logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Prędkość internetu 1,2Gb/s a otrzymuję tylko 100Mb/s - jak przyspieszyć? Vectra, test na kablu

krzysztofkononowicz6 07 Lut 2023 21:01 3105 10
REKLAMA
  • #1 20427804
    krzysztofkononowicz6
    Poziom 2  
    Witam, na mojej umowie z internetem deklarowana prędkość ma wynosić 1,2Gb/s
    Lecz gdy robię test prędkości ja stronie dostawcy wynosi ona ledwo co 100 Mb/s
    Czyli 10MB/s czyli internet jest 120 razy wolniejszy niz powinien być, test prędkości na komputerze podłączonym kablem od routera, ktoś ma jakiś pomysl jak przyspieszyc do tych 1200 MB i czy się da. Czy po prostu wina leży po stronie dostawcy internetu?
  • REKLAMA
  • #2 20427813
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Jakie masz urządzenie od dostawcy, jaką kartę w komputerze, jakim kablem połączone, na ile zestawia się połączenie, komputer spełnia minimalne wymagania odnośnie łącza, skąd żeś wziął że masz 120 razy wolniejsze połączenie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20427819
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Co to za karta sieciowa siedzi w twoim komputerze i jak się zestawia w połączeniu z routerem dostawcy?
  • REKLAMA
  • #4 20427995
    trivial1
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Któreś urządzenie tworzy ci wąskie gardło i spina się na 100Mbit. Albo kable źle albo NIC
  • REKLAMA
  • #5 20428219
    krzysztofkononowicz6
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    Jakie masz urządzenie od dostawcy, jaką kartę w komputerze, jakim kablem połączone, na ile zestawia się połączenie, komputer spełnia minimalne wymagania odnośnie łącza, skąd żeś wziął że masz 120 razy wolniejsze połączenie?

Modem to najnowszy arris 3.1 od vectry, karta w komputerze ma przepustowość 2,5 GB więc tu problemu nie ma, Kabel rj-45 Cat.5e komputer spełnia minimalne wymagania, wzięłem stąd że na umowie jest 1,2Gb/s a na speed teście na stronie vectry jest ledwo co 10MB/s więc prosta matematyka, poza tym nie tylko na komputerze internet nie przekracza tej magicznej bariery 10MB/s na telefonie taka sama sytuacja router bezprzewodowo przepustowość 45 MB, a na kablu to z czego mi wiadomo to nie ma. Więc nie wiem w czym problem

Dodano po 6 [minuty]:

trivial1 napisał:
    Któreś urządzenie tworzy ci wąskie gardło i spina się na 100Mbit. Albo kable źle albo NIC

Kabel 5E więc nie jego wina. Jak sprawdzić co robi mi te "wąskie gardło"? Kabel koncentryczny do którego podpiety jest modem jest w porządku od modemu do routera tak samo.

Dodano po 4 [minuty]:

jimasek napisał:
    Co to za karta sieciowa siedzi w twoim komputerze i jak się zestawia w połączeniu z routerem dostawcy?

Dokładnego modelu karty nie pamiętam ale wiem ze ma do 2,5Gb/s przepustowości. Router mam swój prywatny, nie rozumiem co masz na myśli pisząc jak się zestawia, router ma bezprzewodowo przepustowość do 45MBps a przewodowo nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat czyli jakby nie miał ograniczeń, modem od dostawcy to ARRIS 3.1
  • #6 20428236
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    krzysztofkononowicz6 napisał:
    Router mam swój prywatny

A on ma jakąś swoją nazwę, symbole, oznaczenia?
    By mieć 1,2Gb net na swoim routerze, ten router, musi mieć wszystkie porty WAN/LAN 2,5Gb.
  • #7 20428846
    krzysztofkononowicz6
    Poziom 2  
    jimasek napisał:

Dokładnego modelu karty nie pamiętam ale wiem ze ma do 2,5Gb/s przepustowości. Router mam swój prywatny, nie rozumiem co masz na myśli pisząc jak się zestawia, router ma bezprzewodowo przepustowość do 45MBps a przewodowo nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat czyli jakby nie miał ograniczeń, modem od dostawcy to ARRIS 3.1
  • #8 20428993
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Podasz w końcu model tego "swojego" routera?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20429523
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2491
    krzysztofkononowicz6 napisał:
    wzięłem stąd że na umowie jest 1,2Gb/s a na speed teście na stronie vectry jest ledwo co 10MB/s więc prosta matematyka

Chyba nawet ta prosta matematyka Cię przerasta. 1,2Gb/s to prędkość synchronizacji ONT na porcie optycznym. Na porcie miedzianym jest 1Gb/s, czyli 1000Mbps czyli 1000/8= 125MB/s. Ty masz 100Mbps czyli 100/8=12,5MB/s na poziomie warstwy fizycznej. Na poziomie protokołu IP trochę mniej ze względu na narzuty protokołów.
    Teraz 125MB/s : 12,5MB = 10. Czyli masz 10 razy mniej niż powinno być a nie 100 razy mniej. Pomyliłeś się tylko o tysiąc dwieście procent. Świetny matematyk z Ciebie -idealny obywatel do rzadzenia i konsument :-).
    Teraz do rzeczy. 100Mbps jakie masz świadczy tylko o jednym - albo masz jakieś urządzenie po drodze z portami Fast Ethernet, np ten nieszczęsny własny router, albo masz źle zarobione przewody albo przewody są marnej jakości, albo karta sieciowa jest uszkodzona. Innych możliwości nie ma.

Dodano po 8 [minuty]:

No i jeszcze jedno - od Vectry raczej masz router z modemem a nie sam modem. W takim przypadku inne routery z sieci obowiązkowo wylatują.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 20429671
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    @jimasek jakość tego wątku, a szczególnie dokładna specyfikacja urządzeń, chyba podpada pod Regulamin. ;-)

Już kilka razy było podane: gdzieś po drodze jest coś FE, lub po prostu źle...

ale brak sensownej specyfikacji
  • #11 20431786
    krzysztofkononowicz6
    Poziom 2  
    Dobra moja wina, router robił "wąskie gardło" Wymieniłem router na LAN/WAN 20/200/2000 i wszystko działa jak powinno. Sorry za kłopot

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prędkością internetu, która wynosi tylko 100 Mb/s, mimo że umowa z dostawcą, firmą Vectra, deklaruje prędkość 1,2 Gb/s. Po wymianie informacji o sprzęcie, w tym modemie ARRIS 3.1 oraz karcie sieciowej o przepustowości 2,5 Gb/s, okazało się, że wąskim gardłem był router, który ograniczał prędkość. Po wymianie routera na model obsługujący LAN/WAN 20/200/2000, prędkość internetu została przywrócona do oczekiwanych wartości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA