Witajcie, realizuję właśnie sterownik wyświetlacza 8 znaków x 16 segmentów, nie chcę używać mikrokontrolera (z drugiej strony, tranzystory i diody są jednak zbyt podstawowe
). Opracowałem schemat ideowy, najważniejszym jego elementem jest pamięć 8x8 bit (dwie takie mogą obsłużyć mój 'ekran') . Myślałem, że znalezienie takiej kości, będzie prosta ( bo w końcu w poprzedniejj epoce na pewno używano...), okazuje się jednak, że nie, owszem znalazłem jeden scalak, ale nie jest on nigdzie dostępny.
Mógłbym oczywiście (i pewnie na tym się skończy) wykorzystać pamięć większą, ale wydaje mi się to skrajnie nie eleganckie, jak przeglądanie YT na superkomputerze (to samo tyczy się użycia uC).
Dlatego zwracam się o pomoc, jeżeli ktoś z Was wie gdzie (w Polsce), dostanę pamięć o:
-pojemności 64 lub 128 bit
-interfejsie równoległym (to ważne)
-obudowie THT, nie jest to cecha eliminująca, ale mile widziana, układ nie zaburzałby bowiem klimatu retro
Pozdrawiam!

Mógłbym oczywiście (i pewnie na tym się skończy) wykorzystać pamięć większą, ale wydaje mi się to skrajnie nie eleganckie, jak przeglądanie YT na superkomputerze (to samo tyczy się użycia uC).
Dlatego zwracam się o pomoc, jeżeli ktoś z Was wie gdzie (w Polsce), dostanę pamięć o:
-pojemności 64 lub 128 bit
-interfejsie równoległym (to ważne)
-obudowie THT, nie jest to cecha eliminująca, ale mile widziana, układ nie zaburzałby bowiem klimatu retro
Pozdrawiam!