logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć 2 komputery w LAN do gry? Konfiguracja i wymagane sprzęty

magda1233 02 Sie 2005 14:09 1280 4
REKLAMA
  • #1 1700203
    magda1233
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    chciałabym połaczyc 2 komputery w domu zeby pograc w lan co musze posiadac. mam karte sieciowa i kabel zeby to połaczyc. czy to starczy ?? trzeba cos tam konfigurowac??
  • REKLAMA
  • #2 1700239
    anonym
    Poziom 2  
    powinno wystarczyc

a czy bedziesz musiala konfigurowac to zalezy od systemu na jakim pracujesz
    z tego co wiem o win xo
    karty sieciowe powinnyu zostac zainstalowane automatycznie
    dalej wstarczy podpoiac kabelek
    i grac

pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1700257
    malpik
    Poziom 2  
    no jeszcze by wypadalo zobaczyc jaki protokol wykorzystuje dana gra
    bo trzeba bedzie poustawiac ew. adres ip na 2 kompach lub inny protokol ktory wykorzystuje dana gra
    a pozatym jeszcze jedna sprawa laczysz dwa kompy bezposrednio czy przez urzadzenie ???
    bo jesli laczysz besposrednio to musisz miec kabelek z zamienionymi parami :)
  • REKLAMA
  • #4 1707034
    Pasik7891
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zdaloby sie jeszcze jeszcze kabelek we wtyczki obrobic, jak masz kabel skretke osmiozylowa tak jak ja to jest troszke roboty z tym wszegolnosci jak sie nie ma zaciskarki ale da sie zrobic :) no i siecke pozniej trzeba skonfigurowac oczywiscie :) Pozdro
  • #5 1707981
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Jak już mówili koledzy, jęzeli nie chcesz korzystać z jakiegoś urządzenia aktywnego (switch, hub, rouer) to potrzebujesz dwóch kart sieciowych i kabla skrosowanego (połączonego krzyżowo). Tutaj masz schemat kabelków:
    http://ethernet.internetdsl.pl/podstawy/utp.html
    Faktycznie bez zaciskarki będzie to kłopotliwe włąściwe zaciśnięcie przewodu, ale jak będzie kupować kabel to poproś w sklepie (najlepiej w elektronicznym), pewnie ci sami zacisną, tylko zaznacz, że ma być on skrossowany.
    Co do reszty instalacji to z reguły dziennie pojawiają się 1-2 tematy, że połączenie dwóch komputerów nie działa. Poszukaj w archiwum.
REKLAMA