logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte 7VRXP rev.1.1 - 3x beep po włożeniu RAM, brak obrazu, co robić?

revolt 03 Sie 2005 17:50 1142 10
REKLAMA
  • #1 1703599
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    witam. nieszczęśliwie jakoś źle włożyłem ram do slotu i po włączeniu zaśmierdziało spalenizną. teraz po włączeniu płyta uruchamia się, pika 2-3 razy, jakby się restartuje i 3x piknie. potem amen. staje w miejscu (włączona). nie wysyła obrazu do monitora. ram na pewno dobry. mam HA jakby co. od czego zacząć i czy wogóle zaczynać cokolwiek? z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 1703664
    cjjack
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jak na moje, to albo Chip, w co wątpie, jak na moje to będzie stabilizator od zasialnia ram'u. Zobacz czy jakieś tranzystorki, ukłądy i czhip'y mają wybrzuszenia, stopienia, kepnięcia. Zobacz też kondesatory filtrujące czy nie są wybrzuszone. Jak szkepniesz toti odpisz.
    Pozdr:D
  • REKLAMA
  • #3 1703677
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Na początek napiszę że masz w 100% spalony ram, bo jeżeli je źle wsadziłeś do slotów to bankowo poleciały z dymem, a co do płyty to spróbuj wsadzić dobre (inne) ramy (tylko żeby dobrze siedziały w slotach) i sprawdź czy idzie, jeżeli nie to poszła też płyta główna.
  • #4 1703711
    revolt
    Poziom 34  
    ram jest w 100% dobry. przełożyłem do innego i działa. do tej płyty wsadziłem ram z innego sprawnego i to samo 3x beep
  • REKLAMA
  • #5 1703722
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Wiem, że są takie przypadki, chodź by ten, ale jak można źle zainstalować pamięć ??? Jak długo składam komputery nigdy nie zdarzyło mi się pomieszać pamięci w slotach :) Odwrotnie ni jak nie można zapiąć pamięci, konstrukcja slot’ów nie pozwala na tego typu montaż ( na odwrót ). Jeśli natomiast jakimś cudem tak się stało, należy zwrócić uwagę czy nie stopiły się sloty i czy nie ma zwarcia na nich
  • #6 1703734
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    K!lleR napisał:
    Wiem, że są takie przypadki, chodź by ten, ale jak można źle zainstalować pamięć ??? Jak długo składam komputery nigdy nie zdarzyło mi się pomieszać pamięci w slotach :) Odwrotnie ni jak nie można zapiąć pamięci, konstrukcja slot’ów nie pozwala na tego typu montaż ( na odwrót ). Jeśli natomiast jakimś cudem tak się stało, należy zwrócić uwagę czy nie stopiły się sloty i czy nie ma zwarcia na nich

uwież mi że można, już nie takie akcje widziałem, a choćby dla przykładu: odwrotne podpięcie molexa do HDD i zamiast 12v poleciało 5 v i zamiast 5 v poleciało 12 v i tam głównie bezpiecznik się wywala, a co do tematu to jeżeli ram idzie na innym kompie spróbuj też stestować CPU bo jemu też mogło się stać, a jeżeli CPU będzie dobry to płyta poszła z dymem.
  • #7 1703901
    revolt
    Poziom 34  
    no przecież nie włożyłem na odwrót, aż taki zdolny nie jestem. kasowanie BIOSu nic nie daje.
  • REKLAMA
  • #8 1703975
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Pozostaje tylko serwis pogwarancyjny. Polecam http://www.mtec.com.pl Wymieniają chip set'y bo obawiam się, że to się usmażyło. Chyba, że płyta jest na gwarancji, kupowana osobno. Napisz jeszcze, pytam z czystej ciekawości, w jaki sposób wkładałeś pamięć ?? że spowodowała takie zwarcie.
  • #9 1705546
    revolt
    Poziom 34  
    no odwrotnie nie włożyłem, docinąłem, zatrzaski zaskoczyły i nie mam pojęcia czemu tak się stało.
  • #10 1711014
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Jeśli coś zaśmierdziało to najpierw poszukaj co to mogło być (stabilizator z dziurką, odpalona ścieżka itp - obejrzyj również płytę od spodu!).
    Na którymś ze stabilizatorów obok gniazd DDR poszukaj 2.5V
    I nie czepiajcie się CPU, bo głośnik sam z siebie nie piszczy.
  • #11 1983236
    revolt
    Poziom 34  
    nic nie udało mi się zrobić. poszło za 30 zł na allegro :) kończe temat.

Podsumowanie tematu

✨ Po nieprawidłowym włożeniu pamięci RAM do płyty głównej Gigabyte 7VRXP rev.1.1 doszło do zapachu spalenizny i problemów z uruchomieniem systemu. Płyta wydaje 3 sygnały dźwiękowe (beepy) i nie wyświetla obrazu. RAM został przetestowany na innym komputerze i działa poprawnie, natomiast inny sprawny RAM włożony do tej płyty powoduje ten sam problem. Podejrzenia padły na uszkodzenie stabilizatora napięcia zasilającego pamięć RAM lub uszkodzenia elementów takich jak tranzystory, kondensatory filtrujące czy ścieżki na płycie. Próby resetowania BIOS-u nie przyniosły efektu. Zalecane jest dokładne oględziny płyty, zwłaszcza w okolicach slotów RAM i stabilizatorów napięcia, a w przypadku braku efektów – serwis pogwarancyjny lub wymiana płyty. Test CPU również został zasugerowany, jednak głośnik sygnalizujący błędy nie wskazuje na uszkodzenie procesora. Ostatecznie płyta została sprzedana jako uszkodzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA