sosarek napisał: Jakie masz urządzenie od dostawcy, jaką kartę w komputerze, jakim kablem połączone, na ile zestawia się połączenie, komputer spełnia minimalne wymagania odnośnie łącza, skąd żeś wziął że masz 120 razy wolniejsze połączenie?
Modem to najnowszy arris 3.1 od vectry, karta w komputerze ma przepustowość 2,5 GB więc tu problemu nie ma, Kabel rj-45 Cat.5e komputer spełnia minimalne wymagania, wzięłem stąd że na umowie jest 1,2Gb/s a na speed teście na stronie vectry jest ledwo co 10MB/s więc prosta matematyka, poza tym nie tylko na komputerze internet nie przekracza tej magicznej bariery 10MB/s na telefonie taka sama sytuacja router bezprzewodowo przepustowość 45 MB, a na kablu to z czego mi wiadomo to nie ma. Więc nie wiem w czym problem
Dodano po 6 [minuty]: trivial1 napisał: Któreś urządzenie tworzy ci wąskie gardło i spina się na 100Mbit. Albo kable źle albo NIC
Kabel 5E więc nie jego wina. Jak sprawdzić co robi mi te "wąskie gardło"? Kabel koncentryczny do którego podpiety jest modem jest w porządku od modemu do routera tak samo.
Dodano po 4 [minuty]: jimasek napisał: Co to za karta sieciowa siedzi w twoim komputerze i jak się zestawia w połączeniu z routerem dostawcy?
Dokładnego modelu karty nie pamiętam ale wiem ze ma do 2,5Gb/s przepustowości. Router mam swój prywatny, nie rozumiem co masz na myśli pisząc jak się zestawia, router ma bezprzewodowo przepustowość do 45MBps a przewodowo nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat czyli jakby nie miał ograniczeń, modem od dostawcy to ARRIS 3.1