logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne uzupełnianie wierszy z innego arkusza - Excel

dbrzust 31 Lip 2017 12:27 8583 6
  • #1 16617778
    dbrzust
    Poziom 2  
    Witam, mam problem.
    Dostałem zlecenie wykonania pliku w excelu, który ma kilka arkuszy.
    Mianowicie, chodzi o to, żeby dane wpisywane w arkuszu "SOR" (a dokładniej, każdy ostatni wpis) , przenosiło mi do arkusza "Naklejki" i się automatycznie uzupełniało.

Dane które ma przenosić to:
    Imię i Nazwisko
    Data Urodzenia
    Pesel
    Oddział
    Nr księgi głównej
    Ubezpieczenie
    Adres zamieszkania.

Chodzi o to, że jak Pani wprowadza nowego pacjenta, to automatycznie wypełniało dane tego pacjenta do arkusza "Naklejki", żeby nie musiały drugi raz wpisywać tych danych ręcznie.

To mój pierwszy post, na tej stronie. Proszę o wyrozumiałość.

W załączniku screeny tych arkuszy
    Automatyczne uzupełnianie wierszy z innego arkusza - Excel Automatyczne uzupełnianie wierszy z innego arkusza - Excel
  • #2 16618990
    Gmiter
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Nie wiem czy dobrze rozumiem ale na wszelki wypadek napiszę: najprostszy sposób polegający na odniesieniu bezposrednim komórek nie wchodzi w grę? Wpisujesz znak "=" się w komórce docelowej, następnie zmieniasz arkusz, wybierasz komórkę, która ma zostać przeniesiona i zatwierdzasz. W ten sposób linkujesz wszystkie pozostałe. Przy odpowiednim ułożeniu wierszy i kolumn zrobisz to jednym przeciągnięciem.
  • #3 16619269
    dbrzust
    Poziom 2  
    Z przypisaniem komórki na stałe nie wypali, bo jak dojdzie nowy pacjent to go nie wyświetli. Musi być coś takiego, że z każdego ostatniego wpisu w zakładce "SOR", te dane lądują także w zakładce "Naklejki" i się powtarzają w 27 polach (3 kolumny x 9 wierszy)..

Nie umiem za bardzo tłumaczyć chyba :)
  • #4 16619286
    Gmiter
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jeżeli dane pacjentów będą systematycznie dopisywane a "naklejki" mają również systematycznie dodawać (a nie nadpisywać - a tak świadczyłyby screeny) kolejne wartości to podlinkowanie na stałe kolejnych komórek powinno spełnić swoją rolę.
    Potrzeba więcej informacji o oczekiwaniach tego rozwiązania
  • #5 16619398
    dbrzust
    Poziom 2  
    Może nadpisywać, nawet lepiej jakby nadpisywało. Bo one tylko raz drukują te naklejki dla danego pacjenta. I jak dojdzie nowy pacjent, żeby nadpisywało dane tego nowego pacjenta za tego poprzedniego i tak dalej.

Chodzi o to, żeby każdy nowy pacjent, był nadpisywany w naklejkach.

Mogę załączyć ten pliczek jak potrzeba, może będzie bardziej czytelny, niż to, co próbuje wypocić i wytłumaczyć tu :)
  • #6 16620141
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 455
    np dla A1 w "Naklejki" wpisz
    =INDEKS(SOR!C:C;ILE.NIEPUSTYCH(SOR!C:C))
    Bedzie zawsze dane ostatnego wiersza

Dla SOR kolumna D i wprawo uwaga - scalone komorki
    wtedy dla np A5 bedzie juz
    =INDEKS(SOR!I:I;ILE.NIEPUSTYCH(SOR!I:I)+1)
  • #7 16620989
    jackson2002
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Nie wiem czy dobrze rozumiem
    Arkusz 1
    A1 Nazwisko
    B1 Imie
    C1 data ur
    itd

wiec zeby to przeniesc do drugiego arkusza Naklejki robisz:
    A1=zmieniasz na arkusz zrodlowy i zaznaczasz A1 i dajesz enter
    zeby pozniej bylo szybciej mozesz w arkuszu docelowym "zlapac" pierwsza komorke myszka i przeciagnac w dol, wtedy automatycznie cala reszta sie uzupelni

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z automatycznym przenoszeniem danych pacjentów z arkusza "SOR" do arkusza "Naklejki" w Excelu. Chce, aby dane takie jak imię, nazwisko, data urodzenia, PESEL, oddział, numer księgi głównej, ubezpieczenie i adres zamieszkania były automatycznie uzupełniane w arkuszu "Naklejki" przy dodawaniu nowych pacjentów. Użytkownicy sugerują różne metody, w tym użycie funkcji INDEKS oraz odniesień do komórek, aby uzyskać dane ostatniego wpisu. Istnieje również możliwość nadpisywania danych w arkuszu "Naklejki" przy dodawaniu nowych pacjentów, co jest preferowane przez autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA