Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Domofon DRS-30. Nie działa unifon RS-30 firmy Abaxo.

smokevery day 16 Aug 2017 20:04 1596 5
  • #1
    smokevery day
    Level 6  
    Witam
    Mam taki problem, w unifonie zostały rozłączone kable muszę to teraz powpinać.
    Jest tam jeden kabelek 4 żyłowy. Kolory żył to :
    -Czerwony,
    -Niebieski
    -Zielony
    -Biały
    A oznaczenia na unifonie to :
    -A
    -GND
    -B+
    Model unifona to RS-30 firmy Abaxo.
    Za pomoc z góry dziękuje.

    Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

    Według instrukcji, którą mam do tego unifonu, kolejność wygląda tak
    -Zasilanie (czerwony)
    -Masa (Czarny)
    -Audio (żółty)
    Czyli z kolorów, które mam na kabelkach pasuje mi tylko czerwony. Jak to rozwiązać ? Tak na logikę to zamiast żółtego dam biały, a zamiast czarnego niebieski ?
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    zybex
    Helpful for users
    Najprościej jest wziąć miernik i ustalić gdzie mamy plus zasilania i masę. Te dwa kabelki podłączyć na pod właściwe zaciski. Trzecia żyłę ustalić metodą próby. W końcu zostaną tylko dwie, więc można trafić za pierwszym razem. :wink:
  • #4
    smokevery day
    Level 6  
    Sytuacja wygląda teraz tak B+ to battery czyli wpiąłem tam zasilanie czerwony kabelek. GND to masa czyli wpiąłem tam minus niebieski kabelek i ostatnie oznaczenie to A czyli audio wpięte są tam biały i zielony. Z 3 funkcji w unifonie działają mi dwie : otwieranie drzwi, i rozmowa. Nie działa mi sygnał dźwięku, co jest tego przyczyną ?
  • Helpful post
    #5
    zybex
    Helpful for users
    Przyczyną zapewne jest brak styku na przycisku przy wejściu. Trzeba otworzyć kasetę i spróbować zewrzeć "na krótko" przycisk.
    Inna przyczyna, to brak styku na przełączniku "widełkowym" (pod słuchawką).
  • #6
    smokevery day
    Level 6  
    zybex wrote:
    Przyczyną zapewne jest brak styku na przycisku przy wejściu. Trzeba otworzyć kasetę i spróbować zewrzeć "na krótko" przycisk.
    Inna przyczyna, to brak styku na przełączniku "widełkowym" (pod słuchawką).


    Problem tkwił właśnie w przycisku na dole, po prostu wyrobił się od klikania, po wlutowaniu nowego wszystko działa prawidłowo.