Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Unimor M 645 TS Siesta 2 - wysiada tranzystor S2055AF

mmk 14 Mar 2007 02:31 3966 27
    mmk
    Level 12  
    Witam
    TV chodził OK i obraz zniknął zaczęła próbkować przetwornica pikając. Wymieniłem: trafopowielacz M12-24 na HR 7223, bo myślałem, że walnięty jest powielacz oraz tranzystor T602= S2055AF.
    Po wymianie w/w elementów przy zmianie głosu zanikał obraz i pojawiał się po 3 sekundach. Następnie znów spalił się tranzystor T602, brak obrazu i przetwornica pikała.
    Wymieniłem: elektrolity C616-1µF25V, C604-47µF25V, C521 i 522-47µF250V,
    oraz kondensatory C605-12nF1600V, C606-22nF1600V na schemacie jest na 1000V, i T602=S2055AF.
    Uruchomiłem TV i chodził kilka godzin bez przerwy OK i wysiadł znów tranzystor T602, brak obrazu i fonii i ćwierkanie przetwornicy.
    Co może być przyczyną tych objawów?
    Pozdrawiam serdecznie.

Moderated By Jaś Kula:

Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 10.9. Nie pisz z włączonym caps lockiem. Tytuł poprawiłem.

• Helpful post
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam
    W podobnym przypadku pomogła mi dostawa tranzystora z innej firmy (może podróba?), sprawdż również R w okolicy S2055.
  • Helpful post
    Telo
    Service technician RTV
    Podstaw kwarc przy TEA.
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    Ten rezonator to X 551-symbol CSB 503/F2 lub podobne /Fx . To F jest ważne . Nie może być to ZTB. Sprawdź jeszcze raz C 604 -wymień ,czy prawidłowo włożony- minusem do bazy.
    mmk
    Level 12  
    Dzięki za pomoc.
    W odpowiedzi dla PREDATORA odnośnie w/w tranzystora: pierwszy oryginalny - trudno określić firmę - był F / S2055N / 0 : F,
    następne co wymieniałem to jakby Semi ? S2055AF serii °1K lub °5A oraz Toshiby T S2055AF °2K, ale zaden z nich długo nie popracował tylko od 2 minut do maksymalnie 4 godzin pracy i wysiadł, brak obrazu i przetwornica pikała.
    Trudno mi określić ten szczególny przypadek, co jest tego przyczyną.
    Natomiast odnośnie kwarca X551-503 kHz "oryginalny stary" miał oznaczenie B 503 / F 12 wymieniłem go na nowy CQ 503 S koloru żółtego, i wlutowałem następny T602.
    C604 jest prawidłowo wlutowany wg schematu plusem do masy a minusem do Bazy. Sprawdzałem bo wlutowałem nowy.
    U1 jest na 145V.
    Zobaczymy co będzie dalej się działo.
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    To F może być inne. Czy na żółtym rezonatorze ruszyło wysokie? Zawsze dawałem CSB pomarańczowy i z literką Fxx
    mmk
    Level 12  
    TV odpalił i chodzi na tym nowym żółtym kwarcu, "stary" był bardziej żółty, jakby pomaranczowy, zobaczymy jak długo. Obraz ma idealnie ostry.
    mmk
    Level 12  
    TV pochodził 1 godzinę i spalił się tranzystor T602-S2055AF i brak obrazu i pika przetwornica.
    Wyglada na to, że coś go przeciąża, albo zwiera po jakimś czasie pracy, tylko co może być tego przyczyną?
  • Helpful post
    slawek1111

Level 27  
    Gdzie kupywałeś ten trafopowielacz,jeżeli z Cybor-Techu to właśnie takie żeczy się dzieją jakie opisujesz.Spróbuj wstawić stary trafopowielacz o ile jest dobry.
    mmk
    Level 12  
    HR7223 kupiłem w Trafosie oryginalny diemen.
    Sprawdziłem trafopowielacz "stary" oryginalny Nokia M12-24 okazał się sprawny, miał 28,2 KV. Wymieniłem poprzednio a nie sprawdziłem. Niepotrzebnie go wymieniłem, ponieważ wydawało mi się, że główną przyczyną jest spalony powielacz.
    Wylutowałem HR7223 i zamontowałem Nokię M12-24 ponownie oraz wlutowałem nowy tranzystor T602=S2055AF, i R605=2,2Ω 2W zamiast 1,5W - tak jak jest na schemacie.
    Zobaczymy co będzie dalej.
    Pozdrawiam
    mmk
    Level 12  
    TV pochodził ponad 1 godzinę i znów brak obrazu i pika przetwornica, i znów spalił się tranzystor T602=S2055AF.
    Radiator tranzystora T602 był bardzo gorący, co może go tak mocno przegrzewać? Nie można było go dotknąć był tak gorący.
    Zastanawiam się czy to nagrzewanie nie powoduje przegrzania T602 i jego spalenia?
    Co to może być za przyczyna tego przepalania się tranzystora S2055AF?
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    CHACA
    Level 43  
    To w takim razie wymień w sterowaniu C616,C602,C604,T601,D601 oraz w kolektorze T602(C605,606,D602,603)
    mmk
    Level 12  
    Wymieniłem: T602, T601 był 1N4148 na BAV18, D602 była BY228TFK na BY228V, C606=22nF1600V wstawiłem na schemacie jest na 1000V, C616-1µF25V.
    Nie wymieniłem diody D603-BYV37 bo nie znalazłem, ale uruchomiłem TV i chodził 70 minut i dalej - to samo - znikł obraz i pika przetwornica czyli spalił się znów tranzystor T602.
    Nadmieniam, że teraz po 70 minutach radiator nie nagrzał się mocno ale był ciepły.
    Coś albo przegrzewa tranzystor T602, albo jest gdzieś zwarcie pod wpływem temperatury i go pali.
    Może ktoś zetknął się z tym problemem.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Odczekałem trochę czasu i ponownie włączyłem TV, uruchomił się i pracował 50 minut i znów zgasł obraz i pika przetwornica.
    Teraz chyba całkiem padł T602.
    Co to jest za przyczyna?
  • Helpful post
    CHACA
    Level 43  
    No to działamy dalej:sprawdż-wymień D607,R601,R613,C619,D606 o ile te elementy występują.Jak to zrobisz i nie będzie rezultatu to odłącz wtyk od cewek odchylających i włącz TV z dobrym T602.
  • Helpful post
    slawek1111

Level 27  
    Witam
    Wymień koło kwarcu C565,C564 oraz R556,R557,wstaw nowe T601 i T602,i odpal go.
    Pozdrawiam
    mmk
    Level 12  
    Witam
    Padł T602 i wymieniłem na nowy S2055N oraz wymieniłem: C564=10µF 16V na 25V bo taki miałem nieużywany, kiedyś był nowy - chyba z lat ok. 90-tych, leżał nie wiem ile czasu; i C565=470µF 16V podobnie leżał jak w/w;
    T601=BC639 nowy wlutowałem a był 1 0 C639.
    Kondensatory sprawdzałem tylko miernikiem analogowym niby sprawne były, wskazówka wychylała się ale nie pokazywała wartości.
    Sprawdziłem R556 i R557 oba miały po 1MΩ czyli okazały się sprawne, więc nie wymieniałem ich.
    Nie wymieniłem C606 i C619 bo ich nie miałem. Natomiast nie mogę znaleźć w TV D607, R601, R613 i C621 pomimo, że są na schemacie a na chassis ich nie ma.
    Może zapomnieli ich zamontować a tylko narysowali na schemacie.
    Włączyłem wczoraj i nie chciał odpalić, a dziś odpalił normalnie i pochodził parę minut i zanikł obraz, pojawiła się poświata kolorowa jak tęcza, na dolnej części 3/4 ekranu. Przełączyłem na drugi kanał i "wskoczył" prawidłowy obraz, pochodził kilka minut i zanikł obraz i pojawiła się wysoko - powyżej środka ekranu - pozioma biała linia i po chwili zanikła całkowicie.
    Zanikł też głos i wyłączyłem TV z pilota.
    Wydaje mi się, że jest to wina tych w/w kondensatorów elektrolitycznych choć nie jestem pewien tego, co to za przyczyna, jakieś sterowanie tylko gdzie to walnęło?

[_P_]
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Nie doczytałem więc zapytam czy kwarc wstawiłeś na pewno z literką F .
    W tej sytuacji elektrolitów ze starych zapasów nie wstawiałbym ponieważ można sobie narobić dodatkowej pracy .
  • Helpful post
    Los_sandalos
    Level 27  
    Kolego mniejsze kondensatory są śmiesznie tanie - w granicach 10 - 20 groszy za sztukę ( zobacz sobie cennik np. elstatu z Chwaliszewa) - nie warto pakować czegoś nie znanego. W starym sprzecie najlepiej wymieniać hurtem wszystkie elektrolity w przetwornicy, ostawić można najwyżej te duże - np. główny filtrujący i podobne, oczywiście należy sprawdzić, że pracują poprawnie.
  • Helpful post
    slawek1111

Level 27  
    Tak jak pisałem wcześniej wymień te kondki koło kwarcu ale na nowe,jeżeli jesteś już tak daleko to podmień scalaczka,bez oscyloskopu podejrzewam że jeszcze długo będziesz jeździł po części.
    mmk
    Level 12  
    Witam i wielkie dzięki za Koleżeńską Pomoc.
    Kwarc zostawiłem fabryczny, ma napis F 12.
    Kolega los-Sandelos napisał, że kondki są tanie - zgadza się i mi nie chodzi o cenę - ale ja nie mam sklepu 100 m od domu tylko Poznań ma średnicę 30 km, więc jeżdżenie po nim to druga przyjemność, jak ta naprawa, inaczej nie bawiłbym się tym TV, tylko wyrzucił go na śmietnik.
    Wymieniłem w nim - jak podal Kolega Sławek - prawie wszystko, no ale szczególne przypadki kosztują.
    Dziś wymieniłem na nowe:
    C564=10µF 50V zamiast 16V bo taki małem
    C565=470µF16V
    WłączyłemTV odpalił super OK, pochodził 30 minut i znów zgasł obraz i głos ale nie pikała przetwornica.
    Poczekałem ok. 30 minut i ponownie włączyłem TV odpalił OK i ponownie popracował 30 minut i już zamilkł całkowicie i zaczęła pikać przetwornica czyli pewnie znów walnął T602.
    Prawie wszystko nowe i dalej to samo.
    Jak z kobietą ten TV lubi, żeby go pieszczono, tylko gdzie?
    Muszę przyznać, że elektroda skupia WSPANIAłYCH LUDZI.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    No tak i dalej nie masz pewności co do tego kwarcu ?
    mmk
    Level 12  
    Witam
    Odlutowałem R519 jest sprawny i podłączyłem żarówkę 60W do pktu 15 przetwornicy i na masę i żarówka ledwie miga w takt pikania przetwornicy. Napięcie na żarówce wynosi ok. 36V w takt migania i cykania, czyli wskazuje to na walniętą przetwornicę lub coś na stronie pierwotnej przetwornicy.
    Tylko co to może być?
  • Helpful post
    ALUŚ
    Level 36  
    Prawidłowo tą naprawę powinieneś zacząć od sprawdzenia przetwornicy .

Teraz zrób tak , jeżeli nie wymieniłeś to wymień C 513 , 515 , 521 , 522 , sprawdź lub wymień D 507 .

Podłącz żarówkę równolegle z C 522 i włącz jeżeli zaświeci to podaj jakie jest na niej napięcie .

To na razie .
  • Helpful post
    slawek1111

Level 27  
    Witam
    Obowiązkowo wymień R556 i R557 pomimo to że na mierniku wykazuje że są dobre,często te rezystory pod napięciem dość często szwankują,x551 do wymiany na orginalny,czyli 503kHz,brak oscyloskopu sprawia że nie wiesz jakie masz przebiegi na TEA2029,w twojim przypadku naprościej było by go podnienić,ale za nim zaczniesz co kolwiek robić musisz uporać się z naprawą przetwornicy tak jak pisał ALUŚ.Również zastanowiłbym się nad zmianą sklepu elektronicznego,być może cały czas te tranzystory S2055AF to poprostu malowanki!!!!
    Pozdrawiam
    mmk
    Level 12  
    Witam serdecznie i dzięki za pomoc
    Jak Kolega Aluś podał sprawdziłem D507 sprawna miała 601 Ω.
    Wymieniłem: C515=47µF25V, C513=1µF63V wg schematu wstawiłem na 400V. Podłączyłem żarówkę 60W z C522 i żarówka świeciła pełnym światłem i sprawdziłem napięcie U1 było 151 V, ustawiłem na 145 V wg schematu, U3 było 21,4 V a napięcie +5 V wskazywało 4,9 V.
    Wymieniłem R556=1MΩ 0,25W i R557=1MΩ 0,25W jak podpowiedział Kolega Sławek oraz wlutowałem nowy T602=S2055N.
    Włączyłem TV pochodził kilka minut i obraz znikł, ale przetwornica już nie pikała, tak jak poprzedno.
  • Helpful post
    slawek1111

Level 27  
    Jeszcze wymień kwarc tylko na orginalny .
  • Helpful post
    CHACA
    Level 43  
    Zdejmij PK z kineskopu i załącz TV.Jak się nie uszkodzi ponownie HOT to prawdopodobnie kineskop.
    mmk
    Level 12  
    Witam serdecznie i dzięki za podpowiedź.
    Wymieniłem kwarc X551= B503 F12 pomarańczowy na nowy, który ma napis CQ ZTB 503E jest koloru żółtego,i pojawiły się poziome pasy na ekranie.
    Czy da się je wyregulować czy tylko wymienić na oryginalny kwarc jak podpowiada Kolega Sławek, tylko gdzie taki zdobyć bo w Poznaniu nie mają.
    Co do kineskopu to wydaje mi się, że jest sprawny, ponieważ poprzednio - przed awarią T602 - chodził idealnie, był ostry obraz i bez zarzutu.
    Pozdrawiam