logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - żle działające funkcje Bazy danych np. BD.SUMA()

Lesz123 03 Sie 2005 11:01 3213 3
REKLAMA
  • #1 1702580
    Lesz123
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam kolegów.
    Może ktoś spoktał się juz z tym zachowaniem Excela , a konkretnie funkcjami baz danych.
    Wszystko opisane jest w załączonym pliku - więc proszę o spojrzenie.

Zaznaczam że nie od dzisiaj zajmuję się opracowywaniem arkuszy kalkulacyjnych. Inne arkusz np. Qpro tego nie miało.
    Z ciekawością czekam na rozwiazanie problemu.
    Załączniki:
    • elekt_post.xls (15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1703121
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    ciekawostka ?????
    gorzej jest bo wystarczy w kryterium dać zamiast "test" samą literę "t" i też zliczy wszystko
    szukam dalej rozwiązania hmmm - ciekawostka
  • REKLAMA
  • #3 1704584
    Yoga
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Nie jestem pewien czy to źle działająca funkcja a nie przypadłość Excel'a. Otóż dzieje się tak jeśli w bazie danych Excel'a znajdują sie rekordy zaczynające się od takiego samego stringu a kryterium jest ciągiem który ten sam string zawiera. Dla twojej bazy danych każdy rekord zawiera początkowy string test i dlatego każdy jest liczony, sumowany itd funkcją bd.......(). Zauważ, że jeśli w kryterium dodasz po słowie test np. spację to nie policzy ci wiersza z nazwą test. Podobnie dziać się będzie w przypadku gdy w kryterium dasz string test k wówczas policzy ci tylko rekordy z nazwą test krótki. Gdybyś miał np. w bazie rekord z nazwą test kanciasty też zostałby policzony przy kryterium test k. Reasumując ja zawsze uważałem, że excel nie nadaje się na bazy danych. To niestety jest już "wina" ludzi od Billa G. W excelu tak niestety działają wszystkie funkcje bd....().
  • #4 1705173
    Lesz123
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Dziekuje Kol. marek003 i Yoga za głos.
    Z tym zliczaniem w funkcjach Baz Danych związanym ze zgodnymi poczatkami stringów - to oczywiście to zauważyłem - stąd mój post.

Ale chciałbym powiedzieć, że takie zachowanie czy "przypadłość" Excela jest wielce denerwująca. Bo te same ( ale oczywiście o innej składni)funkcje działające w Accessie liczą już dobrze. Oczywiście nie używam Excela do poważnych baz danych, ale raczej do małych "bazek", które powinny wyśmienicie ułatwić życie zwykłemu użytkownikowi.

Pozdrawiam wszystkich którzy przeczytali ten temat i dziękuję Kolegom za głosy. I czekam , może ktoś jeszcze coś odkryje.
REKLAMA