Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pamięć SRAM - Szukam pamięci 8x8 bit - 64 bity bądź 8x16 - 128 bity

sirtoto 11 Aug 2017 00:57 1860 4
    sirtoto
    Level 9  
    Witajcie, realizuję właśnie sterownik wyświetlacza 8 znaków x 16 segmentów, nie chcę używać mikrokontrolera (z drugiej strony, tranzystory i diody są jednak zbyt podstawowe :) ). Opracowałem schemat ideowy, najważniejszym jego elementem jest pamięć 8x8 bit (dwie takie mogą obsłużyć mój 'ekran') . Myślałem, że znalezienie takiej kości, będzie prosta ( bo w końcu w poprzedniejj epoce na pewno używano...), okazuje się jednak, że nie, owszem znalazłem jeden scalak, ale nie jest on nigdzie dostępny.
    Mógłbym oczywiście (i pewnie na tym się skończy) wykorzystać pamięć większą, ale wydaje mi się to skrajnie nie eleganckie, jak przeglądanie YT na superkomputerze (to samo tyczy się użycia uC).

Dlatego zwracam się o pomoc, jeżeli ktoś z Was wie gdzie (w Polsce), dostanę pamięć o:
    -pojemności 64 lub 128 bit
    -interfejsie równoległym (to ważne)
    -obudowie THT, nie jest to cecha eliminująca, ale mile widziana, układ nie zaburzałby bowiem klimatu retro

Pozdrawiam!
    Rasel
    Level 22  
    Może układ 74LS189 będzie dla Ciebie odpowiedni?
    sirtoto
    Level 9  
    Dzięki, nie znalazłem tego wcześniej, jednak słowo 4 bitowe to trochę mało, musiałbym łączyć 4 takie układy co równoznaczne jest z wysoką ceną - ok. 4 EUR * 4 + przesyłka z zagranicy, jeżeli nie znajdę niczego odpowiedniego może po prostu użyję większej pamięci (jak już pisałem) z możliwością rozbudowy, dodania kolejnych wyświetlaczy...

Zacząłem więc szukać pamięci po prostu jak najmniejszej.
  • Helpful post
    Rasel
    Level 22  
    Widzę że te układy są w firmie Sławmir. Możesz też poszukać z innych rodzin niż 74LS, np. 74HC, 74HCT, 74ACT itd.

Jeżeli chcesz zrobić ten układ najtaniej, to wybierz mikroprocesor. Możesz też zaprogramować mikroprocesor w obudowie DIP, aby działał jak zwykła pamięć RAM o organizacji 16 x 8. Nie jest to nic skomplikowanego.
    sirtoto
    Level 9  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi, problem rozwiązany.