logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura Impressa Ultra - Ekspres wyłącza się podczas uruchamiania zaparzacza

grzesiek012 16 Sie 2017 22:54 4329 4
REKLAMA
  • #1 16646272
    grzesiek012
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witajcie!
    Ekspres zaczął się wyłączać w trakcie uruchamiania - ustawiania zaparzacza. Wyglądało to tak, jakby w pewnym położeniu tłoka - nie zawsze tym samym -coś odłączało zasilanie. Po ponownym włączeniu czasem się ustawił, a czasem nie. Kiedy miał lepszy dzień wydawało mi się że tłok porusza się jakby żwawiej i wszystko działało jak należy. Wymiana pozycjonera nic nie zmieniała. Następnie kilka lat przestał w piwnicy, a że ma dopiero 7000 kaw na liczniku chciałbym go jeszcze uratować. Ostatnio zachowywał się podobnie po czym przestał się w ogóle włączać. Wymieniłem 2 kondensatory i 1 przekaźnik, pomierzyłem z grubsza diody i rezystory na płycie zasilacza, bez efektów. Gdzie powinienem szukać usterki? Może takie powolne uszkadzanie na coś wskazuje? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16646376
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3334
    Żadnych błędów ? Tylko zaparzacz leci i "pufff " wyłączony ?
    Ponowne naciśnięcie włacznika - Prawidłowo się włącza i sytuacja się powtarza ?
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 16646399
    grzesiek012
    Poziom 7  
    Żadnych błędów bo wyświetlacz gaśnie. Ponowne włączenie - to samo - teraz to już całkiem cisza. Jak odłączyłem jakiś czujnik na próbę to pokazywał błąd. Po wyjęciu enkodera i włączeniu tłok poszedł w dół i zasilanie nie wyłączyło się tak szybko jak zwykle - zaraz wyłączyłem sam.
    Dzięki za zainteresowanie!
  • REKLAMA
  • #4 16646698
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3334
    Temat będzie dosyć ciężki do ugryzienia.
    Skoro kondensatory wymienione - bo tak to wyglada to zapewne gdzieś jest brak połączenia i przy niewielkim naprężeniu rozlacza..
    Sprawdzić luty, kostki i przewody.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #5 16929192
    grzesiek012
    Poziom 7  
    Znalazłem przerwaną ścieżkę na płytce sterującej, poprawiłem luty, psiknąłem lakierem na odkryte miejsca, poczyściłem styki. Na płytce zasilacza znalazłem tranzystor z przebiciem na radiator przez podkładkę silikonową - poprawiłem, eksplodował w międzyczasie kondensator filtrujący - usunąłem go. Ekspres działa, choć po dłuższym postoju zdarza mu się wyłączyć jak kiedyś, teraz rzadziej - najczęściej przy wyrzucaniu fusów. Po ponownym włączeniu działa już dobrze, po rozgrzaniu też jest ok. Reasumując: nie znalazłem krytycznego błędu, który go unieruchomił, ale jest jako tako uratowany i jako rezerwowy jest w porządku :-). Dzięki za podpowiedzi!
REKLAMA