logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega128 - brak komunikacji po zmianie fusebitów na zewnętrzny oscylator 8MHz

lukgwo 14 Kwi 2007 12:03 947 2
REKLAMA
  • #1 3786313
    lukgwo
    Poziom 11  
    Witam programowałem atmege 128 - podłączenie ISP wg specyfikacji( PDI PDO SCK REset ogólnie dobrze bo 1 raz się zaprogramował)

następnie przeszedłem do fusebits (programuje w BASCOM AVR demo) i tutaj wszystko ładnie ustawiłem o ile pamiętam zmieniłem na zewnętrzny oscylator 8MHz - (mam w układzie 8Mhz crystal) było ustawione Internal 1MHz, dodatkowo przestawiłem zgodność z 103 na samą atmege128

w czym może tkwić przyczyna niemożności skomunikowania się poprzez programator stk300 z tym układaem podkreślam że 1 raz się zaprogramował przed zmianą fusebitów czy przyczyna może leżeć w zmianie zgodności atmega128 ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3786444
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Witam. Wyłączenie zgodności z mega103 nie jest przyczyną braku komunikacji z programatorem. W trybie zgodności wyłączone są tylko dodatkowe układy, którymi różnią się te uC. Np. drugi UART, jeden z timerów 16bit, TWI, itp.

Być może ustawiłeś fusebity na zawnętrzny zegar, bądź układ RC a nie kwarc? Wydaje się to być jedyną możliwą przyczyną.
  • #3 3786585
    lukgwo
    Poziom 11  
    dzięki za odpowiedź
    w związku z tym zastanawiam sie czy przypadkiem sobie nie ustawiłem sobie zamiast crystal 8MHz :) RC 8MHz - to by wyjaśniało problem
    jeszcze raz wielkie dzieki
REKLAMA