logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zetor 7245 - Podłączenie kabli do przekaźników, brak nagrzewnicy i wycieraczek

Niszczyciel 27 Sie 2017 10:39 7275 9
REKLAMA
  • #1 16665681
    Niszczyciel
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Witam.
    Ostatnio zamontowalem radio w zetorze 7245 bo poprzednie niestety spalilem. Poprzednie radio to blaupunt z 87 roku. Idą 4 przekazniki w tym jeden srodkowy jest inny od pozostalych gdy zdejme osłonę. Po zamontowaniu nowego radia przestały działać nagrzewnica i wycieraczka wraz z reflektorami roboczymi, ponieważ przy skręcaniu śrub mocujących podsufitka spadła mi na kierownicę i porozpinały mi się niektóre przewody naprzekaźnikach.
    Poszukuje osoby która objasni mi kolory kabli ktore ida pod podsufitka i ich połączenie do przekaźników.
    Kolory kabli to:
    Żółty
    Szary
    Biały
    Niebieski
    Czerwony
    Różowy
    Przestała mi chodzic nagrzewnica i wycieraczki. A na przekaznikach mam napisane na wtykach numery typu.
    86
    87
    30/5 i jeszcze dwa najprawdopodobniej nie opisane. Zdjęcia załącze gdy bede miał dostęp do komputera pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Zetor 7245 - Podłączenie kabli do przekaźników, brak nagrzewnicy i wycieraczek IMG_20170826_100321.jpg (1.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zetor 7245 - Podłączenie kabli do przekaźników, brak nagrzewnicy i wycieraczek IMG_20170826_100858.jpg (1.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zetor 7245 - Podłączenie kabli do przekaźników, brak nagrzewnicy i wycieraczek IMG_20170826_100513.jpg (759.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zetor 7245 - Podłączenie kabli do przekaźników, brak nagrzewnicy i wycieraczek IMG_20170826_100341.jpg (972.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16665724
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 461
    Co do kabli to najszybciej miernik/probówka i znaleźć plus stały i po kluczyku, masę. Na pozostałych szukać głośników omomierzem (po upewnieniu się że nie ma napięcia). Co do schematów, to podobno są na pewnym gryzoniu, i można to znaleźć przez google. Ale to nielegalne, więc tego nie przeczytałeś wcale.
  • REKLAMA
  • #3 16665793
    Niszczyciel
    Poziom 9  
    Właśnie nie ogarniam tych schematów bo jestem w tym początkujący. Zrobilem radio ktore jest dobrze podpiete a mam miernik lecz nie wiem jak go uzyc i jak ustawic zeby zmierzyc napięcie. Chodzi mi o to aby mogl mi ktos pomóc w podpieciu przewodów pod te numery na przekaznikach pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 16665894
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 461
    Robiłem radio w 7745, ale już nie pamiętam jak tam było z kolorami. Plus stały i po stacyjce możesz znaleźć zwykłą próbówką. Krokodylka zapinasz na jakieś zmasowanej śrubie i po kolei przykładasz do kabli. Jeden będzie miał napięcie stale, drugi po zapłonie. No to masz dwa kable, oznaczasz, odkładasz na bok.

Masę to jeżeli miernik ma pomiar ciągłości, tzw brzęczyk, to jedna sonda na tą samą śrubę, i po wszystkich kablach. Jeden będzie brzęczał, to masa.

A głośniki to pozostałe kable miernikiem na pomiar rezystancji parami. Głośnik ma 4 ohm na mierniku, więc jak będziesz miał taki wynik, to znalazłeś dwa kable głośnika. Tyle filozofii, a raczej podstaw.
  • #5 16666085
    Niszczyciel
    Poziom 9  
    Zapomniałem dodać że problem jest związany z radiem nagrzewnicą reflektorami roboczymi i wycieraczkami. Muszę podpiąć przewody do wtyków. Odpowiednie kolory w odpowiednie miejsca żeby móc załączyć normalnie nagrzewnicę wycieraczki radio lub reflektory. Pozdrawiam. Miernik mam zwykły taki za 20-30 zł. I mam od niego 3 wejśćia jedno COM i dwa inne. A przewody na mierniku to czarny i czerwony. Pozdrawiam raz jeszcze
  • #7 16666628
    Niszczyciel
    Poziom 9  
    Mam tego świadomość że mogę spalić ciągnik lub instalację elektryczną ciągnika lecz chciałbym aby mi ktoś obeznany w elektryce i połączeniach elektrycznych ciągnika jakim jest ZETOR 7245 doradził jak połączyć kable pod te przekaźniki które znajdują się pod podsufitką. Przekaźników jest łącznie 4 w tym że jeden jest zupełnie inny niż reszta. Gdybym wiedział co oznacza dany kabel na instalacji w ciągniku i dane oznaczenie na przekaźniku to bym sobie jakoś poradził. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 16667248
    kaczor4011
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Tu masz schemat przekaznika: https://www.google.co.uk/search?client=ms-and...serp..0.0.0.Pc7padU2DD4#imgrc=9KxE4Ceg2o1MYM:
    Co do przewodów to albo sprawdzic probówką/miernikiem albo lecieć po kolei od wyłącznika.. Nie wiem jak inaczej ci pomóc...
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował nowe radio w ciągniku Zetor 7245, po tym jak poprzednie radio uległo uszkodzeniu. Po montażu nowego radia przestały działać nagrzewnica, wycieraczki oraz reflektory robocze, co było spowodowane uszkodzeniem przewodów pod podsufitką. Użytkownik poszukuje pomocy w zakresie podłączenia kabli do przekaźników, które są oznaczone numerami 86, 87 oraz 30/5. W dyskusji poruszono metody identyfikacji kabli za pomocą miernika oraz próbówki, a także wskazówki dotyczące sprawdzania połączeń elektrycznych. Użytkownik wyraził potrzebę uzyskania schematu połączeń oraz pomocy w podłączeniu przewodów do przekaźników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA