logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot do bramy HORMANN - poszukiwany model/ zamiennik

austin007 08 Sie 2017 20:14 2259 7
REKLAMA
  • #1 16631806
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 275
    Poszukuję do kupienia pilota do bramy w budynku wielorodzinnym marki HORMANN.
    Radiolinia była zakładana razem z instalacją bramy ok 2008 roku.
    Pilot jest na HCS200.
    Z tego ,co wiem wsadu nie da się odczytać z HCS200, więc proszę przynajmniej o podanie nazwy/producenta pilota.
    Na rewersie PCB jest napisane ALFA1025.

Może ktoś z Kolegów kojarzy co to za pilot.

Zdjęcia w załączniku
    Pozdrawiam
    Pilot do bramy HORMANN - poszukiwany model/ zamiennikPilot do bramy HORMANN - poszukiwany model/ zamiennikPilot do bramy HORMANN - poszukiwany model/ zamiennik
  • REKLAMA
  • #2 16633268
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Prościej by było jakbyś podał jakie radio masz założone.
  • REKLAMA
  • #3 16636567
    austin007
    Poziom 17  
    Ustalam z firmą obsługującą co to dokładnie za radiolinie. Wiem,ze dla zachowania kompatybilności wstecz tj zeby uniknąć wymiany starych pilotów działają trzy radiolinie. W załączniku są zdjęcia.Może są charakterystyczne obudowy i coś ustalimy.

Pilot do bramy HORMANN - poszukiwany model/ zamiennik Pilot do bramy HORMANN - poszukiwany model/ zamiennik
  • Pomocny post
    #4 16637471
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 219
    Trzecia radiolinia od lewej to może być radio PROXIMy lub DTMu.
    PROXIMA zrobiła formę i użyczyła ją też DTMowi.
    Jak otworzysz trzecie radio od prawej i zrobisz zdjęcie, być może pomogę.
    Pozdrawiam
    PRXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #5 16638638
    austin007
    Poziom 17  
    Dzięki,

będę szukał dokumentacji w administracji.
    Ustaliłem, że najnowsza zainstalowana radiolinia to wg serwisanta CX90 lub 30, ale nie próby znalezienia w internecie nic nie dały. Radiolinia na 838 Mhz> Inna sprawa to czy kupię piloty oraz czy sam je zarejestruję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16639008
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Jeżeli mnie oczy nie mylą, to widzę jeszcze FAAC FIX 4/384 U w hermetycznej obudowie...
    Radiolinia 838 MHz? Nie słyszałem o takiej...
    Wydaje mi się, że nie można było dodać pilotów do odbiornika bo był założony Pin, a dostęp ma każdy, więc pan Kowalski założył sobie drugie radio . Potem pan Iksiński też zapragnął dodatkowych pilotów więc założył trzeci odbiornik. Pan Igrekowski był czwarty.
    Pomogła im w tym być może Elektroda.pl (choć nieświadomie). Jeżeli jesteś po Altechu legalnym serwisantem tej bramy, więc powinieneś to legalnie, za zgodą administracji uporządkować. Zamontować /zostawić jeden porządny odbiornik, najlepiej z możliwością edycji/przyporządkowania numerowanych pilotów danej osobie. Wszystko łącznie z centralą zamknąć na klucz w porządnej szafce wystawiając na zewnątrz antenę i przyciski obsługi bramy. Wtedy będzie "święty spokój" i porządek.
    No chyba że "czarujesz" i jesteś kolejnym panem Nowakiem (lub jego najemnikiem) który chce dorobić sobie i sąsiadom parę pilotów.... Wtedy zamontuj piąty odbiornik :D
  • #7 16639145
    austin007
    Poziom 17  
    Dzięki Marku.J za pomysł z radiolinią. W przyszłym tygodniu będę przeglądał dokumenty w/s instalacji w administracji. Generalnie tak , jak napisałem pozostały trzy radiolinie , bo użytkownicy mają najstarsze piloty w użytku z około 2009 roku (jak ten w temacie). Z tego, co pamiętam albo ta najstarsza lub nowsza pozwalały na rejestrację nowego pilota przez usera.

Wymiana na jedną radiolinię wiązałaby się po prostu z kosztami - zakupu nowych pilotów dla każdego użytkownika starych. Z kolei nowej firmie bardziej uzasadnione biznesowo podejrzewam było dołożenie kolejnej radiolinii i sprzedawanie swoich pilotów + usługa rejestracji niż bawienie się ze starą, przejętą po kimś radiolinią.

BTW. Chodziło o częstotliwość 868 MHz oczywiście. Nie jestem ani serwisantem/instalatorem , ani kolejnym lokatorem.
  • REKLAMA
  • #8 16640347
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    austin007 napisał:
    Wymiana na jedną radiolinię wiązałaby się po prostu z kosztami - zakupu nowych pilotów dla każdego użytkownika starych.

Teraz jednak brama chroni tylko przed warunkami atmosferycznymi... Zacznie się "dym" jak komuś skubną pojazd...

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest pilot do bramy marki HORMANN, zainstalowany w budynku wielorodzinnym około 2008 roku, działający na radiolinii HCS200. Użytkownik nie może odczytać wsadu z pilota, dlatego prosi o pomoc w identyfikacji modelu lub zamiennika. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące trzech radiolinii, w tym PROXIMA i DTM, oraz FAAC FIX 4/384 U. Ustalono, że najnowsza radiolinia to CX90 lub CX30, działająca na częstotliwości 868 MHz. Użytkownicy mają problemy z rejestracją nowych pilotów, co może wymagać wymiany na jedną radiolinię, co wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA