logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor M646TSO - Obraz 10 cm, przerywany liniami, dźwięk działa

kermitp 03 Sie 2005 19:48 1535 10
REKLAMA
  • #1 1703912
    kermitp
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam mam problem z unimorem m646tso. Trafił do mnie z strzelającym transformatorem m 12-24 ,podstawiłem mu zamiennik z hg, wymieniłem kondensatory w przetwornicy i kondensatory na lini 145v byłynapuchnięte.
    Po włączeniu tv ruszył ale obraz ma tylko 10 centymetrów w poziomie i po przecinany jest grubymi liniami treści obrazu nie można zobaczyć, głos jest. Cy miał ktoś z was kiedyś problem z tym telewizorem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1703926
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3355
    Witam.
    Miałem identycznie, nic nie pomagało.
    Musiałem wstawić oryginalny Nokia 12-24 i TV ruszył.
    Nadmieniam że hr był zalecany jako zamiennik (kundzie też podmieniałem-zgodnie z opisem).
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1703937
    kermitp
    Poziom 13  
    A gdzie coś takiego znaleźć wszędzie zamienniki proponują
  • REKLAMA
  • #4 1703974
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Dzisiaj wstawiałem zamiast M12-24 HR 7223 w odbiorniku Unimor Siesta 2.Miałem za wąski obraz o ok. 2cm. w poziomie.Dostawiłem 2,2 nF do kolektora BU i wszystko dało się poprawnie ustawić . HR 7223 zakupiłem w Cybor-Techu za niewielkie pieniądze. Nie wiem skąd takie problemy.Należy prawidłowo ustawić napięcie systemowe,sprawdzić kondensatory impulsowe w modulatorze diodowym.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #5 1703998
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam.
    Ten sprzęcior co robiłem podobno tam wymagany był oryginał.
    Trafo kupiłem od kolegi co prowadził autoryzowany serwis UNIMORa.
    Historia miała miejsce około 6, 7 lat temu.
  • #6 1704008
    kermitp
    Poziom 13  
    no to klapa sprubuję jeszcze hr może z tym coś wymyśle tam był zamiennik chyba hr7223. Dzięki za podpowiedź
  • #7 1706042
    kermitp
    Poziom 13  
    Witam jeszcze raz, podłożyłem orginał noki i tv rzeczywiście ruszył obraz ma ale od góry jest 5 cm za niski i przesunięty w dół po za tym poszukuję opis trybu serwisowego do tego tv procesor sterujący to SDA20562-A508 coś się chyba poprzestawiało bo nie mogę dostroić go do żadnego kanału, podłączyłem wideo i trymerkiem z tyłu dostroiłem obraz ale automatycznie przy szukaniu nie chce się wstroić. Jesli ma ktoś opis to bardzo bym prosił.

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

Z trybem serwisowym poradziłem sobie a właściwie pomógł mi kolega ale mam jeszcze problem z wycentrowaniem obrazu , brakuje mi u góry 2 centymetry i nie mogę go podnieść do góry sprawdzałem kondensatory metodą termiczną ale rezultat jest kiepski czy miał ktos kiedyś taki problem? Uparty ten unimor jak licho.
  • #8 1706347
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam
    A kundzie podstawiłeś oryginalne, bo z tego co pisałeś to je też podmieniałeś. Na tym trafie regulacja nie powinna speawiać kłopotu.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #9 1706859
    kermitp
    Poziom 13  
    Wszystko jest jak w orginale bez przerubek, ta usterka z tego co mówił klijent była już wcześniej za nim siadło trafo.

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

pokopałem pokopałem i wykopałem opór który miałmieć 300k a miał 600k, ostatnia usterka naprawiona temat zamykam ,dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
  • #10 1707453
    jedrus25
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Nie wiem, czy to Ci coś pomoże, bo nie pamiętam, czy pion w tym Unimorze jest na tyrystorze czy na TDA8175. O ile dobrze zrozumialem nie możesz go rozciągnąć bo zawija Ci górę (chyba, że się mylę). Miałem podobną usterę po wymianie trafa w Elemisie z płytą Siesty. Tam również siedzi M12-24 lub M12-16. Wystarczyło ruszyć rdzeniem w filtrze tuż obok trafopowielacza. 1-2 obroty wykręcić. Pozdrawiam.
  • #11 1983905
    kermitp
    Poziom 13  
    Podstawiłem orginalny trafopowielacz i tv ruszył bez problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Unimor M646TSO, który po wymianie transformatora M12-24 na zamiennik HR oraz kondensatorów w przetwornicy i linii 145V, uruchamiał się z obrazem o szerokości około 10 cm, przerywanym grubymi liniami, przy zachowanym dźwięku. Rozwiązaniem okazało się zastosowanie oryginalnego transformatora Nokia 12-24, co przywróciło poprawne działanie obrazu, choć pojawiły się problemy z centrowaniem i wysokością obrazu. Dodatkowo wskazano konieczność prawidłowego ustawienia napięcia systemowego, sprawdzenia kondensatorów impulsowych w modulatorze diodowym oraz ewentualnej korekty pojemności (np. dodanie kondensatora 2,2 nF do kolektora tranzystora BU) dla poprawy szerokości obrazu. W jednym przypadku problem z centrowaniem rozwiązano poprzez korektę oporu, który miał zmienioną wartość (z 300k na 600k). Wskazano także możliwość regulacji rdzenia filtra przy trafopowielaczu w celu poprawy pionu obrazu. Opis trybu serwisowego dla procesora SDA20562-A508 został odnaleziony, co umożliwiło dalsze dostrojenie odbiornika. Ostatecznie oryginalny trafopowielacz przywrócił pełną funkcjonalność telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA