logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y50-70 - Najprawdopodobniej spalona karta graficzna, wymiana?

androl7 22 Sie 2017 19:22 7731 6
REKLAMA
  • #1 16657315
    androl7
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam

Specyfikacja:
    Lenovo y50-70
    Procesor: i7-4720HQ 2.60 GHz
    Karta Graficzna: NVIDIA GTX 960M
    Dysk Twardy: 1TB
    RAM: 8GB

Od jakiegoś roku podczas zwykłego użytkowania co jakiś czas ekran nagle robi się cały czarny i po chwili wraca do normalności. Około 6 miesięcy temu miałem 1-2 przypadki że podczas gry wyskoczyły mi paski na ekranie i musiałem zrestartować komputer. Jakiś miesiąc temu "czarne ekrany" zaczęły się nasilać i oddałem komputer do czyszczenia i wymiany pasty. Przez jakiś jeden dzień nic się nie działo, później mimo tego że dużo rzadziej znowu zaczęły wyskakiwać "czarne ekrany".
    Gość który mi to czyścił powiedział że jeśli po czyszczeniu laptop będzie znowu miał to co wcześniej to najlepiej go sprzedać i kupić nowy bo najprawdopodobniej będzie to uszkodzona karta graficzna i nawet jeśli uda mi się ją wymieć to mogą być następne problemy.
    Mam 3 pytania :
    1. Według Was jest to uszkodzona karta graficzna, czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna ?
    2. Jeśli tak to czy jest możliwość wymiany karty graficznej i czy według Was warto ?
    3. Jeśli nie warto to na jaką cenę wycenilibyście tego laptopa ?
    4. Zastanawiałem się żeby sprzedać i kupić nowego takiego samego, czy to ma jakikolwiek sens, jeśli nie to jaki inny zakup polecacie (Laptopa używam głównie do programowania na studia i nie tylko, czasami gdy wychodzi gra której nie da się ominąć to do grania) ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16657334
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Odpal furmark i podaj temperature po 10000 FRAME
    Oczywiście, że sie opłaca naprawiać
    Może byc inna przyczyna, trzeba zdiagnozować
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 16657551
    androl7
    Poziom 2  
    Pobrałem, zrobiłem i po 10 000 FRAME temperatura wynosiła 84°C. To dobrze czy źle ? Podczas testu na ekranie wszystko było dobrze.

Czyli myślisz żeby oddać do naprawy, znasz może jakiś dobry salon we Wrocławiu ? Bo nie chce wracać tam gdzie gościu sam mi powiedział że jak się nie poprawi to żeby sprzedać i kupić nowy...
    Dodano po 4 [minuty]:
    Co do temperatury to czasami podczas gry miałem problem z tym że ciężko mi było klikać klawisze pod lewą ręką (QWERASDF), takie były gorące.
    Nawet podczas oglądania czegokolwiek, jak go trzymam na nogach ciężko wytrzymać dłużą chwilę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16657628
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    W tym modelu temp w stresie(furmark) przy ok 24 stopniach pomieszczenia to ok 76-80 maks i nie rośnie, dziś jest chłodno a masz 85stopni - źle zrobione chłodzenie, nie mówię, że wykonanie prawidłowo chłodzenia naprawi laptopa, pewnie nie. Nie mam znajomych we wrocławiu, szukaj kogoś kto da przynajmniej rok gwarancji.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • Pomocny post
    #5 16659457
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    To w miarę nowy model Ideapad y50-70 od Lenovo na platformie LA-B111P rev.?
    i7-4720HQ ( SR1Q8 on-board )/ lub i7-4710HQ/ i5-4210H
    * dc-dc cpu TPS51631A
    - KB9022Q
    -chipset HM86
    - charger BQ24737
    GTX 960M (N16P-GX-A2) +4GB RAM
    -zasilanie chipa grafiki (na 3- fazach) ok. 0.91V
    -zasilanie pamięci 1.35V- 1.4V

Tak wygląda płyta z obu stron

Skoro grzeją sie klawisze klawiatury (QWERASDF)... to
    -zobacz , z której strony masz porty USB
    -potem "przetransponuj " to na płytę > albo spód lub góra z prockiem (jak jest płyta włożona do obudowy)
    - wyjdzie co się grzeje bez rozbierania ( gwarancja ? )

Wychodzi , że procesor się grzeje., nie grafika.

Lenovo y50-70 - Najprawdopodobniej spalona karta graficzna, wymiana?Lenovo y50-70 - Najprawdopodobniej spalona karta graficzna, wymiana?
  • REKLAMA
  • #6 16662454
    androl7
    Poziom 2  
    Tak to dokładnie ten model, gwarancji niestety już nie mam.
    Znajomy mi polecił serwis, bardzo zachwalał i mówił że wszystko naprawią. Po rozmowie telefonicznej dowiedziałem się że maksymalnie będę musiał zapłacić 615zł za naprawę laptopa.
    Teraz zastanawiam się czy warto pakować w tego laptopa pieniądze czy go jakoś sprzedać i kupić nowy. Najbardziej boję się że tak jak z samochodami, naprawię go i zaraz znowu coś się rozwali, bo laptop ma już 2 lata. Znowu będę musiał płacić za naprawę... Co myślicie, warto wydać i go naprawić czy to będzie syzyfowa praca ?

Pozdrawiam
  • #7 16662483
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    W serwisie nie sprawdzili chłodzenia?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z laptopem Lenovo Y50-70, który doświadcza czarnych ekranów oraz przegrzewania się klawiatury podczas użytkowania. Po diagnostyce i czyszczeniu, problemy nie ustąpiły, co sugeruje uszkodzenie karty graficznej NVIDIA GTX 960M. Użytkownik zastanawia się nad opłacalnością naprawy, która może kosztować do 615 zł, w obliczu obaw o dalsze awarie. W odpowiedziach sugerowane są testy temperatury oraz poszukiwanie serwisu z gwarancją na naprawy. Wskazano również, że problem może leżeć w przegrzewaniu się procesora, a nie tylko karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA