logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX-C580R - brak wyświetlania na ekranie, radio działa poprawnie

gumiś_rzesz 03 Sie 2005 22:55 2894 18
REKLAMA
  • #1 1704495
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam
    Panowie w radyjku takim jak w temacie działa wszystko oprucz wyświetlacza radio normalnie się włącza czyta płytki i gra z tym że na wyświetlaczu niema kapletnie nic. Co może być tego przyczyną??
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 1705447
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Prawdopodobnie padło podświetlenie wyświetlacza, nie pamiętam jak tam to jest zrobione czy są żarówki czy folia.
    Czy jak się dobrze przyglądniesz to widać że wyświetlacz coś wyświetla ?
  • REKLAMA
  • #3 1705794
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Też tak myślałem ale przygladająć się wyświetlaczowi nic nie zauważyłem wyświetlacz zacz podświetlany jest folią bo nie ma diodek.
    Jak mozna sprawdzić czy wyświetlacz dostaje syygnał z radia bo mam możliwość kupić za 100zł panel do tego radia.
  • #4 1707834
    marsens
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    jeśli nie podświetla czyli folia nie świeci to trzeba sprawdzić czy czasem nie masz zwarcia na złączu panela (w panelu) nawet niewielkiego do masy lub między wyprowadzeniami taśmy czesto się zdarzało że wyczyszczenie złącza benzyną lub wylutowanie go wyczyszczenie i zalutowanie rozwiązuje problem
  • #5 1727091
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Witam
    Panowie powiedzcie jak można sprawdzić panel czy jest padnięcy czy nie. Bo nie wiem gdzie szukać usterki jakie sygnały powinny być z radia na Panel i na których pinach może ktoś ma sschemat tego dziadostwa.
    POZDRAWIAM
  • #6 1727403
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    z mapą do tego bedzie troche klopot....niestety znow nic prostego Ci sie nie trafilo...
  • #7 1727494
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Sprawdź najpierw czy z przetwornicy wylata jakieś napięcie.
  • REKLAMA
  • #8 1806589
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    A gdzie znaleźć tą przetwornice
  • #9 1807440
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    580 nie ma przetwornicy .jeśli zarówki są sprawne to trzeba dokładnie sprwdzić diody zenera zabezpieczjące w panelu i tylle radia na ścieżkach idących do złącza.
  • #10 1808464
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    tak jak kolega wcześniej napisał tam są żarówki
    dwie połączone szeregowo do samego wyświetlacza

poz.piotr
  • #11 1812338
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Witam
    Teraz to już sam nie wiem o co chodzi i jak to jest podświetlane zarowek nie widać folia niby jest ale chyba nie do podświetlania więc czemu to dziadaństwo nie działa mi osobiście się wydaje że nie jest to probvlem z podświetlaniem tylko z wyświet;aczem lub jego sygnałem.
    POZDRAWIAM
  • #12 1813637
    airbob
    Poziom 20  
    To może sprecyzujmy.
    Właśnie pofatygowałem się i znalazłem jak to radio wygląda.
    Tam podświetlenie jesr zrobione na żarówkach.
    O ile mnie pamięć nie myli to żarówki znajdują sie pod wyświetlaczem.
    Czyli aby się do nich dostać trzeba zdemontować wyświetlacz albo wyciąć z boku otwory w białym plastiku pod wyświetlaczem, żarówki połączone szeregowo.
    Jeśli ich tam nie ma to ktoś je już poprostu zdemontował.
  • #13 1815139
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Witam
    No to wiem przynajmniej że są żarówki i nie mam jak debil szukać przetwornicy (choś na pierwszy zut oka widać że jej tam niema :-)) a może ktoś wie gdzie podłączyć napięcie żeby zaświeciły o ile są bo wylut wyświetlaczas jest pracochłonny.
    POZDRAWIAM
  • #14 1815398
    airbob
    Poziom 20  
    Wytnij ten kawałek plastiku o którym pisałem
  • REKLAMA
  • #15 1903090
    Ninja76
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.Wyswietlacza nie musisz wyciagac.Zarowki mozesz sprawdzic miernikiem.Jezeli beda oki to szukaj w ich zasilaniu,jezeli padniete to zrob jak podpowiada Airbob,tylko uwazaj przy wycinaniu tego plastiku bo latwo skruszyc wyswietlasz/kiedys mi sie przytrafilo hehe/.Ale podswietlanie a wyswietlanie to dwie rozne sprawy.Jezeli w tej chwili na wyswietlaczu nic nie ma/zalacz radio i popatrz na wyswietlacz "pod swiatlo"/,to po przywroceniu podswietlania zrob jak mowi kol C280,czyli sprawdz diody zenera w panelu i w radiu w okolicach zlacza pod panel.Osobiscie proponuje zaczac od tych w panel,bardzo czeste w sony.Pozdr.
  • #16 1906219
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Witam
    Sprawdziłem diody i dwie miały zwarcie a jedna jakąś dziwna rezystancje tylko kto mi tereaz powie jakie tam diody wsadzić???
  • #17 1906370
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    5,6 V lub 6,2V(powinno być na nich napisane)
  • #18 1906562
    Ninja76
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Orginalnie sa tam 6v8,ale spoko mozesz zalozyc 5v6 albo 6v2.One pracuja tylko jako zabezpieczajace przed napieciem wyzszym niz 5.1V,wiec czy to bedzie 5v6 czy6v8 nie robi wiekszej roznicy.Sprawdz tylko czy nie masz powykrzywianych blaszek w zlaczce do panela,tej w radiu.Pozdr.
  • #19 2321206
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Witam ponownie
    Znalazłem troche czasu i walczyłem z tym radiem i doszedłem do tego że gdy wylutuje d916 która jest przy D2394 to wszystko świeci gdy ją wlutuje to znika podświetlanie (dioda oczywiście sprawna), natomias gdy wlutuje D817 (ta dioda jest zaraz za złączem panela) to wtedy przyciski nie działają niestety nie wiem czy kilka czy wszystkie.
    Może trzeba tam jakieś inne diody? wszystkie są 5v6.
    Prosze o pomoc i POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ W radiu Sony CDX-C580R radio działa poprawnie, odtwarza płyty, jednak wyświetlacz pozostaje całkowicie czarny. Problem najprawdopodobniej dotyczy podświetlenia wyświetlacza, które w tym modelu realizowane jest za pomocą dwóch żarówek połączonych szeregowo umieszczonych pod wyświetlaczem. Brak podświetlenia może wynikać z uszkodzenia żarówek, zwarć na złączu panelu lub uszkodzonych diod Zenera zabezpieczających obwód zasilania panelu. Zalecane jest sprawdzenie żarówek miernikiem, oczyszczenie i ewentualne przelutowanie złącza taśmy panelu, a także kontrola diod Zenera (oryginalnie 6,8 V, można zastąpić 5,6 V lub 6,2 V). Wymiana diod powinna uwzględniać ich funkcję zabezpieczającą przed napięciem powyżej 5,1 V. W trakcie testów zauważono, że wylutowanie diody D916 przy tranzystorze D2394 powoduje zaświecenie podświetlenia, natomiast wlutowanie diody D817 za złączem panelu skutkuje brakiem działania przycisków, co sugeruje konieczność dokładnej diagnostyki i ewentualnej wymiany tych elementów. Schematy i dokładne sygnały z radia do panelu są trudne do zdobycia, co utrudnia diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA