logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 3010 - po wgranu softu przestał komunikować się z PC

roby4 24 Lis 2006 14:16 1336 7
REKLAMA
  • #1 3258444
    roby4
    Poziom 2  
    Witam mam problem z komunikacją philipsa z komputerem.Po wgraniu softu v 9.35 mój philips nie komunikuje się z kompem.Nie moge ani zmienić softu ani listy kanałów.Używam dsx flash 0.6 i dsx edit 1.4 i oczywiście odpowiedniego kabelka. Przy próbie zassania softu z "nieba" wchodzi w tryb load trwa to ok kilkunastu minut , następnie wskakuje zegar a soft pozostaje bez zmiany.Dekoder nie wyświetla żadnych błędów.
    Będę bardzo wdzięczny za wskazówki .
  • REKLAMA
  • #2 3260001
    widock
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Sprawć kabel ,
  • REKLAMA
  • #3 3260194
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Jakie komunkaty pojawiają się po uruchomieniu DsxFlash-a?
  • REKLAMA
  • #4 3263206
    roby4
    Poziom 2  
    nie ma zadnych komunikatów w dsx flash, a w tunerze po włączeniu zasilania "inni" , myślę jednak ze to problem w kompie bo płyta główna mi padła

Dodano po 20 [minuty]:

Jednak to nie komp.Zmieniłem płytę ,sprawdziłem połączenia i konfiguracje programów. Po włączeniu dsx flesha nie ma zadnych komunikatów tuner robi swoje czyli "inni"
  • #5 3265836
    stylefree
    Poziom 1  
    Jeżeli zmieniałeś płytę to sprawdź w biosie ustawienia LPT , ma być ustawione ecp/epp.
  • #6 3265967
    lev3
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    stylefree napisał:
    Jeżeli zmieniałeś płytę to sprawdź w biosie ustawienia LPT , ma być ustawione ecp/epp.

jakie ma sprawdzić LPT ????????????
    philips się robi po komie na kablu na przeplocie
    jak się nieznasz nie wtrącaj się do tematu
  • REKLAMA
  • #7 3266905
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Uruchamiasz DsxFlash-a, naciskasz "Połacz" i nie ma żadnego komunikatu?
  • #8 3267240
    roby4
    Poziom 2  
    Dokładnie nie ma żadnych komunikatów w programie jedynie "inni" w tunerze. Prawdopodobnie poleciał mi układ max232 w tunerze i stąd te problemy z komunikacją.

Jeśli chodzi com to jest ok podłaczam programator i śmiga.

Podsumowanie tematu

✨ Po wgraniu oprogramowania wersji 9.35 dekoder Philips 3010 przestał komunikować się z komputerem, uniemożliwiając zmianę softu i listy kanałów. Używane były programy DsxFlash 0.6 i DsxEdit 1.4 oraz odpowiedni kabel. Próba pobrania softu z satelity powodowała wejście w tryb load trwający kilkanaście minut, po czym pojawiał się zegar, a oprogramowanie pozostawało niezmienione. W programie DsxFlash nie pojawiały się żadne komunikaty, natomiast na tunerze wyświetlał się komunikat "inni". Sprawdzono kabel, połączenia, konfigurację programów oraz wymieniono płytę główną komputera, co nie rozwiązało problemu. Sugerowano sprawdzenie ustawień LPT w BIOS-ie (tryb ECP/EPP), jednak wątpliwości co do tego rozwiązania pojawiły się ze względu na specyfikę komunikacji tunera. Ostatecznie podejrzewano uszkodzenie układu MAX232 w tunerze, co mogło powodować brak komunikacji, podczas gdy port COM w komputerze działał poprawnie z programatorem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA