logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 3010 – dostęp do menu serwisowego przez port szeregowy, jaki program?

sikor 02 Sie 2005 21:32 1676 7
REKLAMA
  • #1 1701370
    sikor
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    witam

jakim programem mozna sie wgrysc w menu serwisowe philipsa 3010 przez port szeregowy

bardzo prosze pomoc i ewentualnie link z kąd go zassac

z góry dzieki pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1702269
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Łączysz się nim przy pomocy dowolnego terminala znakowego. Może być hyperterminal, możę być Putty. Komunikacja odbywa się w trybie znakowym (coś jak telnet).
  • #4 1712107
    sikor
    Poziom 19  
    mam jeszcze jedno pytanie jak pisałem w innym temacie nic mi nie swieci na panelu nawet dioda power ,dodam ze napiecia na wyjsciu zasilacza są oki
    po właczeniu tynka zero reakcji nie wyswietla INIT ani nic inego i teraz moje pytanie czy jak udało mi sie połączyc terminalem i wejsc w menu serwisowe filipka to znaczy ze mam dobry rs bo flashem nie moge sie połączyc próbowałem na milion sposobów dodam ze mam win xp moze w tym problem juz sam nie wiem

aha i czy przez terminala mozna dokonac jakiejs diagnozy czy to tylko taka zabawka ?
  • REKLAMA
  • #5 1713895
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Najlepiej zrób sobie dyskietkę startową Win98 i nagraj tam program WizjaEp. Uruchom system z dyskietki, potem WizjaEp. Gdzieś w programie jest opcja "Set to Virgin Mode" przywraca ona tuner w ustawienia fabryczne, resetuję listę kanałów. Jak masz komunikację to RS232 jest o.k. Może wgraj jakiś inny soft.
  • REKLAMA
  • #6 1713924
    sikor
    Poziom 19  
    w wizji ep mi wywala tuner i wersja nie rozpoznana (jakos tak) przy próbie odczytu lub zapisu
  • #7 1713937
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Odpal ten program w czystym dosie a nie w trybie zgodnośći. Jak masz za szybkiego kompa to użyj spowalniacza, jest w katalogu z programem.
  • #8 1714595
    sikor
    Poziom 19  
    podłączyłem sie do filipka w dosie i terminalem z wizja ep niby wszystko oki ale wyskakuje na terminalu błąd 9936 wygląda mi to na komunikacje w jednym kierunku tzn, moge odczytac ale jak naprzykład chce przywrócic ustawienia jak bym chciał zrobic np."Set to Virgin Mode" to wyskakuje owy błąd

Podsumowanie tematu

✨ Dostęp do menu serwisowego tunera Philips 3010 przez port szeregowy realizowany jest za pomocą dowolnego terminala znakowego, np. HyperTerminal lub Putty, komunikacja odbywa się w trybie tekstowym podobnym do telnetu. Do obsługi i modyfikacji ustawień serwisowych polecany jest program Wizja Ep, który najlepiej uruchomić z dyskietki startowej z systemem Windows 98 w czystym DOS-ie, unikając trybu zgodności. Program posiada funkcję "Set to Virgin Mode" do przywracania ustawień fabrycznych i resetowania listy kanałów. Problemy z komunikacją, takie jak błąd 9936 przy próbie zapisu lub resetu, mogą wskazywać na jednostronną komunikację RS232 lub konieczność użycia spowalniacza procesora przy szybkich komputerach. W przypadku braku reakcji panelu i diody power mimo poprawnych napięć zasilacza, potwierdzenie działania portu RS232 uzyskuje się poprzez pomyślne połączenie terminalem, jednak pełna diagnostyka i flashowanie mogą wymagać dodatkowych kroków lub innego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA