logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP LINK TD-W8951ND - LAN jako WAN

PierwiastekZdwóch 16 Sie 2017 23:40 5058 3
REKLAMA
  • #1 16646351
    PierwiastekZdwóch
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,
    kilka lat temu zakupiłem router z modemem ADSL (TD-W8951ND) ponieważ miałem dostarczany internet po linii telefonicznej. Jak wiadomo w takim przypadku port WAN to RJ-11. Po przejściu na internet radiowy ku mojemu zdziwieniu okazało się, że nie muszę zmieniać routera ponieważ monter skonfigurował go tak, że jeden z portów LAN działał jako WAN. Z racji tego, że jakiś czas temu przeszedłem na światłowód to router stał mi się zbędny a tak się akurat złożyło, że mam go komu oddać więc zamierzam to zrobić. Problem w tym, że nie bardzo wiem jak skonfigurować go w taki sposób jak uczynił to monter ponieważ z tego co mi wiadomo modem ADSL nie będzie potrzebny. Będę bardzo wdzięczny za jakąś podpowiedź ;)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16646397
    PierwiastekZdwóch
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Dziękuję za odpowiedź. Czyli jeżeli ustawię router tak jak w poradniku i podepnę do niego przewód internetowy to osiągnę zamierzony efekt?
  • #4 16647593
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    PierwiastekZdwóch napisał:
    Czyli jeżeli ustawię router tak jak w poradniku i podepnę do niego przewód internetowy to osiągnę zamierzony efekt?

Pod warunkiem, że będzie gdzieś tam w mieszkaniu inny router (wtedy jako AP ten stary router może tak działać).
    Jeśli podłączysz go tak jak opisałeś (bezpośrednio pod kabel z netem jako AP) internet wifi będzie miał TYLKO ten, kto się pierwszy do internetu podłączy.
REKLAMA