logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-7VAXFS rev1.0 - brak sygnałów dźwiękowych, dioda RAM LED świeci, wentylatory działają

johny_w 08 Sty 2006 16:29 971 4
REKLAMA
  • #1 2159656
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Witam. Potrzebuję jakiejś pomocy przy uszkodzonej płycie. Płyta to Gigabyte A-7VAXFS rev1.0 z duronem 1800. Płyta po prostu przestała działać. Tzn. nie całkowicie ponieważ na przycisk POWER reaguje. Wygląda to tak: włączam płytę, zapala się dioda RAM LED, startuje wentylator na procku,
    startuje wentlator na grafice i to wszystko. Z buzera na płycie nic nie słychać,
    za to podłączony speaker bardzo cicho zatrzeszczy (nie zapiszczy!) dwa razy.

Po wyjęciu pamięci (256DDR noname) i grafy (R7500) jest to samo tylko że teraz nawet speaker cicho siedzi. Procek, pamięć i grafa są sprawdzone i sprawne. Co to może być?

Miałem już kiedyś problem z tą płytą. Wtedy nie reagowała nawet na POWER. Pomogło zresetowanie CMOSu zworką na płycie. Przy okazji powiem
    że wyłączając w biosie kartę sieciową przestaje mi działać FDD, COM i LPT. Dziwne, prawda?

Ale wracając do tematu - macie jakiś pomysł na diagnozę płyty? Widziałem na płycie szereg punktów kontrolnych. Może da się coś pomierzyć, wywnioskować? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2159791
    oleq_30
    Poziom 30  
    jak masz mozliwosc to podmien procka
  • REKLAMA
  • #3 2159842
    chara
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    1. Wyjmij bateryjke i odlacz zasilanie na kilka minut. . Wyjmij ram grafe wszystko oprócz procka. kabel zostaw tylko zasilajacy. sprawdz na innym kompie czy masz sprawny buzzer (glosniczek). Sprawdz czy przycisk resetu jest ok a najlepiej odlacz wszystko do plyty (zostaw tylko Power Switch i glosnik). Sprężone powietrze i pedzelek tez by sie przydal. Przeleć dokladnie calą plyte.

Teraz spokojnie wlaczaj po kilka razy. jak zacznie sensownie piszczeć....to wszystko jest oki...wkladaj po kolei wszystkie urzadzenia i kable tez po kolei i sprawdzaj czy wszystko chodzi.

Jezeli nie poszlo to przykra sprawa....moze byc walniety procek ale najbrawdopodobniej plyta...Nalezalo by tez sprawdzic dokaldnie zasilacz, najlepiej pozyczyc i podlaczyc jakis inny. Sprawdz tez kondensatory na plycie i zobacz czy przypadkiem nic sie nie spalilo. Jak jest wlaczony sprawdz reka czy plyta sie nie grzeje - jest taki radiator na niej (jak po 15 minutach bedzie gorace tak ze nie dasz rady dluzej trzymac palcem - to plyta walnieta na bank.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2159890
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ... (jak po 15 minutach bedzie gorace tak ze nie dasz rady dluzej trzymac palcem - to plyta walnieta na bank.

Bzdura. Co do Twojego problemu, to nie plyta "A-7VAXFS" tylko bez A.
    Jesli BIOS nie jest przylutowany to wyciagasz i flashujesz na programatorze, chyba,ze czyta dystkietke? Wtedy mozesz sprobowac flashowac w domu. Nie zaszkodzi dac raz jeszcze clear_cmos.
  • #5 2168471
    johny_w
    Poziom 24  
    cooler ok (nawet płyta odcina zasilanie, gdy włączę procka bez chłodzenia), speaker ok, jedynie z kondensatorami dziwna sprawa. Na włączonym zasilaniu każdy (z ych 3300uF) ma 1.5V. Nie mam miernika pojemności - sprawdzałem rezystancją. I tu dziwna sprawa. Przy włożonym procku każdyz nich robi zwarcie. Gdy wyciągnę procka zachowują się normalnie (tzn. ładują się i trzymają rezystancję). Coś mi się wydaje że miałem pecha przy przekładaniu procka. Niestey nie mam już drugiej płyty. Odezwę się gdy to sprawdzę. Póki co - dziękuję za odzew.
REKLAMA