logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie całego dysku C: z Windowsem na SSD Adata SU800 128 GB

M 1strz 01 Sie 2017 21:48 5799 13
REKLAMA
  • #1 16620499
    M 1strz
    Poziom 7  
    Witam :D

Chciałbym przenieść dysk C: z W10 i innymi danymi (pojemność całkowita 97,5 GB, zajęte miejsce 61,2 GB) na dysk SSD Adata SU800 128 GB tak aby działał na nim ten Windows. Dysk z którego chcę przenosić ogółem ma pojemność 500 GB i jest podzielony na trzy dyski: C:, D: i E: Jest to dysk HDD. W jaki najprostszy sposób dałoby się to zrobić ? Jakimś programem czy da się użyć po prostu opcji kopiuj/wklej ??? Drugie pytanie: jak sprawić aby Windows odpalał się z SSD a nie z HDD.

Dodam że raczej nie ma opcji aby zainstalować system z płyty od nowa.
    Dziękuję za odpowiedzi :D
  • REKLAMA
  • #2 16620518
    PeCeZu
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    M 1strz napisał:
    Dodam że raczej nie ma opcji aby zainstalować system z płyty od nowa.

Windowsa nie da sie skopiować i wkleić na drugim dysku tak by działał. Pozostaje instalacja od nowa.
  • #4 16620534
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    PeCeZu napisał:
    Windowsa nie da sie skopiować i wkleić na drugim dysku tak by działał.

Skopiować i wkleić może nie ale można wykonać obraz partycji/dysku "odtworzyć" go na innym dysku.
  • REKLAMA
  • #5 16620601
    M 1strz
    Poziom 7  
    rtj71 napisał:
    Da się.

https://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Todo-Backup-Free,Program,Windows,22322.html

Tworzysz kopię, wkładasz dysk ssd do komputera, przywracasz kopię na dysk SSD, odpalasz system z nowego dysku.

Znalazłem poradnik z tym programem https://www.youtube.com/watch?v=VO11kbB7gTk, ale martwi mnie jedna rzecz. W 58 sekundzie filmu jest mowa o konieczności zrobienia kopii zapasowej. Ale po co ??? Chciałbym aby z dysku C: nie znikły żadne dane a były tylko przekopiowane na dysk SSD.
  • #6 16620605
    Heinzek
    M 1strz napisał:
    W 58 sekundzie filmu jest mowa o konieczności zrobienia kopii zapasowej.

Robisz to po to bo operacje na dyskach/plikach nie zawsze kończą się sukcesem. Lepiej dmuchać na zimne niż płakać po skasowanych zdjęciach z wakacji.
  • #7 16620621
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Witam
    Polecam zastosowanie oprogramowania firmy Samsung - " Samsung Solid State Driver" - one step install Navigator Manual & Software. Było ono dołączane do dysków Samsung SSD 840 EVO.
    Przeniesienie systemu za pomocą tego oprogramowania jest banalnie proste.
  • #8 16620650
    M 1strz
    Poziom 7  
    Heinzek napisał:
    Robisz to po to bo operacje na dyskach/plikach nie zawsze kończą się sukcesem. Lepiej dmuchać na zimne niż płakać po skasowanych zdjęciach z wakacji.

No to chyba mam problem bo nie mam miejsca na dysku na kopię zapasową. Przeniosę system bez robienia kopii szczególnie że nie mam tam ważnych danych. Myślę że nie powinno się nic stać poważnego jeśli pogram nie usunie automatycznie danych z dysku C: Najwyżej coś się źle przekopiuje na SSD. Trochę zaryzykuję :D

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

rtj71 napisał:
    odpalasz system z nowego dysku

Przekopiowałem cały dysk z C: na dysk SSG G: i nie wiem jak odpalić W10 z tego dysku. System po restarcie włączył się prawdopodobnie z dysku C: ponieważ w eksploratorze plików to przy C: jest ikonka Windowsa.
  • REKLAMA
  • #9 16620801
    Heinzek
    M 1strz napisał:
    i nie wiem jak odpalić W10 z tego dysku.

Zmieniłeś opcję bootowania w biosie? Musisz tam wybrać z którego dysku to ma startować.

Sama kopia jednej partycji może nie wystarczyć. Windows tworzy jeszcze inną partycje "boot" która odpowiada za startowanie.
  • REKLAMA
  • #10 16620891
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    M 1strz napisał:
    Przekopiowałem cały dysk z C: na dysk SSG G: i nie wiem jak odpalić W10 z tego dysku. System po restarcie włączył się prawdopodobnie z dysku C: ponieważ w eksploratorze plików to przy C: jest ikonka Windowsa.

Jak przekopiowałeś? zrobiłeś kopię partycji programem który ci podałem? Jeśli skopiujesz sobie dysk standardowo to nie ma szans żeby zadziałał.
  • #11 16621097
    superconductor
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Do tego typu operacji służy program AOMEI Partition Assistant Prof. Ed. Znajduje się w nim opcja "Migracja OS z HDD do SSD", w którym to, za pomocą kreatora "krok po kroku" przeniesiesz system ze starego dysku na SSD.
  • #12 16621233
    M 1strz
    Poziom 7  
    rtj71 napisał:
    Jak przekopiowałeś? zrobiłeś kopię partycji programem który ci podałem? Jeśli skopiujesz sobie dysk standardowo to nie ma szans żeby zadziałał.

Zrobiłem wszystko jak to było opisane w poradniku na YT. https://www.youtube.com/watch?v=VO11kbB7gTk.
  • #13 16634800
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    A ja polecam Clonezillę.
  • #14 16634803
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    M 1strz napisał:
    Zrobiłem wszystko jak to było opisane w poradniku na YT. https://www.youtube.com/watch?v=VO11kbB7gTk.

Robiłem to kilkanaście razy, za każdym razem zadziałało. System się nie bootuje czy jest jakiś błąd? jak to dokładnie wygląda?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje przenieść system Windows 10 z dysku HDD na dysk SSD Adata SU800 128 GB. Wskazano, że nie można po prostu skopiować i wkleić systemu, a zamiast tego należy użyć oprogramowania do tworzenia kopii zapasowych lub migracji systemu. Użytkownicy polecają różne programy, takie jak EASEUS Todo Backup, AOMEI Partition Assistant oraz Clonezilla. Istotne jest również skonfigurowanie BIOS-u, aby system uruchamiał się z nowego dysku SSD. Użytkownik wyraził obawy dotyczące braku miejsca na kopię zapasową, ale zdecydował się na przeniesienie systemu bez niej, co może wiązać się z ryzykiem utraty danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA