logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć hasło administratora w Windows XP po długim nieużywaniu?

wokus2 08 Sie 2017 12:34 1761 8
REKLAMA
  • #1 16631111
    wokus2
    Poziom 9  
    Nie mogę wejść w Windowsa XP bo prosi o hasło administratora.
    Nadmienię że nigdy żadnego hasła nie wpisywałem i na komputerze jest tylko jeden użytkownik i w trybie awaryjnym jest to samo. Komputer przeleżał w szafie ponad rok i nim poszedł w odstawkę wszystko było OK teraz jak wrócił do łaski tu nagle taki pasztet.
    Ponoś wystarczy usunąć jakiś plik tylko jaki i w jakim katalogu tego Windowsa ?
  • REKLAMA
  • #2 16631176
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16631226
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Skoro, jak Pan wokus2 twierdzi, żadnego hasła nie wpisywał (nie było go), to wystarczy wybrać OK/Enter, by logowanie przebiegło pomyślnie.

PS
    Ale... co ja tam wiem.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #4 16631238
    wokus2
    Poziom 9  
    To jest mój komputer tyle że przeleżał w szafie i się chyba obraził.
    No ale nie mam takiego programu a w dodatku nie jestem biegły w angielskim ale pamiętam że jak byłem młody to w starym komputerze jeszcze z pentium 266 gdy zapomniałem hasła gość usunął jakiś plik w Windowsie i było po problemie, ale jaki to plik to zupełnie zapomniałem.
  • #6 16631255
    wokus2
    Poziom 9  
    No tak ale jak to przeczytałem to wynika że potrzeba LINUXA a ja nie mam o nim bladego pojęcia, myślę że usunięcie tego pliku byłoby najprostsze tyle że z Chiny nie mogę sobie przypomnieć jaki to był plik
  • REKLAMA
  • #7 16631268
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Wszystko jest opisane krok po kroku, można wrzucić obraz systemu na pendrive.
  • #9 16658817
    wokus2
    Poziom 9  
    usunięcie pliku SAM nie pomogło bo Windows darł się o błąd :D
    ale jego podmienienie z Windowsa bez hasła pomogło i teraz jest wszystko Ok.
    więc zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z dostępem do systemu Windows XP, który wymaga hasła administratora, mimo że nigdy go nie ustalał. Po długim okresie nieużywania komputera, użytkownik nie pamięta, jak usunąć hasło. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu Ophcrack w wersji Live CD/DVD do odzyskania hasła, a także podano linki do poradników w języku polskim. Użytkownik jednak nie ma doświadczenia z systemem Linux, co utrudnia mu wykonanie tych kroków. Ostatecznie, po próbach, udało mu się rozwiązać problem poprzez podmianę pliku SAM z innej instalacji Windows, co przywróciło dostęp do systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA