logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 1 ph2 1.4 16V - Jak wyjąć rozrusznik

lukilks 05 Sie 2017 17:20 18486 8
REKLAMA
  • #1 16626598
    lukilks
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Koledzy czy ktoś wie jak poradzić sobie z wyciągnięciem rozrusznika z auta w opisie ? Bo jest tak umiejscowiony ze nie mam pomysłu :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16626754
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Najłatwiej z kanału lub podnośnika, od dołu odkręcić dwie śruby mocujące, plusa i sterowanie, trzecia od góry po zdemontowaniu części dolotu. Od biedy wydrzesz go od góry ale trzeba sie sporo nagimnastykować i posilić lusterkiem.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #3 16626856
    lukilks
    Poziom 11  
    Tak spróbuje zrobić. Przykrecony jest od strony skrzyni więc śruby od góry na luzie pójdą tylko właśnie jestem przerażony jego wydobyciem gdyż podobno powinno rozpiac się półoske itd wyciągając go od prawej strony Koła.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16631276
    spiryt2
    Poziom 11  
    Nie trzeba wyciągać półosi. Najlepiej jest z kanału, ale z podnośnika też można. Wyciągałem rozrusznik osobiście 2 razy, mając tylko podnośnik + kobyłkę do dyspozycji i 2 wykładziny ze środka aby się na nich położyć ;)

1. Odpinamy klemę minus z akumulatora
    2. Zdejmujemy dolot powietrza. Można bez ściągania, ale będzie łatwiej.
    3. Luzujemy śruby rozrusznika (U mnie były łby 16, ale spotkałem też wersję 17) i idziemy na stronę pasażera.
    4. Podnosimy auto do góry, ściągamy koło i dodatkowo zabezpieczamy kobyłką aby nam całość nie spadła na głowę .
    5. Wchodzimy pod auto i odkręcamy kabel + z rozrusznika. U mnie była nakrętka na klucz 12, ale może też być na 13. Wcześniej ściągamy wsuwkę z kabla idącego ze stacyjki.
    6. Wracamy na górę i odkręcamy śruby rozrusznika . .
    7. Nurkujemy pod autem i wyjmujemy rozrusznik ze skrzyni. Trzeba trochę poszarpać , bo twardo siedzi. jak już go mamy luźno przesuwany w prawo. Po drodze ściągamy wtyczkę z czujnika ciśnienia oleju !! . Manewrując rozrusznikiem , a nawet skręcając go o 90 stopni w dół aby nam przeszła jego przednia część między kolektorem a czujnikiem, wyciągamy go między półosią a podłużnicą. Montaż w odwrotnej kolejności.
    Nie trzeba ściągać półosi i itp, choć mocno to ułatwia robotę :)

Zabawa nieco upierdliwa, ale do zrobienia
  • #5 16631879
    milejow

Poziom 43  
    spiryt2 napisał:
    Po drodze ściągamy wtyczkę z czujnika ciśnienia oleju !!

To czujnik spalania stukowego, ciśnienia oleju jest w innym miejscu.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #6 16632049
    lukilks
    Poziom 11  
    To czujnik poziomu oleju :) wczoraj oddałem auto do mechanika wymienili mi rozrusznik bo byłem już na etapie gdzie wogole wykrecilem ten czujnik oleju a rozrusznik miał nadal mało miejsca i dałem sobie spokój. Mechanik mówil ze wyciagali poloske czy tak zrobili pewności nie mam ale rozrusznik wymieniony. Niestety auto straciło zbieżność kiera krzywa i ściąga. A przy ruszaniu, zmianie biegów w czasie jazdy jak puszczam do końca sprzęgło to czuć takie szarpniecie jak bym przyboksowal kolami na mokrej nawierzchni. Nie wiem co jest :/
  • REKLAMA
  • #7 16632363
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Do poloski rozpinali zawieszenie i coś źle złożyli.
  • REKLAMA
  • #8 16633914
    milejow

Poziom 43  
    lukilks napisał:
    To czujnik poziomu oleju

Poziomu owszem.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 16660232
    lukilks
    Poziom 11  
    Auto po ustawieniu geometri zachowuje sie już normalnie. Dzieki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Aby wyjąć rozrusznik z Renault Megane 1 ph2 1.4 16V, najlepiej skorzystać z kanału lub podnośnika. Należy odkręcić dwie śruby mocujące od dołu oraz jedną od góry po demontażu dolotu powietrza. W przypadku wyciągania od góry, wymagana jest duża precyzja i użycie lusterka. W trakcie wymiany nie jest konieczne wyciąganie półosi, jednak może być to wymagane w niektórych przypadkach. Po demontażu rozrusznika, użytkownik zgłosił problemy z geometrią kół oraz szarpaniem przy zmianie biegów, co może być wynikiem nieprawidłowego złożenia zawieszenia przez mechanika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA