logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Legalność kluczy systemu z aukcji Allegro - jak to sprawdzić?

21 Sie 2017 00:10 1008 10
REKLAMA
  • #1 16653701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 16653754
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Klucze są oferowane w cenie DZIESIĘCIOKROTNIE niższej niż cena producenta. Samo to powinno dać do myślenia. To, że klucz jest oryginalny, i uda się zainstalować i aktywować system przy jego użyciu nie oznacza jeszcze, że taki system jest legalny.
  • #3 16653961
    borg18
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    napisze inaczej.. walkowałem ten temat... to sprzedawca oferuje oryginalny klucz, wiec jeżeli tak jest to smialo możesz go kupić, jeżeli okaże się że jest to pirat, sprzedawca będzie się tłumaczył nie Ty.. ja mialem pecha bo zakupiony klucz był już użyty.. i go reklamowałem.. 99 to i tak drogawo heh są tańsze a jest to to samo...
  • REKLAMA
  • #4 16653993
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Dla mnie sam klucz nawet działający to znaczy taki który daje się aktywować przez internet nie jest wyznacznikiem oryginalności ... Oryginalny system dla mnie to przede wszystkim COA czyli naklejka z kluczem, nośnik i paragon/faktura na którym jest ten system wyszczególniony a nie jest napisane że paragon jest za "oprogramowanie".

https://bezprawnik.pl/office-windows-z-allegro-policja/

Polecam jeszcze tą lekturę, chociaż takich tematów są setki.
  • #5 16654162
    borg18
    Poziom 12  
    no ok ale jeżeli masz paragon - fakture zakupu to sprzedający odpowiada za produkt który Ci sprzedał
  • #6 16654211
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 16654232
    borg18
    Poziom 12  
    jeżeli klucz jest na jedno stanowisko - jeden kmputer to w wersji PRO możesz... masz dowód zakupu? jeżeli masz to spałbym spokojnie
  • #8 16654313
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Nie musi być w wersji PRO, tak samo można używać wersji "Home Premium" i podobnych. Doczytaj trochę kolego bo widzę że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Ja osobiście bym się na to nie odważył, ale to ja ... Ty zrobisz jak uważasz. Jeżeli chcesz używać komputera w celach komercyjnych to przede wszystkim powinieneś mieć fakturę zakupu, na sprzęt jak i samo oprogramowanie.
  • #9 16654322
    borg18
    Poziom 12  
    nie napisalem że MUSI byc w wersji PRO, a odniosłem się do pokazanej aukcji? ;) prosze czytać ze zrozumieniem :) pro a home - rżżnica w funkcjonalności i tyle
  • REKLAMA
  • #10 16654845
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Najlepiej zrobisz dzwoniąc na infolinię Microsoftu - tam uzyskasz informacje z pierwszej ręki, bez internetowych zgadywanek. Co do zastosowań komercyjnych - równie ważna jak legalność systemu jest legalność konkretnych programów, w których pracujesz (bo nie sądzę, żebyś grafikę tworzył w Paincie).
  • #11 16657010
    Ronal123
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cześć, sam w tej sprawie wertowałem odmęty Internetu i przeszukiwałem fora prawnicze.
    Kilka istotnych kwestii się dowiedziałem, więc w skrócie...

Tego typu klucze czy to za 5 zł. czy za 15 czy za 150 - To jest to samo. Najczęściej są to używane już wcześniej klucze. Niektóre są także przeznaczone do użytku tylko dla uczelni. Według MS sprzedaż takich kluczy jest nielegalna ale według prawa UE jest to legalne i dlatego na Allegro są legalnie sprzedawane i nikt tego nie blokuje. Także użycie takiego klucza - jego aktywacja jest legalna w świetle prawa (przynajmniej ja to tak zrozumiałem), ale nie według MS. W każdym razie aktywacja takiego klucza wymaga aktywacji telefonicznej najczęściej i zakończy się powodzeniem. Czy MS zablokuje po czasie taki klucz? Nie wiem... Sprzedawcy deklarują że nie. Czytałem że takie klucze działają. Ważne, by kupić taki klucz z fakturą zakupu - bo to jest dowodem na jego legalność. Ja bym za to nie płacił więcej niż 20 zł.

Podsumowując... Nie jest to takie 'w 100% legalne' bo to taka kombinacja i wykorzystywanie prawa UE - w np. USA takie działania są nielegalne. Ale także nie powiedziałbym, że kupując taki klucz i aktywując go łamiesz prawo w świetle prawa UE.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię legalności kluczy systemu operacyjnego sprzedawanych na aukcjach Allegro. Użytkownicy zwracają uwagę, że klucze oferowane w znacznie niższej cenie niż u producenta mogą budzić wątpliwości co do ich legalności. Wiele osób podkreśla, że oryginalność klucza nie zawsze oznacza legalność systemu, a klucz powinien być poparty dowodem zakupu, takim jak paragon czy faktura. Istnieją również obawy dotyczące używanych kluczy, które mogą być przeznaczone do użytku edukacyjnego. Użytkownicy sugerują kontakt z infolinią Microsoftu w celu uzyskania pewnych informacji oraz podkreślają, że aktywacja klucza może być legalna w świetle prawa UE, mimo że Microsoft może uznawać taką sprzedaż za nielegalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA