logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać zapomniane hasło administratora w Windows XP?

WALT 23 Gru 2003 19:42 39231 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak odzyskać albo zresetować zapomniane hasło administratora w Windows XP?

Najprościej zresetujesz albo zmienisz to hasło z bootowalnego narzędzia do Windows XP/2000, np. z obrazu „Windows XP-2000-NT floppy Key”, o którym w wątku napisano, że pozwala zmienić hasło w kilka minut [#448406][#452651][#451395] Alternatywnie można uruchomić komputer w trybie awaryjnym i zalogować się jako wbudowany Administrator, a potem usunąć hasło w Panelu sterowania [#2574972] Padła też metoda bardziej techniczna: start z płyty Windows 2000, wejście do Konsoli odzyskiwania i użycie pwdump2 do zrzucenia haseł do pliku, a następnie złamanie ich np. w Cain & Abel [#448406]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 448314
    WALT
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić, mam zainstalowanego windowsa xp jestem zarejestrowany jako administrator i przy logowaniu muszę podac hasło którego zapomniałem. Czy i ewentualnie w jaki sposób mogę to hasło odzyskać?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 448406
    marcin_17
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Ciezka sprawa, mozesz uruchomic komputer z bootowalnej plyty WINDOWS 2000 i uzyc opcji naprawy => konsola. Masz pelny dostep na poziomie Administartora, ale to tylko wiersz polecenia.Mozesz uzyc programow serii pwdump(dolaczam do postu=> pwdump2 powinien dzialac)otrzymasz hasla userow w systemie lecz cigale zaszyfrowane zapisujesz je sobie do pliku (pwdump2.exe>log.txt) Taki plik pokazujesz programowi np. Cain&Abel(www.oxid.it) i juz lamie Ci haselko:) w razie pytan jestem na gg. :P
    Załączniki:
    • pwdump.rar (541.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 448932
    WALT
    Poziom 11  
    Niestety nie mogę sobie z tym poradzić. Nie dodałem wcześniej że mogę się zalogować na innego użytkownika ( nie administratora ). Może to jakoś ułatwi sprawę.
    Pozdrawiam.
  • #4 449027
    marcin_17
    Poziom 14  
    Na jakim etapie sie zatrzymales?
  • #6 451395
    WALT
    Poziom 11  
    Serdeczne dzięki za pomoc.
    Poradziłem sobie z problemem. Otrzymałem od kumpla płytke z programem, za pomoca którego można w 3 minuty zmienić hasło.
    Pozdrawiam.
  • #7 451440
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    WALT napisał:
    Otrzymałem od kumpla płytke z programem, za pomoca którego można w 3 minuty zmienić hasło.
    Można jakieś szczegóły?
  • REKLAMA
  • #8 451558
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Pewnie chodzi o to :)
    Załączniki:
    • __Windows XP-2000-NT floppy Key.zip (164.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 452651
    marcin_17
    Poziom 14  
    Cytat:
    Otrzymałem od kumpla płytke z programem, za pomoca którego można w 3 minuty zmienić hasło.
    obraz iso owej plytki znajduje sie takze na stronkach ktore podalem wyzej.....
  • #10 573769
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Mam male pytanko a jak z plku ktory podal Robert B zrobic dysk startowy ?
  • REKLAMA
  • #11 573998
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    zrób sobie cd bootowalną np roxiem opcja z emulacją flopy
  • #12 618871
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 641108
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 645785
    blablablaaaaaaaaa
    Poziom 11  
    Ale amatorszczyzna, to wasze forum.

nie ma czegoś takiego jak hasło uniwersalne do 2000/xp/2003
    to by było zbyt proste i zbyt głupie, nie mówiąc już o niemożliwości zabezpieczenia takiego systemu
    były hasła uniwersalne do biosów, ale producenici płyt głównych już dawno sie wycofali z tego pomysłu

a obraz dyskietki zapisuje sie na.... dyskietke, nie płyte (bo po co marnować płytke na coś co zajmuje 400kb po rozpakowaniu)

astalavista(.com) suckers;p
  • #15 646376
    macek
    Poziom 24  
    blabla moze bys poczytal o zasadach tutaj panujacych, nie kazdy na tym forum musi miec racje. Jezeli Ci sie nie podoba to po co sie rejestrowales? Mowisz ze amatorszczyzna, to czym jest twoja wypowiedz, jak nie amatroszczyzna, w dzisiejszych czasach wiecej kosztuje dyskietka niz plytka, a co do trwalosci...
  • #16 647408
    blablablaaaaaaaaa
    Poziom 11  
    Jednak nadal jest więcej napędów FDD niż CD, szczególnie w kompach które można by zaatakować (kafejki itp.); bo wątpię, żeby ktoś na prawdę "zgubił" hasło admina, szczególnie że w XP wszystkie konta mają domyślnie ustawione uprawnienia administratora
  • #17 647842
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ale do ataku i tak jest konieczna mozliwość startu z dyskietki lub CD, a każdy "zajażony" admin zawsze ogranicza start do C i ma "mocne" hasła na biosie i adminie.

blablablaaaaaaaaa - jeśli coś Ci ty nie pasuje możesz tu nie zaglądać, a z powyższym problemem spotkałem się wielokrotnie naprawiając kompy ludziom - przecież nie bedę dzwonił i pytał o hasło...
  • #18 650213
    blablablaaaaaaaaa
    Poziom 11  
    Niby tak, ale wystarczy że nikt ci przez 5min. nie patrzy na ręce i wszystko jest możliwe (łącznie z wykasowaniem cmosu).

Kiedyś używałem do zmiany haseł w windzie 2000 programu ERD 2000, było to wolniejsze rozwiązanie (troche sie to ładuje), ale można było przywrócić stare hasła (w ogóle polecam ERD2003, niezłe narzędzie).
    Nie wiem jak jest w przypadku tych programów podanych przez was; nie sprawdzałem ich;
    jest taka opcja?

A na forum trafiłem przez przypadek.
    Poszukiwałem pwdumpa 3e (bo gdzieś mi sie zapodział), a jak przeczytałem post o haśle uniwersalnym do XP, to nie mogłem sie powstrzymać przed komentarzem.
    Jak kogoś uraziłem to sorry
  • #19 650263
    _MarSs_
    Poziom 16  
    No nie za bardzo, bo jeśli mam ustawione "mocne" hasła i stworzoną GP na logowanie usera z określonymi dozwolonymi aplikacjami, to mogę iść spokojnie spac, a Ty "kombinuj dziewczyno ....." :-)
  • #20 650840
    blablablaaaaaaaaa
    Poziom 11  
    Ja mówiłem o fizycznym dostępie do sprzętu.
    Szybkie paluszki :D i kasujesz fizycznie cmosa (np. wyjmujesz bateryjke), czekasz 3min. i gotowe.
    Nie jest to takie proste, zrobić to niezauważenie ale też nie jest to niewykonalne.

Łatwiej co prawda jest wykorzystywać dziury w windach, zwarzywszy na wrodzonego u adminów lenia i brak zainstalowanych odpowiednich aktualizacji.

A najbardziej podatnym na "dziury" jest czynnik ludzki, czyli mówisz takiemu adminowi, że coś sie zepsuło. On sie loguje z odpowiednimi uprawnieniami (co najmniej lokalnego admina) i jeśli jesteś w stanie przyczaić co wklepuje (trza mieć niezły wzrok i pamięć, ewentualnie kamerka), to jesteś prawie w domu. 8)

Nie pisze tego wszystkiego, żeby kogokolwiek zachęcać, nie próbujcie tego w domu :D Sam czasami musze być adminem i staram sie zapobiegać takim sytuacją (np. nietypowe śróbki - gwiazdkowe, częste aktualizacje) ale z moich obserwacji wynika, że mało który admin sie przejmuje bezpieczeństwem przez duże B.
  • #21 651371
    _MarSs_
    Poziom 16  
    No to dziwnych tych adminów widzałeś!!!
    Ja na wszystkich kompach, do których ma dostęp user mam komplet zabezpieczeń jak wymieniłem powyżej, poza tym płyty MSI lub Soltek z Intrusion Alert i nic sie nie ukryje, a wierz mi, nie muszę siadać do komputera i dotykać jego klawiatury, alb zalogowac się jako admin i naprawić/zaktualizować/doinstalowac co potrzeba. Kwestia lenistwa - zgadzam się, ale prawdziwe lenistwo adminów polega na tym, że nieraz całą noc piszę jakiś skrypt, który potem w 10 minut zrobi mi na wszystkich kompach to co robiłbym 2 dni i to co tydzień :-)))
  • #22 653117
    blablablaaaaaaaaa
    Poziom 11  
    Wszystko pięknie, ładnie, zdalny pulpit, skrypty, w porządku, tylko dlaczego większość kompów w miejscach publicznych jest z reguły niezaktualizowana.
    Najlepiej o tym świadczą doniesienia o paraliżu firm itp. przy okazji pojawienia się Blastera lub Sassera, choć poprawki były dosyć szybko opublikowane, to nadal dla wielu jest to problem.
  • #23 693538
    raf24
    Poziom 2  
    Dżięki temu plikowi hasło nie jest problemem:)
    Załączniki:
    • __Windows XP-2000-NT floppy Key.zip (164.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 693556
    raf24
    Poziom 2  
    I tu jeszcze jeden... 8)
    Załączniki:
    • TXTSETUP.rar (1.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 693972
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: Kolego raf24
    raf24 napisał:
    Dżięki temu plikowi hasło nie jest problemem:)

Chyba czytać nie umiesz? No to cofnij się o kilka postów wyżej.
    Robert B napisał:
    Pewnie chodzi o to :)
  • #26 697334
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 1386486
    meygen
    Poziom 2  
    Ja tez potrzebuje zlamac haselko
    i potrzebuje pwdump2
  • #28 1386533
    yogibear07
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Prosze.
    Załączniki:
    • pwdump2.rar (28.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 1400649
    nekri
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    a akurat LC4 bez problemu jest na emule

sorki nie ten post,,, ale progs tez do tematu...
  • #30 1496009
    hary26
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam co trzeba zrobić aby Windows XP-2000-NT floppy Key znalazł hasło wgraćgo na dyskietkę i co dalej ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem odzyskania zapomnianego hasła administratora w systemie Windows XP. Zaproponowano kilka metod, w tym uruchomienie komputera z bootowalnej płyty Windows 2000 i użycie konsoli naprawy do uzyskania dostępu na poziomie administratora. Wskazano na narzędzia takie jak pwdump2, które pozwalają wyodrębnić zaszyfrowane hasła użytkowników, oraz program Cain&Abel do łamania tych haseł. Użytkownik może także zalogować się na inne konto użytkownika (nie-administratora), co może ułatwić proces. Wspomniano o gotowych płytkach z programami umożliwiającymi szybkie resetowanie lub zmianę hasła (np. "Windows XP-2000-NT floppy Key"). Dyskutowano także o tworzeniu bootowalnych nośników (dyskietka lub płyta CD) za pomocą narzędzi takich jak Roxio z emulacją dyskietki. Poruszono kwestie bezpieczeństwa fizycznego dostępu do sprzętu, możliwości resetowania BIOS-u przez wyjęcie baterii CMOS oraz ryzyka związanego z lukami systemowymi i czynnikiem ludzkim. Wspomniano o alternatywnych narzędziach, takich jak ERD 2000 i ERD 2003, które pozwalają na zmianę lub przywrócenie haseł. Na koniec zasugerowano prostą metodę logowania się w trybie awaryjnym, gdzie konto administratora często nie ma ustawionego hasła, co umożliwia jego usunięcie i odzyskanie dostępu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA