła sprężynka.
    pozdrawiam Machina
  • #5 1738739
    bbrutus
    Poziom 19  
    Dzięki panowie. Problem zacinania opanowałem. Pozostaje jeszcze uruchamianie maszyny. Czasem działa kilka dni i jest o.k. a czasem nie można jej wogóle uruchomić. Postoi kilka minut bez żadnej ingerencji zewnętrznej i zasilanie jej zaskakuje i dalej działa bez zarzutu.?
  • Pomocny post
    #6 1739836
    machina73
    Jak na mój gust to włącznik główny ale...
    Ile kopiarka zrobiła kopii? Czy w momencie włączania trzeszczy włącznik główny, czy przewody zasilające są w dobrym stanie, czy gniazdo w kopiarce czasem się nie fajczy można tak w nieskończoność.
    Sprawdż przewody zasilające i podaj przebieg.
  • REKLAMA
  • #7 1740514
    bbrutus
    Poziom 19  
    Maszyna na liczniku ma 76296 kopii. Przewody są w dobrym stanie. Czasami jak ją się włączy, to program rozruchowy przeprowadzi do końca i jak naciśnie się START aby zrobić kopie to wtedy gaśnie wszystko. Włącznik główny nie trzeszczy podczas włączania.
  • Pomocny post
    #8 1740803
    copyman
    Ocena: 829
    Podpada pod zasilacz. Nie napisałeś czy przelutowałeś końcówki w zasilaczu. Zacznij od tego , a jak nie pomoże to wymianka zasilacza raczej pewna. Dziwne to trochę bo nigdy nikt nie narzekał na elektronikę w tych maszynach...

C.
  • Pomocny post
    #9 1742283
    machina73
    Na mój gust diabli wiedzą pierwszy raz się spotykam z takim problemem.
    Przyjżyj sie uwaznie izolatorom dolnej elektrody a nóż... dostaje strzał wysokiego po starcie chociaż to tylko teoria.
    Czy nie wyświetla się przez sekunde żaden kod błędu ???
    Dziwadło jakieś...
  • #10 1987003
    bbrutus
    Poziom 19  
    Po przelutowaniu płyty zasilacza problem znikł na zawsze :D

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Minolta EP 1054 występowały problemy z zacięciem papieru oraz niestabilnym uruchamianiem. Zacięcie papieru nie wymaga ręcznego kasowania, jednak często przyczyną jest uszkodzenie lub odłamanie chorągiewki czujnika papieru w okolicy pieca, co powoduje błędne sygnały optyczne. Należy również sprawdzić wszystkie czujniki przejścia papieru, moduł obrazowy, łoże elektrody dolnej oraz zespół pobierania papieru pod kątem uszkodzeń i prawidłowego działania. Problem z uruchamianiem objawia się brakiem zasilania lub gaśnięciem urządzenia po starcie programu rozruchowego. Pomimo sprawdzenia i dobrego stanu włącznika głównego oraz przewodów zasilających, przyczyną była uszkodzona płyta zasilacza, w której występowały zimne luty. Po przelutowaniu płyty zasilacza problem z uruchamianiem został trwale rozwiązany. Wskazane jest również kontrolowanie izolatorów dolnej elektrody oraz ewentualnych kodów błędów wyświetlanych przez urządzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA