Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwne zachowanie baterii w Samsung Galaxy S2

Hevi13 28 Aug 2017 23:14 948 2
    Hevi13
    Level 6  
    Witam

Jakieś parę dni temu zakupiłem używany telefon Samsung Galaxy S2. Sprzedawca zapewniał mnie, że wszystko jest sprawne, a w szczególności bateria która miała trzymać dość długo. Gdy otrzymałem telefon zauważyłem, że trzyma ona dosyć krótko, max 3-4 godziny na obciążeniu (czyli oglądanie filmiku na youtube z włączonym Wi-Fi). Nie wiem czy jest to dobry wynik, miałem nadzieje że będzie trzymać trochę dłużej.

Problem w tym, że nie jestem do końca pewny czy to wina baterii. Pobrałem aplikację cpu-z i widać, że procesor się męczy, praktycznie nigdy zużycie nie schodzi poniżej 20%, najczęściej wynosi od 40% do nawet 100%. Z kolei program Os Monitor pokazuje, że procesor chodzi w 20% i praktycznie nie przekracza tej wartości. CPU Spy mówi, że procek nie używa częstotliwości 1,2 Ghz a w Deep Sleep wchodzi na bardzo krótko. Sprawdziłem też stan baterii i aplikacja mówi, że jest dobra a gdy jest 100% pojemność wynosi tyle ile przyjmuje akumulator.

Nie wiem już co mam robić. Telefon był oczywiście przywracany do fabrycznych ustawień, próbowałem kalibracji baterii (nie ten sposób z usuwaniem pliku tylko rozładowaniu baterii a potem naładowaniu do 100% i użycie apki) i niewiele to dało.

Obecnie zainstalowany jest tam fabryczny android 4.1.2 ale zastanawiam się, czy zmiana na Custom Roma coś da.

Proszę o pomoc bo nie wiem, czy reklamować telefon u sprzedawcy czy może da się coś zrobić.
    roomcays
    Level 2  
    Witam

Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że w telefonach, których używałem ( a było tego trochę ) bateria zyskiwała pełnię swoich parametrów po wykonaniu kilku do kilkunastu cykli pełnego naładowania i całkowitego rozładowania baterii. Wiem, że w nowych bateriach teoretycznie nie trzeba przeprowadzać formatowania ogniw, jednak po jego wykonaniu odniosłem wrażenie, że bateria pracuje wyraźnie dłużej. Zawsze pierwsze cykle rozładowania i naładowania były krótkie, potem było już tylko lepiej.

Nie sądzę, że jest to wina telefonu czy softu. Weź też pod uwagę, że bateria, którą kupiłeś może mieć "podzespoły" o trochę gorszych parametrach niż ta oryginalna, którą miałeś na początku... bateria baterii nie równa.

Pozdrawiam
    Łukasz
    tino2003
    Admin of GSM Group
    roomcays wrote:
    Weź też pod uwagę, że bateria, którą kupiłeś może mieć "podzespoły" o trochę gorszych parametrach niż ta oryginalna, którą miałeś na początku... bateria baterii nie równa.

Gdzie on wspomina o nowej baterii?

Kup baterię i będziesz miał odpowiedź, tysiące aplikacji sprawdzających i coś tam poprawiających nic nie dadzą gdyż to pic na wodę.