logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak komunikacji z programatorem ATmega128, brak sygnału na kwarcu 8MHz

Exile 02 Sie 2005 15:36 1419 6
REKLAMA
  • #1 1700447
    Exile
    Poziom 11  
    Witam!

Mam sklepowo nowy atmega128 i po wlozeniu go do ukladu ( uklad = kwarc 8MHz + zasialanie + zlacze ISP) nie ma komunikacji z programatorem. Brak sygnalu na kwarcu. Mam pytanie do osób znajacych sie na rzeczy czy procek jest uwalony czy o czyms nie wiem.
    (kwarc i programator sa napewno dobre bo uzywalem ich przy at90S8515). ???

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1700900
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Wszystkie procesory z seri ATmega fabrycznie chodza na wew. oscylatorze RC, dlatego nie masz przebiegu na kwarcu. Jesli programator jest skalibrowany z procesorem o predkosci 8MHz to tez moze to byc problem.
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #3 1701538
    Exile
    Poziom 11  
    Z tego mam rozumiec, ze musze wywalic kwarc zewnetrzny, skalibrowac programator i ustawic CKSEL3..0 na 1111 ??? dopiero bede mogl cos robic ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1701827
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    a gdzie masz podpiete ISP do programowania proca ?
  • REKLAMA
  • #5 1702173
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    A no wlasnie, ATmege 128 programuje sie przez nozki PDI, PDO a nie MISO,MOSI. Moze tu lezy przyczyna braku komunikacji.
    Pozdro
    Dexter
  • Pomocny post
    #6 1704826
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Exile napisał:
    Z tego mam rozumiec, ze musze wywalic kwarc zewnetrzny, skalibrowac programator i ustawic CKSEL3..0 na 1111
    Oscylator kwarcowy na zewnątrz niczemu nie przeszkadza, on po prostu tylko nie pracuje, a zamiast niego działa wewnętrzny oscylator RC. Po odpowiednim zaprogramowaniu fusebitów (tak jak napisałeś) ruszy... Programowanie odbywa się przez PDI(PE0), PDO(PE1) i SCK(PB1). Wiecej informacji na s.303 Datasheet-a...
    http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?PN=ATmega128
    --
    Pozdrawiam, Daniel
  • #7 1705115
    Exile
    Poziom 11  
    Witam !

Dzięki za pomoc, faktycznie miałem podpiety ISP do MISO MOSI i spolki wiec nie dzialalo.teraz dziala. Wielkie dzieki. A tak przy okazji to jest o tym napisane w pdf do atmegi ?? bo jakos uszlo to mojej uwadze.
    dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Nowy mikrokontroler ATmega128 nie nawiązywał komunikacji z programatorem, a na kwarcu 8 MHz nie było sygnału. Problem wynikał z faktu, że procesory ATmega128 fabrycznie pracują na wewnętrznym oscylatorze RC, więc zewnętrzny kwarc nie generuje sygnału dopóki nie zostaną odpowiednio ustawione fusebity (CKSEL3..0). Programator musi być skalibrowany do prędkości taktowania procesora. Dodatkowo, ATmega128 programuje się przez linie PDI (PE0), PDO (PE1) i SCK (PB1), a nie przez standardowe MISO/MOSI używane w innych mikrokontrolerach, co było przyczyną braku komunikacji. Po poprawnym podłączeniu ISP do właściwych pinów i ustawieniu fusebitów programowanie przebiega prawidłowo. Informacje te znajdują się w datasheet ATmega128.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA