logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zarządzanie łączem internetowym - ustalanie limitów dziennych

najsbit 06 Sie 2017 04:14 849 3
  • #1 16627252
    najsbit
    Poziom 2  
    Witam Panowie,
    Obecnie często przebywam na platformie pływającej z dostępem satelitarnym do internetu. Niestety, często jest nawet 50 ludzi na tej małej łódeczce i internet się szybciutko zapycha. Ludzie nie mają kultury współdzielenia słabego łącza internetowego i podłączają wszelkie możliwe urządzenia do sieci. Na platformie generalnie zabronione jest używanie jakichkolwiek połączeń video i voice, youtube itd. ale jak się łatwo domyśleć nie wszyscy się podporządkowują. Jest to dosyć rozbudowana sieć ale nie znam jej wszystkich urządzeń składowych. W efekcie, nie da się korzystać z tego internetu....po prostu nie chodzi jak podłączają się do niego wszyscy min. po 2 urządzenia..aktualizują aplikacje bezmyślnie itd.
    Czy istnieje w ogóle gotowe rozwiązanie, które będzie w stanie spełnić n/w potrzeby i warunki techniczne:

- dostęp do internetu na podstawie przydzielonego hasła dostępowego;
    - ustalanie dziennego limitu danych, np. 100 mb;
    - zablokowanie na sztywno voice, video calls, updates i innych datożernych mediów;
    - obsługa tej platformy przez osobę nie posiadającą wiedzy informatycznej (nie wliczając instalacji);
    - łatwość dodawania i usuwania nowych użytkowników.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #3 16628969
    najsbit
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.

Wiem, że pytanie laickie ale czy jest to w stanie obsłużyć osoba po kilkugodzinnym przeszkoleniu. Chodzi mi o dodawanie użytkowników i usuwanie ich kiedy dana osoba ubywa z platformy. Na platformie, o której wspomniałem jest vessel manager - osoba, która nie ma wiedzy informatycznej tylko obsługa komputera na poziomie użytkownika oraz pakiety biurowe. Ja bym był odpowiedzialny za konfiguracje początkową tego urządzenia.

Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Pomocny post
    #4 16629090
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Łatwe/trudne to subiektywne oceny,
    ale IMO konfiguracja MT do łatwych nie należy.

Może zasmiast dodawanie/usuwania użytkowników lepiej na początku utworzyć ileś tam kont (np u001, u002, ...) i potem tylko zmieniać hasła kontom. Zmiana hasła jest raczej łatwa w porównaniu do usuń/dodaj konto. Nowy osoba dostaje nieużywane konto + nowe hasło.
REKLAMA