logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pasek LED 30x3528SMD nie świeci po skróceniu – co może być przyczyną?

Lukaszss87 05 Sie 2017 11:30 3255 3
REKLAMA
  • #1 16626155
    Lukaszss87
    Poziom 2  
    Cześć,
    Zwracam się z następującym problemem.
    Zakupiłem pasek LED 30x3528SMD. Po podłączeniu całego paska (5m) który jeszcze był w rolce, pasek świecił poprawnie.
    Po odmierzeniu żądanej długości paska i jego przycięciu w odpowiednim miejscu (na pasku są zaznaczone nożyczki) pasek po ponownym podłączeniu nie świeci - sprawdzałem napięcie - było odpowiednie 12 V.
    Oczywiście podłączam pasek poprzez zasilacz 12 V, kable nie zostały pomylone +/-, Wejście/Wyjście - tu było wszystko OK.
    Proszę o podpowiedź dlaczego ucięty pasek LED nie świeci.
    Czy powinienem zewrzeć końcówkę paska LED ?

Z góry dziękuje za pomoc!
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 16626214
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 222
    Sprawdź co było na końcówce odciętego paska.
  • REKLAMA
  • #3 16626320
    Venox
    Poziom 10  
    Ocena: 53
    Jeśli wszystkp wykonałeś poprawnie to pozostaje oddać na gwarancję... Spróbuj jeszcze podłączyć go z tej uciętej strony, może wtedy zaświeci.
  • #4 16626338
    Lukaszss87
    Poziom 2  
    Hej!

Dzięki za odpowiedzi i próbę pomocy. Udało mi się problem rozwiązać. Okazało się że pasek świecił ale znacznie słabiej, praktycznie niezauważalny strumień światła był emitowany. Usunąłem nasadki jakie były na zakończeniu przewodów wpiąłem do kostki bezpośrednio "gołe" przewody, i świeci jak należy.
    Pytanie dlaczego poprzednim razem, cały pasek świecił mimo że nasadki były zamontowane. Być może coś naruszyłem i nie było odpowiedniego styku na przewodach.
    Mniejsza z tym. Problem rozwiązany.
    Dziękuje za odpowiedzi!

Pozdrawiam,
    Łukasz
REKLAMA