logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III - Jak zmienić oświetlenie pokręteł nawiewu na LED?

drago83 03 Sie 2005 22:32 4292 8
REKLAMA
  • #1 1704406
    drago83
    Poziom 11  
    witam
    czy zmenial ktos moze oswietlenie w pokretlach w golfie III ??
    bo niestety to standardowe na jednej zaroweczce to jedna wielka lipa

szukam jakiegos ciekawego schematu(zdjecia rozmieszaczenia) przerobienia na diodach led

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1751831
    zakrecik
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    dobre to jest chyba sobie tez takie cudo zrobie:)
  • #4 2189702
    pwmichael
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dobre ale pracowite i dużo rozbiurki,ja znalazłem lepszy sposób i wcale źle nie wygląda a nawet powiem że fajnie.Wystarczy wypiąc panel nawiewów (sam przód ) pod materiały przewodzące nakleić folie kolorową ja mam czerwoną,zdjąć osłonke z żaróki zieloną i nic nie zakładać.Złożyć wszystko o ot wsio działa bez diud kabelków a efekt jest naprawde nie zły,ja wogule nie toleruje zielonego podswietlenia..Polecam..
    Folie dostałem ale ponoć można kupić ją w sklepach muzycznych złóżą do Lamp...Ta folia jest najlepsza..
  • REKLAMA
  • #5 2189738
    morfi020
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    ja zrobilem tak jak jest opisane na tej stronie i jesli bedzie ci sei chciało to spiluj czubki diod zeby byl stozek i nie dawaj tylko na srodkowe pokretlo tych diod daj tez na dwa pozostale bo mi sie oswietla bardziej srodek a boki nie zabardzo pozniej zrobie fotki i wrzuce na elke i zobaczysz jak to wyglada
  • #6 2203416
    morfi020
    Poziom 20  
    witam i sorry ze tak dlugo ale mi cyfroweczka nawalila i musialem skombinowac od kogos a wiec tak jezeli w pokretlach masz po zdjeciu tych czarnych plastikow takie zielone badziewia ktore przewodza swiatloto nie bedzie fajnego efektu musza byc biale i dlatego ja podpieprzylem dziadkowi z passata 96 te plasticzki i musza byc one konieczne ten plasticzek jest na pierwszym zdjeciu a dalej to chyba wiadomo i sorki za jaokosc zdjec ale ten aparat taki jakis lipny

Dodano po 32 [minuty]:

za cholere nie moge wrzucic zdjec ale jesli by je ktos chcial zobaczyc to piszczei na meila : marcin_zk(małpa)interia.pl a z wrzceniem ich na forum poprobuje pozniej bo teraz musze sie przespac
  • #7 2203977
    vauer6
    Poziom 18  
    Ocena: 147
    Ja tez robilem samorobe na diodach niebieskich,jest lepiej ale to jeszcze nie to-brak czasu.
    Swojego czasu mozna bylo kupic chyba na Allegro zrobione podswietlenie.
  • REKLAMA
  • #8 2207430
    morfi020
    Poziom 20  
    na pierwszym zdjeciu to ten plastik co o nim pisałem
    Załączniki:
    • Golf III - Jak zmienić oświetlenie pokręteł nawiewu na LED? new_000_1046.jpg (50.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2207447
    morfi020
    Poziom 20  
    reszta zdjec i sorki ze oddzielnie ale znowu nie moglem ich wrzucic
    Załączniki:
    • Golf III - Jak zmienić oświetlenie pokręteł nawiewu na LED? new_000_1048.jpg (47.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Golf III - Jak zmienić oświetlenie pokręteł nawiewu na LED? new_000_1044.jpg (27.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Golf III - Jak zmienić oświetlenie pokręteł nawiewu na LED? new_000_1041.jpg (21.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Golf III - Jak zmienić oświetlenie pokręteł nawiewu na LED? new_000_1039.jpg (40.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji oświetlenia pokręteł nawiewu w Volkswagenie Golf III na diody LED. Użytkownicy polecają stronę blauertacho.de jako źródło schematów i zdjęć ilustrujących przeróbkę na podświetlenie LED w kolorach czerwonym i niebieskim. Jedna z metod to wymiana standardowych żarówek na diody LED z odpowiednim szlifowaniem czubków diod, aby uzyskać stożkowy kształt światła oraz montaż diod na wszystkich pokrętłach dla równomiernego podświetlenia. Alternatywnie proponuje się zastosowanie kolorowej folii (np. czerwonej) pod materiały przewodzące światło, po zdjęciu zielonej osłonki żarówki, co eliminuje konieczność stosowania diod i przewodów, a efekt jest estetyczny. Wskazano również na konieczność wymiany zielonych plastików przewodzących światło na białe, np. z Passata 1996, aby poprawić efekt świetlny. Wspomniano o dostępności gotowych zestawów podświetlenia LED na Allegro. Całość wymaga demontażu panelu nawiewów i precyzyjnej pracy, ale pozwala na znaczną poprawę jakości i estetyki oświetlenia pokręteł w Golfie III.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA