logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlżejsza dystrybucja pod Kodi na Acer D270 z Atomem 1,6GHz i 1GB RAM

MrDoimer 20 Sie 2017 20:49 1947 8
REKLAMA
  • #1 16653296
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Witam,

Posiadam starego, słabego laptopa Acer D270 z Atomem 1,6GHz, 1GB RAM i poszukuje najlżejszej dystrybucji, która pozwoli mi zainstalować Kodi.
    Od razu uprzedzam, że XBMCuntu i Kodibuntu odpadają.

Nie wiem wgl. czy ten laptop da radę, ale spróbować nie zaszkodzi - na Mincie się dławi, ale na jakiejś leciutkiej dystrybucji.. może.. ;)
  • REKLAMA
  • #2 16653335
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    Sprawdz OpenELEC.
  • Pomocny post
    #3 16654633
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16655385
    MrDoimer
    Poziom 38  
    jurek.adam napisał:
    Antix

Którą wersję :)?
    Cytat:
    - antiX 16.2 i386 base 531MB
    - antiX 16.2 core-libre i386 200MB
    - antiX 16.2 net i386 151MB

Dodano po 50 [minuty]:

Zainstalowałem wersję "base" i Kodi 16.1, ale już w samym menu widać ścinki. Co należałoby jeszcze zrobić?
  • #5 16656388
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16657280
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Jak narazie wykonałem:
    jurek.adam napisał:
    Ponadto zainstalować Mese

Już jest zainstalowana w najnowszej wersji.

jurek.adam napisał:
    mikrokody Intela i cpufrequtits do sterowania częstotliwością i poborem mocy (ustawić na ondemand lub conservative).

Wykonane. Działa.

jurek.adam napisał:

Jeśli masz kartę graficzną Intel to daję przykład moich ustawień pliku /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf - jeśli go nie ma, trzeba utworzyć.

Laptop posiada zintegrowany układ GMA 3600. Po utworzeniu pliku i wpisaniu w.w wartości po resecie nakładka graficzna nie jest w stanie się uruchomić odpala się od razu tryb tekstowy. Musiałem w tym trybie usunąć ten plik, restart i wszystko działa.
    W Kodi z tego co widzę - zużycie procesora 30-40% w menu, a więc jest całkiem dobrze.
    Z tego wynika, że problemem są ustawienia graficzne.

Problem mam z:
    jurek.adam napisał:
    wyłączyć niepotrzebne efekty w nakładce graficznej oraz programy startowe

Wiem gdzie wyłączyć programy startowe, ale nie wiem które (i co oznaczają tabele 1,2,3 itd.).
    Gdzie wyłączyć efekty wgl. nie wiem.
  • #7 16657550
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 16659098
    MrDoimer
    Poziom 38  
    jurek.adam napisał:

Sprawdź, czy masz zainstalowany pakiet xserver-xorg-video-intel.

Mam.

jurek.adam napisał:
    Jak Tobie coś nie rusza w trybie tekstowym będzie komunikat w /var/log/Xorg.0.log tylko musisz go tu wkleić.

W załączniku ;)

jurek.adam napisał:
    Z której nakładki tekstowej korzystasz?

Tekstowej? Czy chodzi o graficzną tj. Fluxbox?
    Załączniki:
    • log.tar.gz (5.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 16670192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje najlżejszej dystrybucji Linuxa do zainstalowania Kodi na laptopie Acer D270 z procesorem Atom 1,6GHz i 1GB RAM. Odrzuca dystrybucje XBMCuntu i Kodibuntu, ponieważ laptop ma problemy z wydajnością na Mincie. Użytkownicy polecają OpenELEC oraz Antix, który działa dobrze na podobnym sprzęcie. Po zainstalowaniu Kodi 16.1, użytkownik doświadcza problemów z wydajnością, co sugeruje konieczność optymalizacji ustawień graficznych i aktualizacji pakietów. Wskazówki obejmują wyłączenie niepotrzebnych efektów graficznych, instalację pakietów Mesy oraz dostosowanie pliku konfiguracyjnego Xorg. Użytkownik napotyka problemy z uruchomieniem nakładki graficznej po wprowadzeniu zmian w konfiguracji, co prowadzi do dalszej dyskusji na temat błędów OpenGL i konieczności zamiany metod akceleracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA