logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia Sorento G6CU - Rozrząd bezkolizyjny?

wojtas090984 01 Sie 2017 08:41 8055 3
REKLAMA
  • #1 16619168
    wojtas090984
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam,

czy w 3,5 litrowym V6 24v DHOC G6CU [benzyna+lpg] montowanym w KIA Sorento(moje z 2004roku) rozrząd jest bezkolizyjny?

Pasek rozrządu zaczął się ślizgać i pytanie czy możliwe są zderzenie się tłoków z zaworami?
    Silnik pracował do samego końca i od razu po tym jak pojawił się świst, zjechałem i wyłączyłem jednostkę.
    Teraz kręci ale z mocnym oporem.
    Komputer pokazał błąd położenia wałka rozrządu, warsztat twierdzi że jest rozrząd bezkolizyjny i po wymianie rozrządu(ok 2000 tys zł)
    Auto powinno jeździć.
    Szkoda pchać się w koszty bez pewności?
  • REKLAMA
  • #2 16621239
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1083
    Warsztat chyba ma rację.
  • REKLAMA
  • #3 16621374
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 993
    wojtas090984 napisał:
    Szkoda pchać się w koszty bez pewności?
    Przecież wyłączyłeś jeszcze pracujący silnik, nie to że sam zgasł.
    wojtas090984 napisał:
    Teraz kręci ale z mocnym oporem.
    Komputer pokazał błąd położenia wałka rozrządu
    Jak mu się przestawił rozrząd, to możliwe że masz wcześniejszy zapłon i hamuje to rozrusznik.
    Podobnie miałem, tyle że z autem z kopułką, było w niej przebicie, iskra szła na dwie świece zamiast jednej, i jeden cylinder wcześniej "odpalał", wręcz chciał kręcić w drugą stronę silnikiem, czyli hamował.
    Po kolizji to zazwyczaj lekko się kręci lub w ogóle. Chyba że się coś zaciera... Paski zębate się nie ślizgają bez powodu. Zaniedbałeś wymiany paska na czas, przeskoczył pasek, bo stracił zęby, coś /olej/ ciece na pasek, napinacz pada, rolka, albo :?:

A czy warto się pchać koszty, to już sam powinieneś ocenić po stanie auta. Zezłomujesz, kupisz inną padlinę i zaczniesz poznawać i naprawiać nowy samochód ? Chyba że naprawdę będzie nowy, lub pewniak - wsiadasz i jeździsz, tylko tam też na starcie będzie trzeba zainteresować się rozrządem.
    Te 2tys to z częściami ? Czy części osobno ?
  • #4 16621375
    wojtas090984
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    W serwisie powiedzieli mi że jest kolizyjny.
    Zatarł się wałek rozrządu i nie jest to ani winą rozrządu, który wymieniony był przed sprzedażą, ani mojego zaniedbania, bo po kupnie tzw. pakiet startowy włożyłem, płyny filtry plus hamulce tył z dalszymi perspektywami doprowadzenia auta niemal do ideału. Oskarżanie mnie o zaniedbanie wymiany niema tu uzasadnienia i zastanawiam się na jakiej podstawie tak twierdzisz?
    Bardzo łatwo ocenić kogoś lub coś nie znając przyczyny.
    Obiegowa opinia jest taka że KIA skopała smarowanie w silnikach podobno aż do roku 2013.
    Przyczyną zatarcia wałka mogło być wszystko, od niesprawnej pompy, poprzez zatkanie dojścia...
    Silnik wyłączyłem w momencie gdy już wałek pracował bez smarowania.
    Blokował na pewno pasek który był trzymany przez zarżnięty wałek.
    Zdjęcie pokrywy i zajrzenie do środka co w tym wypadku należałoby zrobić to koszt min 2000zł a mnie już na to nie stać biorąc pod uwagę że to 2tys wywalone w błoto.
    Auto idzie jako uszkodzone na rynek a ja kupuje za kwotę którą uzyskam inne, i tak bym każdemu doradził w tym wypadku.
REKLAMA