logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić parametry sterownika BRC Just dla optymalnej pracy silnika?

bajabongo 03 Sie 2005 19:39 8420 10
REKLAMA
  • #1 1703887
    bajabongo
    Poziom 11  
    Witam pytanie jak w temacie, a konkretnie:
    1. Na ile kroków ustawić restet silnika krokowego było na 95 ustawiłem na 100.
    2. Ile kroków ustawić do kontroli mam 18, a ile dla 2_ej f_sci było 8, ustawiłem na 50 i 18.
    3. Progi dla kontroli mieszanka uboga, bogata odpowiednio 134,144, trochę podciągnołem dolny próg, wiem że max może być L=R.
    4. Pełne obciążenie jakie par. wpisać w pole wielkość tps wej. w p. obciążenie jakie w wyjście oraz progi mieszanki dla p.obciążenia.
    5. Pełny gaz to kolejna zakładaka w której są okna wilekość tps do wej. w funkcję (co sugerujecie) oraz czas przyrostu tps w 10_tych częsciach s. ten par.jest standardowo na 0,2, wydłużenie = częstsza aktywacja funkcji?Nie wiem co oznacza szybkość pracy zabroniona?
    Moje przygoda z BRC Just zaczeła się od problemów z gazem w moim aucie szarpał na PB po odpaleniu. Gazownicy niepotrafili naprawić kupiłem kabel i soft i przestawiłem wypełnienie impulsu fali prostokątnej emulowanej na 20% z 46% standardowych. Pomogło jak ręką odjął.
    Pozdrawiam.
    Dzięki za info
  • REKLAMA
  • #2 2041121
    bajabongo
    Poziom 11  
    Zapraszam do dyskusji
  • REKLAMA
  • #3 2045773
    yankes7
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam ja tez mam brc just w audi 2.8 v6 i juz nie mam sily zeby jezdzic do mojego gazownika chodzi mi konkretnie o spalanie i o dynamike spala mi kolo 18 litrow gazu 15 trasa a przy benzynie schodzilem do 8 w trasie troche za duza roznica i zadnej oszczednosci:P wiec postanwielm wziac sprawe w swoje rece i samemu wyregulowac instalke bo teraz masakra krece silnik na maxa a ten przy 4000obr.dostaje przymula zawiesi sie na chwile i po chwili kreci dalej cos jakby komputer gazowy nie wiedzial co robic. prosil bym i informacje z kad wziac kabelek do poloczenia z pc lub o jakis schemacik program juz mam, no i oczywiscie o wskazowki dotyczace regulacji co i jak ustawic zeby bylo dobrze:P
  • REKLAMA
  • #4 2185218
    bajabongo
    Poziom 11  
    Kabel widziałem na elektrodzie, mam instrukcję regulacji dla instalatorów czakram, jak podasz maila to prześle Ci.
  • #5 2280349
    pawel086
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Basz moze jakieś instrukcje programy schematy kabla do BRC BLITZ? z tego co wiem to w kompie tym są potencjometry. Przełancza mi sie na gaz dopiero przy 3 tys :( coś by z tym zrobić :) pozdrawiam :)
  • #6 2314051
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 41
    Witam potrzebuje ustawienia do just. seat ibiza 94r silnik 1.6 ABU
    za duzo pali na trasie ok 11- 12 litrow przy 100km/h. lukasz_k83(_at_)o2.pl dzieki.
  • #7 2324646
    pavela
    Poziom 11  
    a u mnie zupełnie na odwrót. clio 1,4 94. na pb śmiga a jak przejde na gaz to są jaja z wolnymi obrotami. spadają do 500-600 i tak pływają. sprawdzałem silnik krokowy i jest ok. jedyny mankament jakiego sie doszukałem to anemiczna sonda, ale czemu na pb chodzi równo na wolnych obrotach a an gazie już nie?
  • REKLAMA
  • #8 2324694
    IWEX100
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam

Panowie przeczytałem Wasze wypowiedzi i się zastanawiam do jakich gaziarzy wy jeździcie na serwis - tragedia. Poszukajcie sobie kogoś kto wie co robi, a nie dajecie swoje samochody laikom.

Pozdrawiam
  • #9 2368204
    yankes7
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    bajabongo podeslij mi tą instrukcje na: yankes7(_at_)autograf.pl
  • #10 2668096
    Waldek23401
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Musisz wyregulować tryb przełączania w centralce ustawiamy przełącznik na zasilanie benzynowe odpalamy auto dodajemy gazu i ustalamy na około 2,5 tys. obrotów teraz przechodzimy do fazy regulacji pokrętłem obok przełącznika zaczynamy pokręcać tak żeby obroty silnika wpadały w dwutakt,jeśli już tak jest to gasimy silnik przełączamy na automat i po dodaniu gazu przełączy nam przy 2,5 tys. obrotów na zasilanie gazowe.Jeśli jest inaczej ponownie ponowić regulację.
  • #11 5970149
    zamela
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    A co zrobić jeśli przy takiej instalce w Oplu Vectra B 1,8 podczas jazdy na LPG ubywa dosyć szybko benzyna .

Tmp włączania LPG ustawiona na 20 stopni więc po kilku minutach juz jade na LPG .

Na 38l gazu z baku ubywa mi okolo 7l Pb .
    Świece OK
    Kable nowe
    Czujnik wału k , walkow rozrządu wymienione
    Termostat OK
    wtryski szczelne

Kolejny problem podczas jazy na LPG i przy pełnej butli często instalka sama przełącza sie na Pb i sygnalizuje brak gazu , po przelączeniu na Pb i ponownie na BRC wszystko OK .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy optymalnego ustawienia parametrów sterownika BRC Just dla poprawnej pracy silnika z instalacją LPG. Poruszono kwestie kalibracji kroków silnika krokowego (reset i kontrola), progów mieszanki ubogiej i bogatej oraz parametrów pełnego obciążenia i pełnego gazu, w tym ustawień TPS (czujnika położenia przepustnicy) i czasu przyrostu TPS. Użytkownicy zgłaszają problemy z szarpaniem silnika, nierówną pracą na wolnych obrotach po przełączeniu na gaz oraz wysokim zużyciem paliwa. Wskazano na konieczność samodzielnej regulacji instalacji przy pomocy kabla i oprogramowania do BRC Just, modyfikacji wypełnienia impulsu fali prostokątnej oraz regulacji trybu przełączania i obrotów przełączania na gaz. Pojawiły się także uwagi o jakości serwisu gazowego i potrzebie znalezienia doświadczonego instalatora. W dyskusji wymieniono problemy z przełączaniem instalacji na benzynę podczas jazdy oraz szybkim zużyciem benzyny przy pracy na LPG. Wspomniano o modelach samochodów takich jak Audi 2.8 V6, Seat Ibiza 1.6 ABU, Clio 1.4 oraz Opel Vectra B 1.8, gdzie stosowano sterownik BRC Just.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA